Duży tv do filmów - pomoc w wyborze

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pytasz fanboyów Sony? Tu masz 3 osoby na forum, które wszędzie - niemal w każdym wątku hejtują TCL i zachwalają Sony.

Zupełnie bezrefleksyjne wpisy. W kółko ten sam film z testem i te same śpiewki.

Jakich Ty tu odpowiedzi się spodziewasz ; )

Ja na Twoim miejscu, zacząłbym od sprawdzenia na żywo, czy w ogóle pasuje Ci powłoka matrycy w Bravi 7.
To jest taki "PÓŁ-MAT" - choć w niektórych miejscach nazywana semi-gloss, to nie wiele ma to wspólnego z semi-gloss u innych producentów.

Porównaj sobie najpierw (na żywo) Bravie 9 do Bravi 7 i nie mam tu na myśli różnic w jakości obrazu, a właśnie powłoki, następnie Samsunga (też ma świetną powłoke) czy C855.

Jak nie widzisz różnic, to nie ma tematu ; )

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
W porównaniach które są w sieci, nie ma mowy o tym, o czym pisałem.
Sprawdż to, bo wiele osób to widzi i nie każdemu to pasuje.

Tą 98" odpuszczasz?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Podając jak główne żródło "filmy", z tej odległości nie przesadziłbyś.
Ja oglądam filmy z 3.5-4m na 120" projektorze i to jest seans. Nic tu nie jest za duże.

to znaczy że jest bardziej matowa czy bardziej błyszcząca niż w TCL ?

Bardziej matowa, niczym tania Manta w Auchanie ; )

@armanig a Ty w ogóle wiedziałeś B7 na żywo?

Nie mam zwyczaju wypowiadać się o sprzętach których nie miałem osobiście, lub przynajmniej nie widziałem u kogoś, lub w miejscu gdzie można wyrobić sobie wstępną opinie.
Poczytaj moje wpisy sprzed lat, to zobaczysz ile sprzętu do domu ściągałem na testy.
Sam wole sprawdzać jak opierać się tylko ja opiniach, czy testach - które też nie do końca zawsze mówią jak jest - a wręcz nie mówią o kluczowych sprawach.

Sony Bravie 7 widzę niemal codziennie w zaprzyjaźnionym SonyCentre, a obok w MM.
To nawet nie tylko moja opinia, a pracownika. W sieci też się przewijają podobne wpisy. To zwyczajnie widać, taka specyfika powłoki.

Widać to po stojących obok Oledach i Bravi 9, matryca typowa dla oledów, czyli mocny glarre - ja to osobiście bardzo cenię, natomiast Bravia 7 ma "pół-mat"
Nie ma już tej głębi przy jasnym pomieszczeniu. Odbija się specyficznie światło, robiąc przy tym "mleko" gdzie w przypadku glarre jest lustro jak w oledach.

Zresztą, skoro masz LG C4, to chyba widzisz jaka przepaść dzieli te dwie matryce (powłoka) i nie piszę tu jakości.
Przecież to widać gołym okiem.

matek_08

Member
Podając jak główne żródło "filmy", z tej odległości nie przesadziłbyś.
Ja oglądam filmy z 3.5-4m na 120" projektorze i to jest seans. Nic tu nie jest za duże.
Mi chodziło o to jak tak duży tv wyglądałby w pomieszczeniu :)
Dlatego 85 to póki co max co chciałbym powiesić na ścianie. Może kiedyś zmienię zdanie to będę szukać kolejnego tv.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak wymieniałem 82" na 98" to mierzyłem te różnice i w zasadzie, tam wcale tak dużo nie dochodzi.
Przy 85" takie 98" będzie jedynie szersza o jakieś 29cm, a wyższa o jakieś 16cm ; )

matek_08

Member
wszędzie powtarza się fraza że Sony jest lepszy w procesowaniu obrazu.
Po obejrzeniu kilku review utkwiło mi że wybór jest jakością procesowania obrazu i odwzorowaniem kolorów (Sony) a większym kontrastem i bardziej żywymi kolorami (TCL, Hisence)

Bardziej chyba skłaniam się do czystego obrazu bez przeszkadzających nadmiernych efektów.

