Firma Sony szuka dna finansowego.... aby się wreszcie odbić

Status
Zamknięty.

Rafal7

Banned
Akurat Ty to nie musisz narzekać na jakość swojego sprzętu.
Armanig to samo.
A ja, no cóż o wiele za mało jest i mam.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Armanig to samo.

A co zly masz sprzet? Nie jeden o takim marzy, nie widze tu nic czym nie mozna by sie pochwalic.
Ja mysle, ze my tu wszyscy jedziemy na jednym koniku, a ci faktycznie "ustawieni melomani" celuja w sprzety po kilkaset tysiecy. Tak jak Ukraincy o ktorych kiedys pisalem. Nie byli nawet milosnikami (w przeciwienstwie do nas), wpadli do sklepu w Londynie i wycelowali (z polecenia sprzedawcy) w kolumny za 100 tys funtow, ot tak, jak my kupujemy film na BR.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Armanig to samo.

Kolego ja nie narzekam, nawet powiem inaczej , zawsze pisalem tutaj ze szkoda wydawac kasy na jedno hobby , chyba ze ma sie wylacznie to jedno zainteresowanie. A tak to swiat jest za piekny zeby wydawac powazne pieniadze np wylacznie na KD.. Bo lepiej ( z punktu mojego ) miec dobre kino, jezdzic dobrym autem, wyjezdzac sobie w cieple kraje choc raz w roku, kupic sobie jakis gadzet raz w roku jak sie cos lubi np fajny zegarek itp... Co innego jak rozmawiamy o pensji powiedzmy 50 tys miesiecznie - wtedy juz punkt widzenia pewnie by sie zmienil :)
Wiesz nie wiem skad pochodzisz, ja pochodze z miasta ponad 20 tys. tam jak bylem dzieckiem synonimem bogactwa (czysta glupota oczywiscie) byl dobry samochod, dzisiaj jak sam widzisz juz swiat sie zmienia i samochod na pewno nie jest synonimem bogactwa. Bo co z tego ze np moj kolega ma fajny samochod, a schody na pietro jak 4 lata temu sie wprowadzil, tak do dzisiaj ma je z zywego betonu :) mozna i tak ...ale czyto zdrowe jest?
Ale widzisz sa tacy ludzie tutaj na forum rowniez ( nie pamietam niku, ale to nie istotne, chodzi o fakt ) ktorzy uwazaja ze jesli maja KD powiedzmy w tym wypadku gosc mial za okolo 120 tys. wlacznie z kablami, a przynajmniej z tego co mial napisane w "stopce" i kiedys , kiedys sie tam z nim zlapalem i gosc mi napisal ze jak ja moge dyskutowac z nim jak mam budzetowe kino domowe, co ja wiem o kinie domowym - rozumiesz ? To bylo ze 4 lata temu mialem budzetowe kino domowe i wtedy ono w zupelnosci wystarczalo, nie czulem potrzeby miec lepszego i to nie byl mlodzieniaszek ... takze widzisz sa rozni ludzie. Nie koniecznie majacy poukladane dobrze w glowie, ktorzy myslac ze majac np drogie Kd czy drogi samochod to zlapali byka za rogi..
Moj jeden z profesorow mowil ze jesli czlowiek nie jest zadowolony z tego co ma , to taka osoba jest skazana na porazke, bo nie mozna caly czas sie dolowac i nie mozna tylko narzekac, trzeba cos z soba zrobic zeby bylo lepiej, poglebiac wiedze i doceniac to co sie ma, bo inni nie maja tego i daliby duzo zeby np mieszkac w bloku w 50 m mieszkaniu...
Dlatego pozytwynie jestem nastawiony do ludzi i swiata i jak Sony ma problemy to kibicuje tej firmie i nie tylko dlatego ze mam iles tam rzeczy tej firmy i nigdy one mnie nie zawiodly, ale przede wszystkim dlatego zeby byla wieksza konkurencja. Jakby samsung mial problemy tez bym im kibicowal, a nie zial nienawiscia jakby wybili oni 3 mln ludzi na tym swiecie - bo to nie jest zdrowe lekko mowiac..
Chinczykow z zalozenia nie lubie , a wlasciwie tych co podrabiaja, kradna i wykorzystuja pracownikow na maxa zyjacych w jakis lepiankach , bo ciezko to nawet nazwac kontenerem, zeby wlasnie takie ceny byly ich produktow jakie sa, tylko o tym juz zapominamy tylko cieszymy sie ze sa tanie rzeczy..

