Film jakby w teatrze

ederlezi

New member
Efekt teatru Telewizji wyobrazalem sobie naczej , :) tzn smuga ciagnąca się za postacią i mydło - tego nie akceptuje a widzialem kilka razy,

Moja obserwacja trochę inaczej wyglądała, sprawiało to wrazenie niesamowitej głębi obrazu

Może to specjalnie przygotowana próbka filmu , z komputerowo zasymulowaną głębią ostrości i potem nagraną na potrzeby dema ? Może prawdziwy film z Blu Ray wyglądałby inaczej ?

ederlezi

New member
Mam jeszcze jedno pytanie - chodzi o przesuwanie obrazu. Przy ruchu kamery w filmach Full HD ( a przynajmniej na kanałach HD ) można zauważyć jakby spadek ostrości , po czym jak przy statycznych scenach wyrazistość obrazu powraca. To też przypadłość jakiegoś ustawienia w Philipsie rodziców ? Bo wybierając telewizor wolałbym taki , który tego nie ma, lub w którym to można zniwelować.

jacek5d

New member
No to pozostaje Ci tylko plazma, albo wydanie dużej kasy na LCD.

Moim zdaniem pozostaje ci tylko plazma, wydanie dużej kasy na LCD nie zagwarantuje że obraz w ruchu zawsze będzie ostry. Przez ostatnie kilka lat śledzę nowości na rynku tv LCD. Corocznie przy każdym nowym modelu w zapowiedziach prasowych i często w testach pojawia się bełkot marketingowy - czas reakcji poniżej iluś tam ms , nowe układ poprawy płynności ruchu i obróbki
obrazu które właśnie rozwiązały problem ze smużeniem na LCD. I tak co roku .
Samsung ,Panasonic którzy produkują LCD i plazmy zgodnie twierdzą że plazma zapewnia lepszy obraz.
Sytuacja z życia - w markecie gdzie jestem codziennie jest stoisko RTV. Któregoś dnia zamontowano firmowe stoisko LG , trzy LCD i jedną plazmę podłączone pod odtwarzacz HD z dyskiem.
Pierwszy dzień z 15 minut porównywałem obraz plazma i mimo że była największym tv na ścianie grała zdecydowanie najlepiej. Drugiego dnia z kolegą ogladam te same demówki - jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że ktoś zmienił ustawienia i plazma gra gorzej, kolory, kontrast, oprócz scen dynamicznych gdzie dalej była górą. Po chwili oglądania przekonałem się dlaczego zmieniono ustawienia. Podchodzi sprzedawca z klientem, i oczywiście proponuje mu LCD w cenie dwa razy wyższej od plazmy.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
jacek5d
Święte słowa.... po prostu polska rzeczywistość!

ederlezi
Kup plazmę i będziesz zadowolony!

kapsell

New member
Bez reklam
Nie kazdy nawet lcd z wyzszej polki zapewnia brak smuzenia.

Pod ty wzgledem mode zaproponowac (sprawdzone na sobie) Toshibe zv - nie ma smuzenia.

masloww

New member
Bez reklam
Mam jeszcze jedno pytanie - chodzi o przesuwanie obrazu. Przy ruchu kamery w filmach Full HD ( a przynajmniej na kanałach HD ) można zauważyć jakby spadek ostrości , po czym jak przy statycznych scenach wyrazistość obrazu powraca. To też przypadłość jakiegoś ustawienia w Philipsie rodziców ? Bo wybierając telewizor wolałbym taki , który tego nie ma, lub w którym to można zniwelować.
spadek ostrości przy ruchu kamery zazwyczaj spowodowany jest ograniczeniami w przepływności obrazu; jeśli bitrate programu jest za mały to w złożonych-dynamicznych partiach materiału powstają błędy obrazu w postaci artefaktów - ogólnie utrata ostrości;
spadek ostrości przy niskich wartościach bitrate występuje w programach HD jak i w SD;
niestety polskie programy HD jak i SD mają wartości bitrate dwukrotnie mniejsze od bitrate programów niemieckich
http://www.linowsat.co.uk/0130/all/0130.shtml
http://www.linowsat.co.uk/0192/all/0192.shtml

spadek ostrości przy ruchu kamery może być też spowodowany smużeniem paneli LCD – dużym czasem reakcji matrycy

Do góry