Filmy w UHD

sihborx

Member
Witam wszytskich Szanownych Kolegów....
Na wstępnie - wszytskiego dobrego w Nowym Roku ;)

A zwacam się do was z pytaniem:
Kto ma, Kto widział, Kto testował już wydanie Bluray Alien Romulus?
I najważniejsze czy ktoś porównywał wersję UHD vs standardowe HD- zwłaszcza w kwestii aufio?

pozdramiwam

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oglądałem w Atmosie/4k, ale nie porównywałem do HD.
Audio - w Atmosie, jak najbardziej daje rade.
Dobry mix, ale znam lepsze.
Video - specyficzne ziarno, co w mojej opinii dodaje klimatu, ale nie każdy to lubi. Cala reszta video na plus.

sihborx

Member
no właśnie ja jestem mega rozczarowany - audio ale w wersji bluray hd.
Po przeczytaniu tylu pozytywnych recenzji nt jakości dźwięku spodziewałem się tzw mięska jak np w Top Gun Maverick czy John Wick
a Tu lipa...... dla mnie cicho i płasko. Od razu wpadło mi takie skojarzenie - jakbym miał
włączony jakiś tryb nocy - jakby w AVR był włączony tryb Audyssey LFC i Dynamic Volume etc

Fakt, że recenzje jakie znalazłem dotyczyły zagr wydań w UHD ale to co to za różnica?
Jest możliwe, że :
  • audio w Blu Ray UHD jest inne niż na zwykłym Blu ray HD?
  • audio w Blu ray HD jest skopane- czy może tylko polskie wydanie?
Wszędzie widzę że źródłem wszystkich wersji jest English: DTS-HD Master Audio 7.1
więc WTF?
Rozumiem rożnicę w samym atmosie vs tratycyjne 5.1, 71 ale to coś więcej

czereśniak

New member
W "Romulusie" w wydaniu Bluray audio jest w DTS Master Audio 7.1, a w wydaniu 4K UHD audio jest w Dolby Atmos; czy to jest aż tak zauważalna różnica nie wiem bo nie porównywałem... ale wydaje mi się że w DTS Master Audio 7.1 nie powinno być źle.

sihborx

Member
no nie powinno ale jest - przynajmniej dla mnie ... dlatego zacząłem drążyć temat.

Ostatnie takie odczucia miałem po seansie któregoś z tych ostatnich Star Wars (ale wyczytałem że Disney tak ma).
Czy ktoś z forumowiczów ma już w swojej bibliotece Romulusa - niech przemówi.
Bo jeśli na UHD jest ok to jakim cudem na zwykłym wydaniu jest ...... hmmm tak sobie.

Spotkaliście się z innymi filmami wydanych na obu nośnikach - wykorzystujących te same źródło audio - a finalnie wersja HD brzmiała wyraźnie gorzej niż UHD.
I nie mówię tu o reedycjach, remasterach itp - tylko o w miarę świeżych filmach.

sihborx

Member
mi nawet nie chodzi o konkretną scenę ale o całość.
Jak wspomniałem większość recenzji na zagr portalach jakie znalazłem to zachwyty dźwiękiem w wersji UHD. Jeden to nawet uznał za jakość referencyjną.
Ja po obejrzeniu Romulusa (w HD) tego nie doświadczyłem. I nie chodzi o samego atmosa - bo się nie czepiam samego dźwięku otaczającego - to było/ jest dobrze wypozycjonowane - choć sam nie optymalnego setu pod atmosa (ver 5.1.2)
Mi chodzi o tą soczystość, wyrazistość- oto mięso.....
Jak puszczę sobie np. Otwierającą scenę z Jonk Wick 1 (pościg ), od razu banan, John Wick 2 - otwarcie ( ucieczka mustangiem z dziupli - banan,) strzelaniania w katakumbach- banan czy cz 4- jak John Wick trenuje i wali w ten filar - mega banan.
Bas Dźwięk metalu, spadające łuski - no jest wszytko na miejscu.
Innymi słowy - jak kolega do mnie przyjdzie i poprosi o małą demonstrację mojego kina to na pewno Romulusa nie wyciągnę. Wyciągnę wspomnianego Johna Wicka, Top Gun Maverick, Ostatni Mission Impossible, Nawet każdy poprzedni film z Alienem brzmi lepiej niż Romulus.

Do góry