Ostatnia edycja:

Pastusiak

New member
Z tym bogactwem to pozwolę się wtrącić ;) uważam, że nie jest sztuką wydać całe oszczędności na coś co z założenia musi być dobre. Największym WOW-factor jest właśnie kontrowersyjnie niska cena czegoś co w pierwszym kontakcie robi przyzwoite wrażenie :) dajmy na ten przykład samochód.. jeździłem przez długi czas Renault Safrane z 93 roku i jakież było zdziwienie ludzi kiedy podwożąc ich twierdzili, że wygodniej i lepiej się jedzie niż w ich autkach (audi, mercedes, toyota po 2000 roku). Pytali o cenę i kiedy dowiadywali się, że samochód kosztował 4000zł, reakcja ich była bezcenna - takie mega zaskoczenie z niedowierzaniem i wyraźną nutą oburzenia :D czasami narzeczona kupi mi coś na zakupach w szeroko pojętym lecz modnym ostatnio "lumpeksie" i jest podobna sytuacja, kiedy znajomy spotyka sie ze mną na piwko w koszuli za 150zł mówiąc do mnie "ooo widzę nowa koszula, ekstra ekstra" a ja mu na to "dziękuję, 5zł dałem" :) tak samo powinno być z telewizorem, telefonem i każdym innym gadżetem. Jeśli coś nie jest niezbędne do życia to zdecydowanie nie powinno mieć ceny znacząco przewyższającej tegoż życia budżet :) a taki przypadek jaki kolega opisał no niestety.. świadczy jedynie o próżności i prostactwie wręcz osoby, która ma zdecydowanie za dużo pieniędzy i patrzy na wszystkich innych z góry...

Co do samego Sony. Darzę firmę olbrzymim sentymentem. Produkty tej marki od zawsze stanowiły dla mnię ikonę jakości. Kiedy nabyłem pierwsze playstation byłem wniebowzięty i nie potrzebowałem do szczęścia niczego innego. Wybierając jakikolwiek sprzęt do domu, wolałem żeby miał ten ładny, czteroliterowy znaczek. Niestety sony (moim zdaniem) podzieliło los Nokii, która przez długi czas korzystając z renomy, utrzymywała ceny sprzętu dużo wyżej niż konkurencja w pewnym kluczowym momencie stając ze swoimi rozwiązaniami w miejscu. Tak jak przykro mi teraz patrzeć na kombinacje fińskiego producenta, zmieniającego system jak na beta-testach w nowych wypustach, produkującego budżetowe i kolorowe do porzygu, względnie poprawne urządzenia (celem rzecz jasna odbicia się od dna kosztem szarego i umówmy się.. biednego konsumenta) to przynajmniej widzę tu jakieś konsekwentne i skutkujące poniekąd działanie. W przypadku sony widzę drogę obraną w nieco inną stronę, uważam niestety, że strasznie dla nich błędną. Produkują nadal w ich mniemaniu wysokiej klasy sprzęt, przy wciąż przerośniętych cenach a oszczędności doszukują się w zamykaniu oddziałów, rezygnacji z linii produkcyjnych i zwolnieniu pracowników. Niestety ceny ich sprzętu powinny pójść mocno w dół jeśli chcą odbić się od tego dna, którego się tak ślamazarnie doszukują. Ja jestem przekonany, że gdyby wypuścili np w dziedzinie rtv telewizor na miarę nowej Toshiby i w takiej też cenie, byłby to zdecydowany hit sprzedaży i telewizor roku. Sony nie używa podzespołów z kosmosu. Koszt produkcji jest ten sam i albo nie zdają sobie sprawy z tego, że ich renoma już strasznie wyblakła za koreańskimi producentami albo obierają inną, niezrozumiałą dla mnie strategię, której ja niestety nie dostrzegam. Życzę im jednak jak najlepiej bo zdecydowanie odwalili na przestrzeni lat kawał dobrej roboty.

