matkol napisał:
...wpadl mi w rece ekran Optoma DS-9092PM...
A masz gdzieś na niego realną ofertę? Bo raczej go z rynku w tym roku u nas wywiało...
Chyba że znów nań zawitał...
Nie mam porównania z innymi ekranami do kina, widywałem różne prezentacyjne, ostatnio strasznie pomarszczona (nowa!) Projecta. W porównaniu z nią, mój egzemplarz Optomy jest równiusieńki. Ale w skali bezwzględnej już tak cacy nie jest, mam delikatne zafalowanie w lewej części, do zauważenia przy wyświetlaniu pulpitu lub okienek z kompa; przy filmach dokucza praktycznie jedynie w czasie panoramowania lub poziomego ruchu długiego poziomego obiektu, da się przeżyć. Miałem dociążać dolną listwę prętem, ale leniwe bydlę ze mnie...
Oczywiście do dłuższych boków jest jeszcze daleeeeko.
A muszę nadmienić, że ekran wisi cały czas rozwinięty.
Ostatnio rzuciły mi się w oczy braki jednorodności i gładkości obrazu, na białych lub bardzo jasnych powierzchniach.
Ale są dwa kruczki: po pierwsze primo, oglądam tylko DVD, a na razie nie chciało mi się zapodać białej planszy, coby sprawdzić czy ta niejednorodność to może po prostu szum obrazu (DVD!!!), czy jednak faktura ekranu; raczej to drugie, bo zdaje się że "szum" stał w miejscu w stosunku do ruchomego jasnego obiektu. Po drugie primo, obraz o przekątnej 82 cali oglądam z około 2,5 m, i nieco większe oddalenie ową niejednorodność uczyniłoby niewidoczną.
Ale to już takie czepianie się, być może w zgodzie z regułą wzrostu apetytu w miarę jedzenia...