3:1 za osobną salką kinową
@Pakolo
Chcę płaski dach, aby dom nie miał żadnych mostków cieplnych i taki też mi się podoba. Nawet jakbym robił dach kopertowy to bez wejścia, tylko służyłby jako ozdoba, a na stropie ciągle byłaby duża warstwa ocieplenia. Dom ma być parterowy. +-150m2 przestrzeni użytkowej.
Rozumiem, że zdecydowałeś się na opcje kina w salonie?
@lolek
Właśnie akustyka i to, że można szaleć typu czarne ściany, plakaty itd. przekonuje mnie do salki. Miałem przedsmak takiego pomieszczenia robiąc duży pokój nad garażem gdy jeszcze mieszkałem w domu (a raczej przy) rodziców. Tam też miałem projektor i zestaw kina.
@lolo2
Projekt dla dwojga super, ale za jakieś 25 lat

Teraz potrzebuję 3 sypialni i gabinetu. Po małych przeróbkach ten poniżej wydaje się być ok. Nie ma tam jednak miejsca na salkę. Może by się udało taką zrobić zamiast pomieszczenia technicznego i zabierając trochę przedsionka i garderoby u góry. Druga opcja to pomieszczenie, ale tylko nad garażem, schody są trochę za nim. Boję się tylko o wygląd takiego domu z tylko jednym pomieszczenie u góry, a reszta dachu płaska.
Zależy mi, aby część sypialniana domu była odcięta od części dziennej i gabinetu. Chciałbym też wejście do gabinetu od frontu, tak aby "goście służbowi" nie kręcili się po domu.
Działka mnie ogranicza, bo wjazd mam od węższej strony. Jej wymiary to 24x38m. Szału nie ma, ale ze względu na lokalizację nie da się kupić nic lepszego. Wystarczy 8-10km dalej i miałbym w tej cenie 1500 - 2000m2, ale szkoły, przedszkole, markety itd. wszystko byłoby w tej okolicy gdzie mam działkę i teraz mieszkam. Niby blisko a jednak daleko
Mam za sobą już 2 przeprowadzki, pierwsza z mieszkania do domu, druga z domu rodziców do swojego domu i znam swoje potrzeby i oczekiwania. Mieszkam tu tylko dwa lata, ale docelowo i tak zawsze chciałem się budować. Ma to być dom ostateczny, stąd parterówka coby bo schodach nie biegać na starość