PS. Nawet Apple miało kiedyś poważne problemy finansowe spowodowane właśnie tym, że znacznie przeceniali swoje urządzenia (które mimo wszystko są i tak za drogie ;) ) Czasami niestety trzeba pozostawić dumę i honor na chwilę w oddali a przyszłość wynagrodzi nas wtedy sukcesem :eek:k:

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jest popyt - jest podaż. A że Chiny mają fabryki które im Europa&USA pobudowały to korzystają z tego.
Uważacie że tylko oni kopiują? A co powiecie o naszych lokalnych "cfaniaczkach"?

Jasne ze nie, ale nikt nie robi tego na taka skale.
Tych przykladow muzycznych jest cala masa. RMF FM prowadzi fajna serie: "Gdzies to juz slyszalem",
polecam: https://www.youtube.com/watch?v=FiryKHxJX18
Ach, jeszcze zapomnialbym: https://www.youtube.com/watch?v=8fTHk4CNjtc nie zycze nikomu trafic na taka podrobe, z myslą ze kupilismy (na allegro, czy tablicy) oryginala, a znam takich.
Nie ma juz chyba towaru na rynku, ktorego by nie podrobili.
Najgorsze, ze zabrali sie tez za podrabianie sprzetow medycznych.

Patusiak, co do ciucholandow, to zdziwilbys sie kto tam kupuje. Eleganckie kobitki podjezdzaja nowymi ML'ami i szukają tam perelek. Nie ma to nic wspolnego z oszczednoscią. Zwyczajnie mozna tam trafic fajne damskie ciuchy, w przeciwienstwie do nudnych sieciowek ktore opanowaly rynek. Jednak uwazam, ze dla facetow nie ma tam nic ciekawego, za to kobitki czuja sie tam jak w raju :)

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Wiesz że nie pochwalam kopiowania w skali 1:1. Ale wrzucanie całych Chin do jednego worka to wykazywanie ignorancji wobec dzisiejszego świata i to jakie oddziaływanie ma gospodarka chińska na resztę globu.
Bo przecież poza nagłośnionym kopiowaniem którego łatka przylgnęła do chińczyków, robią o wiele więcej. Nie wspominając o bardzo bogatej historii i przeszłości jako nacji.
Tylko tego się "czepiam", nie mówmy utartymi schematami, nie powtarzajmy przetworzonej papki powtarzanej jak mantrę w mediach.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przeciez to oczywiste jak budowa cepa, ech... a mialem dopisac ze chodzi o konkretna (ogromną jakby nie bylo) grupe zwyczajnych perfidnych oszustow ktorzy zalewaja rynek podrobkami, ba, nawet u siebie na podworku jest im z tym dobrze, zauwaz kawiarnie ktora ma za sobą Clarkson, w europie taki nr. by nie przeszedl, nie wspominajac juz o USA.
Nikt tu nikogo nie wrzuca do jednego wora, spokojnie.
Natomiast łatke, to ma od lat "Polak to zlodziej i pijak", w przypadku Chin to cos o wiele wiecej.
Dodam ze mam z tym rynkiem doczynienia od ponad 10lat i cos niecos wiem.
O tej dobrej stronie, mozna pisac godzinami i nikt tego nie kwestionuje, wklejalem swojego czasu ciekawe linki.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jasne ze nie, ale nikt nie robi tego na taka skale.
Tych przykladow muzycznych jest cala masa. RMF FM prowadzi fajna serie: "Gdzies to juz slyszalem",
polecam: https://www.youtube.com/watch?v=FiryKHxJX18
Ach, jeszcze zapomnialbym: https://www.youtube.com/watch?v=8fTHk4CNjtc nie zycze nikomu trafic na taka podrobe, z myslą ze kupilismy (na allegro, czy tablicy) oryginala, a znam takich.
Nie ma juz chyba towaru na rynku, ktorego by nie podrobili.
Najgorsze, ze zabrali sie tez za podrabianie sprzetow medycznych.

