Duży tv do filmów - pomoc w wyborze

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
No komedia Twoje posty. Pokaż mi jeden mój post gdzie psioczyłem na Oleda. Amplituner Yamaha i kolumny Monitor Audio kupione zresztą u @kiki starczą do tego dobrego audio? 99% ludzi kupuje tv no normalnych warunków a nie specyficznych i TheFrame nie ma startu. Inna sprawa to jeśli ktoś mieszka w blokach to obraz może mieć super ale z dźwiękiem już może być ciężko.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pokaż mi jeden mój post gdzie psioczyłem na Oleda.

Proszę bardzo :grin:
Nawet nie jeden, a pierwsze lepsze sześć...

Wypalenia w przypadku OLED to katastrofa. Kupujesz tv i nie możesz cieszyć się spokojnie oglądaniem 🥺

Nie, tak jak pisałem OLED do salonu odpada bo tam ma tv być oglądany dużo i wszystko. Jadę dzisiaj do Łodzi kolejny raz oglądać 😁

Dlatego powtarzam, że z OLED trzeba iść na kompromisy a ja chcę być beneficjentem tv a nie zakładnikiem.
Oczywiście. Ale trzeba zostać zakładnikiem tv a nie beneficjentem i korzystać według pewnych zasad lub inaczej nie korzystać do woli.
A ja nie bo za duże ryzyko wypalenia pasków z kanałów informacyjnych.
55 cali i ponad 3m do tv? Daj sobie spokój. Kasa wyrzucona w błoto. Żadne bajery nie uchronią przed wypaleniem jak odpalisz TVN24 lub konsolę na kilka godzin.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Proszę bardzo :grin:
Nawet nie jeden, a pierwsze lepsze sześć...
Nie kręć wyrywając z kontekstu. Ja tutaj widzę jedynie niezaprzeczalne wady OLED. Nigdzie nie mogę znaleźć krytyki obrazu. Szukaj dalej. Dodatkowo jak każdy ten mój post rozwiniesz to tam też pewnie będzie, że oled najlepszy obraz ale dlaczego u mnie to słaby wybór.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Naraził? Komu niby... pfff. Już się boje.
W kontekście KD i systemów wielokanałowych, to przewartościowany shit dla nowobogackich amatorów "wrażeń filmowych".
To jak belka za 3k jest przewartościowanym shitem dla nowobogackich to jakiś w miarę sensowny sprzęt 7.1 za kilka razy tyle czym jest i dla kogo?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie kręć wyrywając z kontekstu. Ja tutaj widzę jedynie niezaprzeczalne wady OLED. Nigdzie nie mogę znaleźć krytyki obrazu. Szukaj dalej. Dodatkowo jak każdy ten mój post rozwiniesz to tam też pewnie będzie, że oled najlepszy obraz ale dlaczego u mnie to słaby wybór.

Ty masz chorobę dwubiegunową?
Psioczyłeś, to Ci to udowodniłem, teraz konfabulujesz, że nie o takie psioczenie chodziło : D

Logiczne, że nie chodziło o jakość obrazu Oleda, a użytkowanie takiego tv na co dzień - w domyśle, wypalanie itd. i to chodziło, a teraz się okazuje, że masz go jednak w salonie ; )

No, ok. Ja wysiadam. Nie wciągaj mnie w to już.

To jak belka za 3k jest przewartościowanym shitem dla nowobogackich to jakiś w miarę sensowny sprzęt 7.1 za kilka razy tyle czym jest i dla kogo?

Na prawdę trzeba Ci to tłumaczyć?

Nie widzisz (słyszysz) różnicy, pomiędzy pełnozakresowym sprzętem audio, z pełną separacją wielokanałową, a kawałkiem plastiku wielkości kija bejsbolowego?
Mój centralny ma większy gabaryt, jak 20 sztuk grajbelki pokroju Bose i zapewniam, że nie jest to bez znaczenia.

Po za tym jakie 3k? Zestaw z subem, to jakieś 7k z tego co widzę, a z surroundami pewnie z bliżej 10k.

Owszem, taka belka może cieszyć, pod warunkiem, że porównujemy do głośników tv, a nie pełnozakresowego sprzętu audio.
Pomijam już fakt, że za 80% taniej, można zbudować na niezależnych kanałach cokolwiek chociażby na Pascalach od Sony + używany ampli i wciąga tego Bose za ułamek ceny.

