Post swój podzielę na dwie części, w pierwszej postaram Ci coś doradzić, w drugiej sam będę prosił o pomoc
A więc przede wszystkim powinieneś zacząć od powieszenia projektora. A nawet nie od tego, tylko od tego byś z włączonym projektorem, najlepiej z lepszą połówką

byście umiejscowili projektor gdzie powinien wisieć (oczywiście „na plecach”), ponieważ nie masz lens shiftu. A brak lens shiftu to poważne utrudnienie w instalacji projektora, choć jak się dobrze zainstaluje to nie jest pewnie potrzebne tak bardzo. A więc jak wyświetlisz sobie projektor trzymając w rękach, zaznacz jakoś na ścianie (tam pewnie między tymi pasami tapety jak z gazety) gdzie się będzie znajdował obiektyw i wówczas tam zamontuj proja (na uchwycie lub na półce, jak zrobisz ładną półkę będzie mniej rzucająca się w oczy niż uchwyt, ale Twój proj nie ma płaskiego grzbietu więc musiałbyś go jakoś grzbietowo wypoziomować. Półeczka dodatkowo może nieco ograniczyć szum). Popowieszaniu będziesz wówczas wyświetlał na ścianę prostokąt ekranu, z poziomicą możesz skorygować poziom krawędzi ekranu, zmierz też górną i dolną krawędź by były równe tj. by oś obiektywu była prostopadła do ściany (aby nie było trapezu i nie trzeba regulować keystonem.
Potem zaznaczasz sobie ołówkiem i wiesz gdzie budować ekran. Jeśli nie masz jeszcze pomalowanej ściany na szaro, spróbuj na normalnej białej ścianie go pooglądać, ale raczej wydaje mi się, że faktycznie nieco szary ekran by się przydał, bo Twój proj jest dość jasny.
A sam ekran proponowałbym Ci zrobić tak, jak ja zamierzam, choć też nie wiem jeszcze do końca jak. Radzę zainwestować w roletę zewnętrzną, na takie drzwi balkonowe będzie trochę droga ale myślę, że za jakieś 600 zł znajdziesz. I nie będziesz musiał czekać na nockę z oglądaniem

Co do kolumn, to spokojnie postawisz je pod ekranem, mają 98 cm wysokości więc Twój ekran spokojnie może mieć dolną krawędź tuż nad kolumnami, warto mieć szerszy ekran, wielkość ma znaczenie

Jak widzę z kalkulacji, z 3,6 metra (musisz odjąć na wymiar projektora) osiągniesz szerokość 2,4 m.
Teraz moja część i moje pytanie. Jak pisałem wyżej, nie jestem zadowolony a raczej jestem wściekły na gości z Aversa co wcisnęli mi tkaninę do projektorów prezentacyjnych, choć pisałem że do kina domowego. Mój Sanyo Z5 jest nieco ciemny więc potrzebowałem białą. Na tej tkaninie ogląda się dużo gorzej niż na zwykłej ścianie, bo nie jest matowa ale jakby satynowa, zbyt odbijająca i ogląda się tragicznie. Teraz materiał projekcyjny naciągnięty jest na ramę z płyty meblowej o gr. 18 mm. Niestety, ekran zdążyłem okleić cegłopodobnymi płytkami, co nieco komplikuje mi sprawę.
Początkowo chciałem zdjąć wszystko i dać rusztowanie z listewek a na nie płytę HDF białą 3mm gr. i pomalować tikkurillą. Ponieważ chcę pomalować ekran jak już będzie wisiał (nie mam gdzie takiej szpalety rozłożyć a ponadto mógłby się przy wieszaniu pobrudzić czy porysować), taka konstrukcja może się w czasie malowania uginać w pustych miejscach.
Nie wiem dlaczego, ale odradzają mocowanie od razu do ściany na jakimś kleju, bo grzyb czy coś, że ściana musi oddychać, stąd konieczność listewek. Potem stwierdziłem, że zrobię rusztowanie szersze, by było mniej pustych przestrzeni pod właściwą płytą ekranu.
Ale dalej nie wiem z czego ją robić, czy z HDF 3mm białego (powierzchnia ma takie malutkie pomarszczenia, które nawet mogą pomagać) czy z surowego HDF lub MDF ale wówczas może się farba tak ładnie nie kłaść, choć powierzchnia będzie równiutka. Chyba na białym lakierowanym HDF powinno się lepiej kryć niż na surowym, surowa może różnie wchłaniać. Innym pomysłem jest spienione PCV o gr. 4 czy 5 mm ale chyba jest dość drogie, arkusz 1,5m x 3 m kosztuje coś koło 200 zł chyba. Tak że moje pytanie, na czym, najlepiej sztywnym, malować tikkurillą ekran? Jak Wasze doświadczenia z HDF, czy robiliście na białym czy na surowym, ile płaciliście i gdzie ewentualnie kupowaliście spienione PCV, i jak się Wam je malowało? Oczywiście rusztowanie, jak widac na grafikach będzie nieco (ok. 1 cm) cofnięte względem ekranu by zawinąć ordery, które robię z weluru samoprzylepnego dostępnego na allelalle na metry. Z szerokości 45cm wycinam 4 pasy po ok. 11 cm.