Patusiak, co do ciucholandow, to zdziwilbys sie kto tam kupuje. Eleganckie kobitki podjezdzaja nowymi ML'ami i szukają tam perelek. Nie ma to nic wspolnego z oszczednoscią. Zwyczajnie mozna tam trafic fajne damskie ciuchy, w przeciwienstwie do nudnych sieciowek ktore opanowaly rynek. Jednak uwazam, ze dla facetow nie ma tam nic ciekawego, za to kobitki czuja sie tam jak w raju :)

Kolego juz zaczyna mnie draznic :) ze ciagle sie zgadzam z Toba , ale powaznie WITT ma racje ze nie nalezy wlasnie Chinczykow wszystkich wrzucac do jedego wora bo to nie sprawiedliwe ( zreszta juz o tym pisalem wczesniej), mysle ze takim ludziom jak ja chodzi wylacznie o tych oszustow, naciagaczy, wyzyskiwaczy , podrabiaczy itp... Dokladnie jest tak ze chyba nie ma rzeczy jakiej by nie podrobili, a juz szlak mnei trafil jak zobaczylem bedac w Syrii podrabiane breitlingi ktore u nas ksoztuja te modele tak od 30 tys w gore i naprawde laik by tego nie rozpoznal, a nawet ktos taki ja, ktory lubi zegarki i interesuje sie tym. Malo tego gosciu powiedzial ze jak inny model potrzeba to tylko jaki i za tydzien ,dwa bedzie juz dostepny... A juz co gorsza jak medyczne rzeczy zaczynaja isc na stoly do podrabiania..Koledzy to jest chore i to trzeba leczyc, tylko jak leczyc jesli w sklepach w Chinach podobno normalnie leza podrabiane rzeczy do kupienia i nikt tym sie nie zajmuje.. Wczoraj znowu hakerzy z Chin wlamali sie na serwery i chcieli wydobyc infornacje z czterech duzych zakladow przemyslowych w USA... Myslicie ze od tak dla zabawy to chcieli zrobic, czy dla kogos kto im chcial za to odpowiednio zaplacic? Bo i tak to jest tansze niz samemu trzeba byloby wymyslec np. linie technologiczna w zakladzie metalurgicznym - bo takie miedzy innymi zaklady chodzilo..
Pastusiak w duzej czesci sie zgadzam z Toba tylko tez pamietaj ze nie da sie zrobic dobrego tv na odpowiednim poziomie i do tego z odpowiednia cena... tak jak pisalem, nie wiem czy czytales kiedys byl model hx 850 ktory rewelacyjnie sie sprzedawal ( i wtedy sony bylo na 3cim miejscu pod wzgledem sprzedazy) bo byl w super w cenie i wyhodzil na testach rewelacyjnie. Pomimo tego ze duzo sie tego sprzedalo to i tak zyski byly z tego male, poniewaz wyprodukwanie tego modelu bylo drogie w stosunku do tego co zarobili. Dlatego teraz juz miedzy innymi w tv nie ma tafli szkla i innych rzeczy zeby tylko wlasnie zejsc cenowo..Ty tylko nam sie wydaje ze mozna tanio zrobic cos dobrego, a jesli ktos nie wierzy to niech sam sprobuje wymyslec cos fajnego i do tego w dobrej cenie ..Bo tak to wszyscy sa specjalistami od restrukturyzacji lub jak powinno Sony dzialac tylko sami nigdy nie zajmowali takich stanowisk od restrukturyzacji przedsiebiorstw czy tez nie prowadzili wlasnych firm, a co dopiero takiego kolosa jakim jest Sony, ale na forum sa specjalistami w tej dziedzinie/// Oczywiscie nie pisze w stosunku do Twojej osoby tylko ogolnie.
A druga prawda to taka, ze Sony ma to co ma na wlasne tez zyczenie (nie liczac tych powodzi ich fabryki i magazynu) i tu nie ma co byc laskawym tylko musza zabrac sie do roboty zeby wyciagnac sie na prosta.Bo konkurencja musi byc i jak najwieksza.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oni nawet ksiazki podrabiaja :)

