@JanuszKołeck
Naprawdę nie wiem, od czego zacząć. Celowo trochę zwlekałem z odpowiedzią. Miałem nadzieję, że wypowie się ktoś jeszcze w tej sprawie. Oczywiście podtrzymuję każde słowo z poprzedniego postu.
Nie wiem, skąd pomysł, że
wszystkie filmy są zapisane na płytach DVD w formie progresywnej 576p. Ile to
p ma wynosić? 24p, 25p, 50p? Standard DVD powstał kilkanaście lat temu i został dobrze dopasowany do telewizyjnych standardów PAL i NTSC, które są interlaced, czyli z przeplotem, odpowiednio 50i oraz 60i. I taki standard przewidziano dla DVD, niezależnie od tego, czy nagrano na niej materiał filmowy, czy z kamery wideo. Film 24 kl/s da się łatwo zapisać w formie z przeplotem przyspieszając taśmę do 25 kl/s i stosując pull down 2:2 do 50i/PAL. Oczywiście można taką płytę odtwarzać progresywnie, deinterlacer przekształca 576/50i w 576/50p, co nie jest proste do wykonania, zwłaszcza z materiałem filmowym z dużą ilością ruchu w obrazie. Współczesne procesory radzą sobie z tym dobrze. Dlaczego konwersja i/p miałaby być niemożliwa? Przecież dzisiaj wykonuje ją każdy telewizor, projektor, Blu-ray, odtwarzając materiał z przeplotem 576i, ale również 1080i. Zgoda, że z różną jakością i tu mogą się wykazać dobre procesory wideo typu Realta, Reon, ABT, Faroudja. Przykładowo obraz 1080/50i po usunięciu przeplotu może być bardzo zbliżony jakościowo do zapisu progresywnego 1080/24p.
Istnieje prosty sposób, aby sprawdzić, jakie parametry ma sygnał. Praktycznie każdy telewizor podaje takie informacje. Zrobiłem następujący test. Podłączyłem stary DVD Panasonic S35 kablem Component - wynik 576/50i przy odtwarzaniu filmu. Następnie nagrywarkę DVD Samsung DVD-R129, który ma już Progressive Scan - wynik 576/50i PS wyłączony; 576/50p PS włączony.
Również możesz wykonać taki test, zwłaszcza że twój Denon 2012UD ma wspomnianą wcześniej funkcję Source Direct - wypuszcza wtedy sygnał "surowy", jaki jest nagrany na płycie. Dlatego nie masz w ustawieniach trybu 576i. Telewizor powinien wyświetlić wynik 576/50i po włączeniu Source Direct przy odtwarzaniu filmu na DVD i odpowiednio 1080/50i ( koncerty, niektóre filmy na BD ), 1080/24p ( większość filmów na BD ). Jeżeli dla DVD wynik będzie 25p lub 50p, będzie to dla mnie większe zaskoczenie niż neutrina szybsze od światła, które na szczęście ostatecznie jednak zwolniły

.
Przy ustawieniu 576p twój Denon usunie przeplot, ale skalowanie do rozdzielczości matrycy już telewizor - nie jest to więc to rozwiązanie optymalne - mam nadzieję, że to jest oczywiste. Jedyne dobre ustawienie przy skalowaniu DVD to 1080p, szczególnie dysponując tak dobrym deinterlacerem i skalerem ABT2015.
Wracając do zapisu filmów z przeplotem, czyli u nas 50i, niektórzy wydawcy stosują metodę pull down 2:2 nawet do wydań Blu-ray
1080/50i, rezygnując z różnych powodów z transferu filmowego 1:1 1080/24p. Chyba nie powiesz, że taki film jest zapisany progresywnie, a nie różni sposobem konwersji filmu do wideo od DVD 576/50i.
Teoretycznie standard DVD dopuszcza zapis progresywny, niewiele można o tym znaleźć w Internecie. Przypuszczam, że może chodzić o jakieś wydania NTSC 24p, jednak większość wydań to pull down 3:2 60i. Ciekawą cechą wydań NTSC 480/60i jest możliwość odwrócenia konwersji i otrzymania oryginalnego klatkażu 24p ( jak z płyt BD ), co potrafi...Denon 2012UD ( Reverse Telecine ).
Pozdrawiam.