Dolby Atmos, co to??

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeżeli kable to nie problem, to również go nie widzę.
A tym bardziej go nie widzę w przypadku dodatkowych otworów pod 4 sufitowe. Obecne można wypełnić i przemalować, pod dodatkowe kable trzeba dużo więcej roboty. Oczywiście jeżeli ma to wyglądać, a nie zwisać z sufitu.

Drunk

New member
Bez reklam
Kable to nie problem. Tylko, że przy 5.1.4 musiałbym dziurawić sufit na dodatkowe dwa głośniki. A i te co mam nie byłyby chyba we właściwym miejscu.
Jeśli kable to nie problem, to cała reszta tym bardziej. Koledzy dobrze radzą, jak już grzebać w suficie to od razu pod 4 głośniki, nawet jak będą miały być podłączone za 2 lata.

Ostatnia edycja:

DrWredman

Active member
Podpatrzyłem właśnie pokój u Bipo i miałbym podobne ustawienie kanapa-głośniki atmos. Ale to odległa przyszłość.

Rób na 4
Jeśli na razie masz wyjście tylko na 2, to podłącz przednie.
Pogadaj z żoną, że badałeś sprawę i nie ma sensu stosować półśrodki, itp, itd.

Ja już planuję u siebie jakiś mobilny lekki fotelik, aby oglądać ze środka pokoju i doposażyć system w 7.1.4.
Żona i tak ciągle mnie pyta, dlaczego ta reszta głośników gra tylko czasami a nie zawsze ;)
Tłumaczę i tłumaczę, ale wciąż dziwnie się na mnie patrzy ;(
A i tak ogląda tylko miłościwe filmy bo sensacje, wojny i fantastyka jej nie kręcą.

Drunk

New member
Bez reklam
Rób na 4
Jeśli na razie masz wyjście tylko na 2, to podłącz przednie.
Pogadaj z żoną, że badałeś sprawę i nie ma sensu stosować półśrodki, itp, itd.

Ja już planuję u siebie jakiś mobilny lekki fotelik, aby oglądać ze środka pokoju i doposażyć system w 7.1.4.
Żona i tak ciągle mnie pyta, dlaczego ta reszta głośników gra tylko czasami a nie zawsze ;)
Tłumaczę i tłumaczę, ale wciąż dziwnie się na mnie patrzy ;(
A i tak ogląda tylko miłościwe filmy bo sensacje, wojny i fantastyka jej nie kręcą.
Włącz żonie multichannel stereo, to może przestanie kwestionować sens dodatkowych głośników ;). Ja ze swoją ustaliłem, że na zmianę oglądamy raz jej film, a raz mój i nikt nie jest poszkodowany.

DrWredman

Active member
Włącz żonie multichannel stereo, to może przestanie kwestionować sens dodatkowych głośników ;). Ja ze swoją ustaliłem, że na zmianę oglądamy raz jej film, a raz mój i nikt nie jest poszkodowany.

wiem, wiem już tak robiłem ;)
Sama sobie wyszukuje filmy na netflixie i czasem coś obejrzę jednym okiem, grzebiąc w tablecie na forum ;)

Drunk

New member
Bez reklam
To tak trochę nieładnie grzebać w tablecie podczas seansu. Ja jestem pod tym względem radykalny i albo się ogląda z "zaangażowaniem", albo wypad z pokoju ;)

Moja na szczęście nie ogląda seriali ani innych zaśmiecaczy głowy, a bardziej dopasowuje się pod mój gust, więc na ogół i tak najczęściej oglądamy mój repertuar :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
To masz fajnie. Ja albo musze robic wypad do salki albo moge obejzec, masterszefa, piekielna kuchnie, s jak sraczka, twoja facjata brzmi znajomo itp itd..

Zara sie te wszystkie Show TV skoncza to mojej zacznie sie nudzic to nawet nie bede mogl sie do salki ewakuowac tylko bede musial sluchac marudzenia....

