Denon DCD 520 vs 720?

collider

New member
Bez reklam
Czy pomiedzy tymi dwoma modelami jest roznica w brzmieniu czy raczej chodzi tu o detale kosmetyczne?

Whiplash

New member
Bez reklam
W obecnej cenie DCD720 nie widze sensu kupowania 520. Nie ma Al32 i wejscia USB wiec jak bedziesz chcial posluchac MP3 to tylko z plyty a tak to wrzucasz na pena i gra.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Zrobiłem " wielbłąda" gdyż chodziło mi o odtwarzacze CD a wiec miało być różnica w brzmieniu pomiędzy DCD520 a DCD720.

To są dwa różne modele to i brzmienie się różni

DCD 520 jest oparty o mechanizm Sony KSS 150 A i 16 bitową kość Burr-Brown

W przypadku modelu DCD 720 sprawa jest dosyć ciekawa zmienił się mechanizm na KSS 213 nie mogę się doszukać w dokumentacji - głowy nie daję ale Denon zastosował własny system konwersji Lambda LSC (super linear converter ) aby to miało sens przetwarzanie każdego kanału musi być oddzielne i zastosowano dwie kości Burr Brown PCM 61P .W modelu DCD 715/725 zastosowano filtr cyfrowy z 8-krotnym nad próbkowaniem SM5841BP

collider

New member
Bez reklam
W obecnej cenie DCD720 nie widze sensu kupowania 520. Nie ma Al32 i wejscia USB wiec jak bedziesz chcial posluchac MP3 to tylko z plyty a tak to wrzucasz na pena i gra.

Niby tak, ale do mp3 mam ewentualnie amplituner. Wcześniej myślałem o Pionku, bo prawdę mówiąc, gdyby jego ceny były normalne, to nie było by mowy. Niestety obecnie realne ceny na CD daje tylko Denon i stąd zadziwiony ostatnią przeceną na 520 (można już kupić w granicach 700-750zł) znów przyszedł pomysł na CD. Oczywiście , znając życie jeszcze zanim coś kupię będę miał kilka innych pomysłów, ale gdy już łapię natchnienie z reguły coś kupuję. Na dzień dzisiejszy przewijają mi się CD Denona (520 kusi ceną, 720 wyjściem na słuchawki i podobno lepszym brzmieniem, choć nie uzyskałem tu jednoznacznej odpowiedzi), JBL Flip, słuchawki Denon AH-D510R i pewnie coś jeszcze dojdzie. Chcę o każdym produkcie znaleźć możliwie najwięcej opini by potem nie żałować wyboru. Wracając do Denona najbardziej wartościowe będą opinie tych, którzy użytkują ten sprzęt albo mieli porównanie. Ty masz 720 a czy porównywałeś ją z 520, ale w realu a nie na papierze?

gerus6

Active member
Bez reklam
collider kup lepiej zamiast CD wzmacniacz, to będzie dużo lepsze rozwiązanie.
CD do amplitunera właściwie nic nie poprawi jakości audio.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie zgodze sie, jesli ma sie tani blu ray tak jak ja i z niego slucha CD to po przesiadce na DCD720 zauwazylem spora roznice na + oczywiscie na amplitunerze. Brzmienie stalo sie bardziej muzykalne, delikatne i szczegolowe.

collider

New member
Bez reklam
No tak, tyle ze moj bluray to raczej jak na ten budzet bardzo dobry odtwarzacz audio. Wiec ciekawe czy taka 720 zrobi roznice.

Też mam podobny dylemat. Tylko ja po dokupieniu wzmaka do ampli potrzebuje czegoś do odtwarzania plików flac. Musze i tak kupic bluray, padło na denona 1713. Wiem ze on odtwarza pliki flac ale czy denon 720 nie zrobi tego lepiej. Łączny koszt to ok 2200. Bluraya w tej cenie który zagra lepiej chyba nie ma.
Co do pytania kolegi wyżej to brał by, 720. Jest playerem wyższej klasy.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:

TomekOp

Member
Ostatnia edycja:
Do góry