Denon do Dali Lektor 5.0 ?

maku99

New member
Witam,

Żeby nie zaśmiecać, zapytam w moim "startym" wątku.

1. Jaka minimalna odległość od górnej półki (szyba) będzie odpowiednia (wiadomo, im większa tym lepsza, ale chodzi mi o minimum) dla denona x2000 ? Obecnie planuję go umieść tak, żeby od góry byłoko około 6,5cm, boki około 12-15cm. Wiem, że producent podaje, że około 30cm...

2. Na górze obudowy, są metalowe kratki na całej powierzchni, dodatkowo na połowie (przedniej) są identycznie wycięte nałożone plastikowe nakładki zaczepione małymi klamrami -> Po co coś takiego?

Z góry dzięki

Kadajo

New member
Bez reklam
Te plastikowe kratki zawsze mnie ciekawia, nie tyko denon to ma. Gdzies kiedys czytalem ze to niby ma zatrzymywac kurz przed dostawaniem sie do tej czesci aplitunera.

Sent from my GT-I9003

maku99

New member
Hmm no to faktycznie ciekawe ;)

Witam,

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. W specyfikacji Denona znalazłem:

"Funkcja Optimised Bass, polegająca na przekierowaniu basu dla osiągnięcia jego maksymalnej wydajności w konfiguracjach bez subwoofera"

- Czy ta funkcja uaktywnia się automatycznie przy kalibracji Audyssey MultEQ XT ?

Wydaje mi się, że nie znalazłem tej funkcji w opcjach, a z ciekawości bym to sprawdził ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

hans2

Banned
a moze zawsze jest wlaczona i nie mozna jej wylaczyc?
moze ten sprzet robi po prostu cos dodatkowego czego dotad denon nie robil?

maku99

New member
No też tak może być ;)

Hello,

Żeby nie śmiecić, updatuje posta. Po kilku (nastu) dniach użytkowania sprzętu ogólnie jestem zadowolony. Mam jednak kilka pytań.

W najbliższym czasie chyba rozważę zakup SUBa. Chodzi mi głownie o filmy, ponieważ:
1.Muzyka: bas jest ok, miękki fajnie wpadający w ucho. Czasem nawet aż za bardzo go odczuwam w porównaniu z góra.
Dodam, że do muzyki uzywam MulltEQ XT = Audyssey Byp. L/R,
dla MulltEQ XT = Audyssey jest z kolei jak dla mnie za mało basu. I tu nie mogę znaleźć złotego środka - tu za dużo tu za mało w porównaniu z góra.
2. W filmach jednak dla obu powyższych konfiguracji jednak basu brakuje, np. w momentach, kiedy tak naprawdę powinno być mocne uderzenie. Mozna to odczuć nawet w prostych głośnikach komputerowych z małym subem. Dynamic Volume w każdym przypadku mam na Light

Przy okazji zapytam o parę ustawień.
a) do końca nie rozumiem działanie funkcji:
- Offset poz. położenia w Dynamic EQ - obecnie mam na 0
- Restorer -obecnie mam tryb: Średnia - muzyki słucham głównie z Spotify lub przed hdmi z kompa (mp3)
- Basy z racji braku SUBa mam LPF dla LFE = 80Hz, tak chyba najlepiej z tego co czytałem w innym wątku?

Reasumując powyższe kwestie, będę wdzięczny za porady.
Ewentualnie na SUBa jestem w stanie przeznać około 800-1000zł. Najlepiej w kolorze zbliżonym do kolumn czyli coś w stylu Light Walnut.
I teraz pytanie czy jest sens iść w tę stronę, czy jednak odpuścić, bo w tej cenie nie ma sensu nic brać? Niestety na droższy zakup nie mogę sobie pozwolić teraz i w najbliższej przyszłości (rok), tym bardziej, że dla muzyki jest na prawdę ok.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

hans2

Banned
1. dynamic volume nawet na light zauwazalnie kompresuje. wylacz, podglos i zobacz czy kop wrocil.
2. w setupie bez suba troszke basu mozesz zyskac jak podniesiesz crossover dla centrala i surroundow np do 80hz.
3. lpf for lfe - bez suba nie zauwazylem zeby na cokolwiek wplywal.
4. ref level offset na 0 bedzie najwiecej basu.

maku99

New member
Dzięki hans,
co do pkt. 2 tak własnie zrobiłem ale okazało się, że przy normalnym oglądaniu TV lektor w filmach, lub zwykłe audycje maja za dużo basu w "mowie" - nieciekawy efekt

Whiplash

New member
Bez reklam
Do muzyki masz racje, Bypass L/R jest najlepszy z tego wzgledu ze nie wprowadza zadnych korekt, co wiecej nadal dziala Dynamic EQ ktory ladnie wzbogaca brzmienie. Korekcja Audyssey nadaje sie do filmow i sciezki 5.1. Basu Ci brakuje bo w kinie to subwoofer jest obowiazkowy. Cale uderzenie jest zapisane w sciezce dla niego, kiedy go brakuje ampli proboje przeslac to pasmo na fronty ale srednio to wychodzi. Teraz Denon ma jakis system ktory podobno ma lepiej przenosic bas na fronty w przypadku braku suba.

Co do dynamic vol to wg. mnie to ustawienie dziala ok tylko na radiu fm, przy CD czy DVD zazwyczaj scisza cala sciezke i jest o gorzej niz bez niego.

Ostatnia edycja:

maku99

New member
W takim razie jeśli chodzi o kino to jedynie SUB zostaje dokupić, proszę o opinie i ewentualną poradę co do moich możliwości opisanych wyżej

Whiplash

New member
Bez reklam
Jak by nie kolor to mozna cos dopasowac za mniej wiecej 1000zl. Jakis JBL czy Jamo. Pisz do blackninjy on Ci cos zaproponuje optymalnego w dobrej cenie.

Do góry