Słynny książkowy czarodziej także został wzięty na warsztat przez chińskich kopistów. “New York Times” donosi, że podróbki z Harrym Potterem zalewają chiński rynek. Formy oszustwa przybierają różne kształty. Chyba najciekawszą była zmiana imion bohaterów w „Hobbicie” Tolkiena na te charakterystyczne dla utworów Rowling i sprzedaż książki jako „Harry Potter i Marsz do smoka”.

fakeharrypotter.jpg

Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze jest na to spoleczne przyzwolenie, a ja bym to bardziej nazwal przyzwyczajeniem i mentalnoscią.
Kopie 1:1 to jedna sprawa, te zalewaja od lat caly swiat i to nie sa sporadyczne przypadki, a prawdziwa plaga, ale oni na wlasnym rynku szaleją, co z perfidnymi podrobkami McDonaldow, KFC, sklepow odziezowych i calej masy innych marek? Oni nawet maja podrobke IKEI. Pierwszy lepszy przyklad i znana wszystki firma Nike w ich wydaniu:

Większość firm odzieżowych przesunęła swoją produkcję do Azji, żeby było taniej. No i jest taniej, ale nie tak, jakby być mogło… Stąd obecność podróbek. Nire, Adidos, Pmua… Wszyscy to znamy. Ale samo istnienie tych dziwnych marek to jeszcze nic… Otóż w Chinach można spotkać… firmowe salony podróbek! Na zdjęciu sklep Nike, to znaczy Nibe.

nibe.jpg

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dobre Kolego tego nie widzialem, moze w koncu ludzie przejza na oczy i zrozumnieja ze ciezko jest z kims takim jak Chiny walczyc bo jesli sie oszukuje i kantuje, a do tego wyzyskuje sie ludzi to jak mozna byc konkurencyjnym wobec takich faktow...
Pamietam w 2013 roku tylko cztery firmy nike , adidas, puma i reebok oglsosili ze za 2012 rok maja( nie pamietam dokladnie ale kosmiczna kwota to byla) w plecy przez podrabianie ich produktow- choc nie wiem czemu kwota byla podana w jenach... Takze patrzac na calosciowo ich prace -czytaj podrabianie, to swiat traci miliony $ przez nieuczciwych Chinczykow.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To po obejrzeniu mysle ze kilka osob przejrzy n aoczy i bedzie wiedialo czemu innym firmom szczegolnie tym japonskim jak sony czy panasonic jest ciezko konkurowac z firmami chinskimi, jak sie zarabia od 90 do 320$ na meisiac pracujac w fabryce.. i sie w niej przebywa tak jak w tym wypadku praktycznie 24 godziny na dobe..