bykmark

New member
Część

Szukam porady w doborze TV.
Po krótce:
1. Jak duże jest pomieszczenie, w którym ma być telewizor? Ponad 16 m2 – na szer. 3,7 ma być, po prawej stronie)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5-3,0 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? W większości przypadków na wprost lub z niewielkiego kąta.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Raczej będzie wisiał na ścianie
6. Jak słońce świeci w pokoju? Po prawej stronie ekranu mamy skierowane na południe okno podwójne z drzwiami balkonowymi z plisami
7. Jaki masz obecnie telewizor? Philips 50” MODEL 50PUS7303/2, Sony – stary poczciwy 32”
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? raczej idę w mini LED, porządny system operacyjny i mnie przeżył :)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? – sygnał naziemny lub Internet
10. Jakie urządzenia? Może albo rzadko konsola XBOX
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-4
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Nie i tak - siatkówka:)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Film, programy przyrodnicze, programy rozrywkowe
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry -  Rzadko albo wcale
16. Preferencje co do marki? Tu będzie długo :)
Może Philips ze względu na Ambilight ale od wielu osób słyszę że ich system operacyjny ( chyba Saphi) to porażka – przycina się, zacina;
może Sony, ale nie pogardzę Philips czy Samsung.
TCL czy HISENSE to dla mnie zagadka jak sprzęt z Lidla - tydzień, dwa miesiące, rok a może 2 lata i 3 miesiące i trzeba kupić nowy TV :)
Raczej nie mam faworyta ale muszę być konkrety.

17. Preferencje co do wielkości? 65 cali ale to ze względu na fundusze.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Powolny interfejs, problem z podłączeniem z laptopem, smartem, aby oglądać zdjęcia/filmiki, cienka przetwornica antenowa ( lepszy obraz mam na Sony niż Philipsie)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami lub po południu tylko wolne weekendy
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do 5000 zł a jeśli będzie 3000 zł– 4000 zł nie obrażę się
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Rzadko, dlatego szukam coś na dłużej niż 2 lata a nawet 10 lat jeśli to możliwe

Propozycje z różnych sklepów:
Sony KD65X85LAEP 65”LED 4K 120Hz Google TV
Samsung QE65Q80D QLED 4K 120Hz Tizen TV
Samsung 65LS03D Tizen TV
Samsung QE65LS03DAUXXH Tizen TV
Samsung QE65LS03BG Tizen TV
Samsung Neo QLED 4K QNX1D QE65QNX1DATXXH
Philips 65PML9059 MINI LED
Philips 65PUS8959 LED
Hisense 65U7NQ MINILED VIDAA

Co możecie zaproponować - polecić i dlaczego ?
Pozdrawiam
Marek

bykmark

New member
Część

Szukam porady w doborze TV.
Po krótce:
1. Jak duże jest pomieszczenie, w którym ma być telewizor? Ponad 16 m2 – na szer. 3,7 ma być, po prawej stronie)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5-3,0 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? W większości przypadków na wprost lub z niewielkiego kąta.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Raczej będzie wisiał na ścianie
6. Jak słońce świeci w pokoju? Po prawej stronie ekranu mamy skierowane na południe okno podwójne z drzwiami balkonowymi z plisami
7. Jaki masz obecnie telewizor? Philips 50” MODEL 50PUS7303/2, Sony – stary poczciwy 32”
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? raczej idę w mini LED, porządny system operacyjny i mnie przeżył :)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? – sygnał naziemny lub Internet
10. Jakie urządzenia? Może albo rzadko konsola XBOX
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-4
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Nie i tak - siatkówka:)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Film, programy przyrodnicze, programy rozrywkowe
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry -  Rzadko albo wcale
16. Preferencje co do marki? Tu będzie długo :)
Może Philips ze względu na Ambilight ale od wielu osób słyszę że ich system operacyjny ( chyba Saphi) to porażka – przycina się, zacina;
może Sony, ale nie pogardzę Philips czy Samsung.
TCL czy HISENSE to dla mnie zagadka jak sprzęt z Lidla - tydzień, dwa miesiące, rok a może 2 lata i 3 miesiące i trzeba kupić nowy TV :)
Raczej nie mam faworyta ale muszę być konkrety.

17. Preferencje co do wielkości? 65 cali ale to ze względu na fundusze.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Powolny interfejs, problem z podłączeniem z laptopem, smartem, aby oglądać zdjęcia/filmiki, cienka przetwornica antenowa ( lepszy obraz mam na Sony niż Philipsie)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami lub po południu tylko wolne weekendy
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do 5000 zł a jeśli będzie 3000 zł– 4000 zł nie obrażę się
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Rzadko, dlatego szukam coś na dłużej niż 2 lata a nawet 10 lat jeśli to możliwe

Propozycje z różnych sklepów:
Sony KD65X85LAEP 65”LED 4K 120Hz Google TV
Samsung QE65Q80D QLED 4K 120Hz Tizen TV
Samsung 65LS03D Tizen TV
Samsung QE65LS03DAUXXH Tizen TV
Samsung QE65LS03BG Tizen TV
Samsung Neo QLED 4K QNX1D QE65QNX1DATXXH
Philips 65PML9059 MINI LED
Philips 65PUS8959 LED
Hisense 65U7NQ MINILED VIDAA

Co możecie zaproponować - polecić i dlaczego ?
Pozdrawiam
Marek
Widzę że będzie ciężki temat :)
Czy system Tizen jest ok ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To już masz mini led 65PML9008 dla członków forum za 3999 zł z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł
Tak jeśli system Ci odpowiada to 65PML9059 za 4499 zł
Mają te same parametry.

Do góry