Drunk

New member
Bez reklam
Trzeba być jak Lew, bo inaczej kobieta będzie jak samica hieny.

ps. Kto ogląda filmy przyrodnicze będzie wiedział co mam na myśli ;)

Drunk

New member
Bez reklam
Testowałem już kilka filmów w natywnym atmosie, wczoraj np. Everest (film trochę nudny, efekty głównie atmosferyczne - myślałem że łeb mi urwie, taka była zawierucha w pokoju podczas zamieci w filmie) i muszę przyznać że drastycznej różnicy w porównaniu do DSU / neutral: x, to nie ma. Dekodery te prawidłowo lokalizują dźwięk i przejścia pomiędzy głośnikami odbywają się płynnie. Do testów nowych kodeków mogę polecić Avatara (jest mnóstwo świetnych scen), ja dekoduję go za pomocą THX S2C (11.1) i dźwięk jest zawsze tam gdzie być powinien. Najlepsza "sufitowa" scena gdzie formacja leci, żeby usunąć drzewo. Jeszcze ich nie widać, ale już słychać skąd nadlatują (z sufitu dochodzi powoli natężający się dźwięk nadlatujących śmigłowców). Ogólnie jeśli chodzi o wirniki i efekty sufitowe to te z Avatara biją te z Everesta na głowę. Reasumując, jeszcze nie trafiłem na film w natywnym atmośie, który powaliłby mnie w stosunku do upmixów. Nawet w najbardziej byle jakim filmie, jeśli jest burza to dochodzi z sufitu.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Terminator Genesis sprawdzałeś: scena ataku na początku, scena na moście, pościg śmigłowców oraz teleportacja w kuli.. ;-)
Jak dla mnie super nagrane. Oraz nowe żółwie sprawdzałeś tam też jest mnustwo scen ale moim zdaniem lepsze w Terminatorze.. ;-)

Drunk

New member
Bez reklam
Terminator Genesis sprawdzałeś: scena ataku na początku, scena na moście, pościg śmigłowców oraz teleportacja w kuli.. ;-)
Jak dla mnie super nagrane. Oraz nowe żółwie sprawdzałeś tam też jest mnustwo scen ale moim zdaniem lepsze w Terminatorze.. ;-)
Akurat z tymi tytułami było mi na razie nie po drodze, ale na pewno zdam relację po obejrzeniu.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Gdyby ktoś chciał sprawdzić upmix Dts'su (Neural) to polecam:
Noc oczyszczenia: Czas wyboru 2016
The Purge: Election Year Blu-ray

Na wybranych fragmentach czuć ewidentnie (namacalnie) sufit.
Niebo a ziemia w porównaniu do "typowej" instalacji 5.1
Pierwsza scena (ok. 10min. filmu) wyskakujący zza rogu klaun/przebieraniec, scena okraszona krótkim, ale jakże sugestywnym (czyt. można się zesłać) uderzeniem z sufitu w kompani z resztą tylnych.

Zaraz po niej, druga (coś pomiędzy 20-30min.) scena w której przez bitą minutę słychać cały czas dźwięki płynące prosto z sufitu.

To tylko kropla w morzu, mam całą listę konkretnych scen.
Sporo się tego zebrało.
Pomijam już te, gdzie cały czas mamy do czynienia z uzupełnieniem reszty.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ktos ogarbia co to jest, ustawienia dla marantz 7010
To jest atmos 9.1.4?

11.1-channel playback
This system, which is based on a 5.1-channel system, plays back up to 11.1-channels at the same time.
You can connect speakers for up to 13-channels for MAIN ZONE by using an external power amplifier. When you connect speakers for 12 or more channels, the output speakers automatically switch according to the input signal and sound mode.
Example connection when using two sets of ceiling speakers

bilder kostenlos hochladen

8a1fc2189e0f740e35ae226ff0429ac4.jpg

http://manuals.marantz.com/SR7010/NA/EN/DRDZSYsgujcobf.php

Ostatnia edycja:
Lolo ta pierwsza fota to chyba ustawienie 9.1.4
Przed chwilą temat opowiadano gdzieś indziej ;)
Gdybyś wyrzucił te przednie FWL/FWR to wtedy by był Atmos 7.1.4 a i tak by był potrzebny dodatkowy wzmacniacz
2c03983a93477554716c5cfafefbdcac.jpg

Tak mi się to wydaje bo chyba tak to zrozumiałem ;)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tyle ze Marantz ma 9 koncowek. Wiec potrzeba dodatkowych 4 kanalow. Na system 9 + 4. Tak mi sie wydaje.

Pomijajmy juz potrzebe kupna koncowek mocy.

Tylko interesuje mnie fakt ile tam glosnikow jest, jak to dziala czy ma to sens, czy ktos testowal itp.

No I ciekawostka jest to ze marantz ma:

"11.2-kanałowe przetwarzanie; 13.2-kanałowa sekcja pre-out; "

A na tym obrazku sa 13.2 kanaly -- (PRZETWARZANE)???

Ostatnia edycja:
Do góry