lm648

Banned
.... czyli potrafią zorganizować sobie produkcję .... zapomniałeś, że organizacja to jedna z podstaw kierowania i zarządzania :) .. nie ubolewaj nad warunkami, gdyż dla nich to jest luksus a pensja 90-320 $ to fortuna, u nas w PRL-u średnia pensja wynosiła ok. 20 $ ( 1 szt dżinsów w Pewex-ie).. a ile jest dzisiaj na Ukrainie? .. czyli Chińczycy po mimo ustroju komunistycznego dobrze zrozumieli co to jest kapitalizm ... i ten, który zrobi to pierwszy a na dodatek jeszcze taniej odniesie sukces finansowy .... nie ubolewaj nad japońcami, gdyż oni też na podobnych systemach organizacyjnych działają, lecz o tym się nie pisze ... porównując to do naszych uwarunkowań sądzę, że nie jeden obywatel chciałby się znaleźć w takim systemie niż tylko być zarejestrowanym bezrobotnym w PUP bez prawa do zasiłku ... to jest dopiero życie, ... w PL stopa bezrobocia wśród osób młodych wynosi "tylko" pow. 25 % :( .. a jej zasięg terytorialny państwa obejmuje znacznie więcej niż tylko Wawa i jej okolice (gdyż niektórzy tylko z tego poziomu widzą kraj jako PL)... wypowiedź ta nie jest wyrazem poparcia dla populizmu pewnej partii politycznej lecz moje własne przemyślenia :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
.... czyli potrafią zorganizować sobie produkcję .... zapomniałeś, że organizacja to jedna z podstaw kierowania i zarządzania :) .. nie ubolewaj nad warunkami, gdyż dla nich to jest luksus a pensja 90-320 $ to fortuna, u nas w PRL-u średnia pensja wynosiła ok. 20 $ ( 1 szt dżinsów w Pewex-ie).. a ile jest dzisiaj na Ukrainie? .. czyli Chińczycy po mimo ustroju komunistycznego dobrze zrozumieli co to jest kapitalizm ... i ten, który zrobi to pierwszy a na dodatek jeszcze taniej odniesie sukces finansowy .... nie ubolewaj nad japońcami, gdyż oni też na podobnych systemach organizacyjnych działają, lecz o tym się nie pisze ... porównując to do naszych uwarunkowań sądzę, że nie jeden obywatel chciałby się znaleźć w takim systemie niż tylko być zarejestrowanym bezrobotnym w PUP bez prawa do zasiłku ... to jest dopiero życie, ... w PL stopa bezrobocia wśród osób młodych wynosi "tylko" pow. 25 % :)

Chcialbys miec tak organizowana prace w Polsce jak oni? :) Tak czy siak jest to wykorzystywanie ludzi na maxa , a oni innego swiata nie znaja, wiec i nie maja do czego porownac- jest ogolna bieda nie maja co jesc, a co dopiero zyc na odpowiednim poziomie. Do tego dochodzi, ze byc moze jest tak jak w Korei Polnocnej ze zabronione jest sluchanie stacji zagranicznych w tv jak i w radio i jaki oni moga miec punkt odniesienia do tego co sie dzieje u nich, ,a na swiecie czy chocby w Korei Poludniowej.
Rowniez uwazam ze jednak wielu z tych bezrobotnych u nas nie daloby rady pracowac w takiej fabryce jak w tym filmiku. Teraz tez trzeba powiedziec uczciwie ilu z tych bezrobotnych powiedzmy nie chce isc do pracy za najnizsza krajowa - jak im sie proponuje, aod czegos trzeba zaczac?
A umowmy sie, ze nie wszyscy z nich to orly ..
Moj brat jak konczyl automatyke na PW z trzecim wynikiem na roku to jego pierwsza praca jakbym Ci napisal ile zarabial to bys ze smiechu padl, a teraz jest doktorem automatyki, ma wlasna firme i zyje na wysokim poziomie. Wiec tez trzeba od siebie troszke wymagac a nie tylko narzekac i oczekiwac ze Premier RP cos zrobi.. Bo w takim zyjemy kraju jakim zyjemy i patrzac ile u nas sie zmienilo w przeciagu 10-15 lat , a np chocby na sasiedniej Ukraine to jednak jest mala roznica - prawda?