Natomiast sprzęt o którym ja pisze, jest dla użytkowników którzy mają jakiekolwiek pojęcie o KD, a przede mają świadomość, jakiej jakości ten tor audio można uzyskać w domu.

Zresztą całe to forum oparte jest na skrzynkach, wzmakach, końcówkach mocy, wszelkiej maści playerach czy w końcu amplitunerach.

Nikogo tu nie obchodzą psychiczni ekoterroryści i wszelkiej maści nawiedzone persony, chcesz żeby grało, to waty musi wciągać. Nie ma zmiłuj 🤟

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Ja dokładnie podkreślałem, że te wady OLED dotyczą mojego użytkowania. Ja różnicę między belką a KD słyszę doskonale bo mam w domu i belkę i KD. Belkę nazwałeś shitem dla nowobogackich. A KD za 20k dla kogo? W większości dla nowobogackich. I tak, mam OLED w salonie ale tylko dlatego, że żona wpadła na wspaniały pomysł żeby zrobić dzieciom oddzielny salon na piętrze gdzie mają swoje pokoje.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Belkę nazwałeś shitem dla nowobogackich.

Będziesz powtarzał to pięć razy?

Tak, to shit, jest jeżeli mówimy o jakości, w kontekście prawdziwych sprzętów audio. Trzeba nazywać rzeczy po imieniu.

Nie będziemy tu promować bylejactwa i gloryfikować tej papki marketingowej.

Całe życie się chowaliśmy na PRAWDZIWYM audio, a nowomoda panująca od kilku dobrych lat tego nie zmieni.

Wmawianie ludziom, że z belki jesteś w stanie uzyskać Atmosa czy DTXx , nie wspominając już o stereo, jest zwyczajnie kłamstwem.

Tam jest jedno wielke umcyk-umcyk, które nawet się nie zbliża do tego co faktycznie oddaje ścieżka.
Kto to kupuje? Przecież nikt biedny takiego sprzętu nie kupi.

Wszystko się zgadza.

Ps. Wyobrażasz sobie odsłuch winyla na soundbarze? No.

A KD za 20k dla kogo? W większości dla nowobogackich.

Nie wstyd Ci takich głupot pisać? Szczególnie na forum, gdzie 90% ma KD.
Większość z nas ma tu sprzęty audio pod KD, po kilkadziesiąt tyś. i to żadne "hajendy", a typowy sprzęt pod KD.
Często sprowadzane z zagranicy, używane. Selekcjonowane, po dziesiątkach różnych odsłuchów, zakupów, wizyt w salonach audio, nie wspominając już targach AS.
Nikt tu nie jest nowobogacki i osobiście nikogo takiego nie poznałem na żadnym z for (pomijając odklejonych audiofili, ale to osobny temat).
Jest wręcz przeciwnie, w większości to sami pasjonaci.

Ostatni bastion i mam wrażenie, że za 10-15lat to będzie początek końca.
Ty, jako stary pryk, powinieneś wiedzieć, jak od dekad słuchało się muzyki i na czym, a nie tracić czas na dyskusje o jakiś grajbelkach.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pasjonaci? Większość to kupuję bo taka moda, bo kolega ma, bo sąsiad ma. Pasjonaci to bardziej stereo.

Tak, pasjonaci ignorancie. Generalnie nie mam pytań, moda? kolega, sasiąd jakiś... Gdzieś Ty się chował z takim podejściem.

Sprawdż te tysiące dyskusji sprzed lat, to może zrozumiesz jak oderwany od rzeczywistości jesteś pisząc takie rzeczy na tym forum.
Stereo tutaj towarzyszy większości od najmłodszych lat, a KD jest rozwinięciem na potrzeby "filmowe".

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak, kiedyś tak tu było.
W Polsce mamy kilka for o tematyce audio, generalnie dyskusji od groma.

Nie rozumiem, co mają estradówki do KD?

Marlo

Active member
Najgorzej to jest uszczęśliwiać kogoś na siłę, a widać to podczas
doradzania komuś jaki TV ma kupić.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Najgorszy jest czarny PR, czy szerzenie dezinformacji - szczególnie, jak w grę wchodzą własne uprzedzenia, a te często nie mają żadnego poparcia w praktyce.
Dlatego najlepiej samemu wszystko oceniać/testować, a cała reszta to tylko "sugestie"

Ostatnia edycja:
Do góry