Witam
Ja rowniez w koncu dojrzalem do kupna ekranu do projektora, po prawie roku ogladania go na scianie i to w dodatku nie bialej, lecz bezowej. Wiem, profanacja, ale szkoda mi bylo kasy, poza tym nie chcialem oszpecac mieszkania wiszaca kaseta z ekranem, a obraz na scianie jest na tyle satysfakcjonujacy ze wydawalo mi sie to niepotrzebne. Przekonalem sie jednak, ze nie wykorzystuje w pelni mozliwosci mojego projektora (konkretnie chodzi o Epsona tw700) i dlatego ponownie wzialem sie za szukanie odpowiedniego ekranu. Tak tez trafilem do tego watku.
Na pewno wymiary jakie mnie interesuja to 240x139. Pomieszczenie jest dosc duze, bardzo wysokie (praktycznie dwupietrowe). Sam projektor stoi na podlodze, ale na antresoli, obraz rzuca na przeciwlegla sciane, Obraz jest bardzo wysoko, zaczyna sie na wysokosci ponad 2 metrow, a konczy na prawie 4. Zaleta jest to ze mozna go ogladac zarowno z dolu, jak i z antresoli. Ogladany jest jednak zazwyczaj z dolu, z odleglosci 4-5 metrow (niestety trzeba wysoko zadzierac glowe, ale w lezacej pozycji z kanapy to bardzo nie przeszkadza. Powod dlaczego jest tak wysoko, jest taki, ze pod sciana, na ktora jest rzucany jest przejscie do innego pomieszczenia, dlatego tez licze na to ze jak bede mial ekran to bede mogl go opuscic troche nizej (stad tez jedno z moich wymagan co do ekranu, to aby mial jak najwiecej czarnego pola u gory, aby mozna go bylo nisko opuscic, nawet o metr, jesli to mozliwe)
Co do jasnosci pomieszczenia, to jest dosyc jasne, ale obraz nie jest blisko scian. Ma po mniej wiecej 2 metry do sufitu i podlogi i po poltora do bocznych scian, a wiec nie powinno sie odbijac od nich za duzo swiatla. Stad moje pytanie - ktora powiezchnia: matt white, czy high contrast. Sklaniam sie takze ku elektrycznemu rozwijaniu, ale na calosc chcialbym wydac ponizej 2k.
W tym watku wiekszosc osob wspominala firme Projecta. O dziwo tylko raz padlo pytanie o firme Kraftmann, ale bez odpowiedzi. Pisze o dziwo, bo za kazdym razem kiedy zabieram sie za przegladanie ekranow, to trafiam na ta walsnie firme, czy to szukajac z googla, czy na allegro. Czy ktos moze cos o tej firmie powiedziec?
Na allegro w dziale projektory->akcesoria->ekrany jest sporo aukcji tej firmy (linka nie wkleje bo mam za malo postow
)
Wszelkie porady i sugestie mile widziane. Czy po przejsciu ze sciany na porzadny ekran moge sie spodziewac rzeczywiscie duzej poprawy jakosci obrazu. I czy chodzi tu tylko o poprawe glebi kolorow, kontrastu itp, czy takze o jasnosc calego obrazu?
Aha i jeszcze od tych co juz maja te ekrany, to prosilbym o info jak bardzo mozna je rozsunac - ile u gory jest tego czarnego pola. Idealnie by bylo gdyby ekran byl kwadratowy np. 250x250, ale mial ramke 16:9 na dole o wielkosci 240x139, wtedy moglbym go obnizyc o ponad metr.