lm648

Banned
... no to daj poradę na sukces dla ludzi młodych po gimnazjum np. w zachodniopomorskim lub podkarpackim :) co państwo zrobiło w tym kierunku? .... a no podniosło minimalną brutto do 1580 .... i co z tego jak większość jest i tak na "śmieciówkach" :(

werf

Active member
Bez reklam
Chcialbys miec tak organizowana prace w Polsce jak oni? :) Tak czy siak jest to wykorzystywanie ludzi na maxa , a oni innego swiata nie znaja, wiec i nie maja do czego porownac- jest ogolna bieda nie maja co jesc, a co dopiero zyc na odpowiednim poziomie. Do tego dochodzi, ze byc moze jest tak jak w Korei Polnocnej ze zabronione jest sluchanie stacji zagranicznych w tv jak i w radio i jaki oni moga miec punkt odniesienia do tego co sie dzieje u nich, ,a na swiecie czy chocby w Korei Poludniowej.
Rowniez uwazam ze jednak wielu z tych bezrobotnych u nas nie daloby rady pracowac w takiej fabryce jak w tym filmiku. Teraz tez trzeba powiedziec uczciwie ilu z tych bezrobotnych powiedzmy nie chce isc do pracy za najnizsza krajowa - jak im sie proponuje, aod czegos trzeba zaczac?
A umowmy sie, ze nie wszyscy z nich to orly ..
Moj brat jak konczyl automatyke na PW z trzecim wynikiem na roku to jego pierwsza praca jakbym Ci napisal ile zarabial to bys ze smiechu padl, a teraz jest doktorem automatyki, ma wlasna firme i zyje na wysokim poziomie. Wiec tez trzeba od siebie troszke wymagac a nie tylko narzekac i oczekiwac ze Premier RP cos zrobi.. Bo w takim zyjemy kraju jakim zyjemy i patrzac ile u nas sie zmienilo w przeciagu 10-15 lat , a np chocby na sasiedniej Ukraine to jednak jest mala roznica - prawda?

A ilu metrowy ma jacht gdzie cumuje ?;-)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
... no to daj poradę na sukces dla ludzi młodych po gimnazjum np. w zachodniopomorskim lub podkarpackim :) co państwo zrobiło w tym kierunku? .... a no podniosło minimalną brutto do 1580 .... i co z tego jak większość jest i tak na "śmieciówkach" :(

Miejmy nadzieje ze te śmieciówki w koncu poleca sie ... tak przynajmniej Premier obiecal, ale to tez widzisz wina jest pracodawcow ze luke wykorzystuja w parwie wobec ludzi i rżnął ich tak jak wlasnie tych Chinczykow, bo to jest wyzysk pracwoanika na maxa i to zgodnei z prawem bo sie je obchodzi odpowiednio..Co prawda wtedy pewnie bezrobocie wzrosnie ale jak madrze to zrobia to moze udac sie ze az tak bardzo nie... ale za to ta czesc ktora zostanie z tych ludzi w koncu beda zyc jak ludzie - beda miec urlop, beda miec placone 80% na zwolnieniu itp.
Te smieciowki to taka wiesz restrukturyzacja Panstwa :) cos jak Sony tylko tam o co innego idzie, ale i tu i tam jest to wazne dla ludzi.
Ale naprawde trzeba byc ucziwym i docenic to co juz jest , bo mi jakby ktos powiedzial 20 lat temu ze bede mial pewne rzeczy ktore teraz mam, to bym powiedzial temu komus ze cos z glowa ma nie najlepiej i mysle ze wielu jest tutaj chocby na forum takich osob. Oczywiscie jest wiele do zrobienia tak jak i w Sony jest wiele do poprawy i wiele do zrobienia zeby ludzie chcieli od nowa robic zakupy kupujac ich sprzet, a w Polsce zeby ludziom zylo sie lepiej i zeby byli zadowoleni i dumni z tego ze sa Polakami.

Werf nie ma jachtu, ale na slowo uwierz mi ze zyje mu sie bardzo dobrze, ja nie narzekam i jestem zadowolony z zycia , a przy bracie jestem nie za duzy... :), a jest zaledwie albo az o 8 lat starszy..

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Do góry