a czy po zainstalowaniu linuxa to reszta pamięci dysku nie jest już dostepna? podlączyłem dysk 2TB i dopóki był jako pamięć przenośna to wszystko było ok. Zainstalowałem na nim linuxa aby mieć server plex i teraz w ustawieniach androida pokazuje mi dostepne 0,92GB... tak ma być? to teraz żeby móc dodać materiały do plexa to muszę podłączać kolejny dysk?
Ja mam to zrobione inaczej, linux na karcie pamieci micro sd włożonej z boku fboxa, ale w Twoim przypadku możesz jak najbardziej korzystać nadal z przestrzeni na dysku. Problem w tym, ze linux zalozył tam system plikow ext3 albo ext4 i po podłączeniu takiego dysku do windowsa nic na nim nie zapiszesz ani nie odczytasz. Najprościej
zeby na nim móc zapisywac materiały z zewnatrz to musisz na linuxie zainstalowac Sambę. To jest taki program na linuxie, który będzie udostępniał wskazany folder (foldery) na linuxie poprzez siec. Oczywiście trzeba go skonfigurować.
Potem na komputerze z windows w swojej sieci wpisujesz np. \\192.168.1.15\zdjecia i masz dostęp do nich jak do dysku na komputerze. 192.168.1.15 to przykładowy adres fboxa w sieci a zdjecia to przykładowy folder.
Tu jest przykład jak zainstalowac sambę
https://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Proste_udost%C4%99pnienie_SAMBA_w_Debianie
Dysku sieciowego instalowac nie musisz bo masz lokalny.
Wszystko trzeba rozpocząć od podłączenia sie do fboxa przez terminal, np. programem putty z windowsa
host: adres IP Twojego fbox
port: 22 i "Open"
po pojawieniu sie czarnego ekranu...
uzytkownik: root
password (domyślny o ile pamietam) : root
radze password szybko zmienic komendą passwd
no a potem co robic to juz jest opis w linku.
restart samby pewnie nie zadziała bo linux pracuje w trybie relay i najprosciej bedzie zrestartowac fboxa.
Możesz też nie instalowac samby i pliki umieszczać np. programem WinSCP, ale polecam sambę. WinSCP polecam do edycji pliku konfiguracyjnego podczas instalacji samby.
Oprócz tego na linuxie ja mam np. downloader. Duże albo wiele plików uruchamiam tam do sciągania, bo Fbox w porównaniu z komputerem bierze znikomą ilosć energii.