Dekoder do pakietu SMART HD+

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Każdy dekoder z system Conax .Obecnie Technisat wprowadził dwa dekodery specjalnie pod Smart HD ,jeden w cenie 269zł ,drugi 299zł - ten ma dodatkowo wbudowany tuner dvb-t do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Może być Ferguson ,można pomyśleć o nowych modelach Ariva 152/252 ,tylko że w przypadku Fergusona trochę serwis kuleje
Ja używam Dygiboxxa chociaż jest to tuner pod cyfrę ,pod względem obrazu i dźwięku niczego nie można mu zarzucić ,jest bardzo stabilny nie wiesza się w porównaniu do Fergusona odczytuje mniej rodzajów plików wideo i filmy nagrane nie dadzą się odtworzyć na komputerze ale dla mnie nie jest to wada szukałem po prostu dobrego tunera satelitarnego ,nie bez znaczenie jest 3 letnia gwarancja ,na dodatek te tunery są wyłącznie robione w Polsce lub Niemczech ,cenowo różnica może kilkunastu złotych w porównaniu do Fergusona

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Zależy co komu jest potrzebne ,może spróbuję inaczej odpowiedzieć :

Ja Technisata wybrałem ponieważ jest to jeden z najbardziej uznanych producentów na świecie ,bardzo często pojawiają się aktualizacje w przypadku wykrycia jakiś luk w oprogramowaniu ,zapewnia bardzo wysoką jakość obrazu i dźwięku .Jeżeli jednak szukasz kombajnu multimedialnego to niestety ten tuner się nie nadaje , przypadku plików wideo odtwarza może dwa rodzaje - pod tym względem Ferguson ma większe możliwości ,druga sprawa to w przypadku podłączenie dysku (lub pendriva) programy nagrane na tym tunerze nie dadzą się odtworzyć ani wymedytować na komputerze
Dygiboxx jest tunerem pod cyfrę co oznacza że nie ma możliwości np.przesuwania programów w obrębie listy głównej ,lista jest utworzona "na sztywno" ,można to robić w obrębie list ulubionych których jest kilka ,pomimo że używam go pod Smart HD dla mnie nie jest to utrudnieniem ponieważ w przypadku ponownego włączenia automatycznie jest wybierana ostatnio używana lista .Tuner ma slot na kartę i gniazdo na moduł CI+ czyli można go wykorzystać również do Polsatu oba gniazda są z boku i nie są zakrywane klapką jak np.w Fergusonie, tuner ma zewnętrzny zasilacz więc obudowa praktycznie jest zimna ,wyświetlacz prosty w kolorze zielonym pokazujący tylko numer kanału ,a w stanie czuwania zegar (jak komuś przeszkadza można wyłączyć ) kanały się przełączają bardzo szybko i nie ma znaczenia czy są to kodowane czy FTA .Dla mnie jest jeszcze jedna fajna rzecz - tuner ma dwa wyjścia HDMI oraz scart oba są aktywne ,co oznacza że pojawia się sygnał na obu mogłem wreszcie zaprzęgnąć swoją nagrywarkę Panasonic do pracy .Menu czytelne, jest też asystent konfiguracji, nawet osoby słabo znające się na technice dadzą sobie radę
Chyba już wszystko napisałem gdybyś miał jeszcze jakieś pytania chętnie pomogę :)

Peter1906

New member
Chyba jednak zdecyduje się na DiGYBOXXA. Jest troche droższy od Fergusona
ale w zestawie jest starter do Smart HD+ a sam starter kosztuje 79 zł + 19 zł przesyłka więc kupno DiGYBOXXA się bardziej opłaca i niepotrzebuje mieć zbędnych funkcji w dekoderze bo i tak z tego bym korzystał bardzo żadko.

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeszcze małe wyjaśnienie :
Na początku ten dekoder był sprzedawany z miesięcznym voucherem Cyfry + ,ale teraz nie kupi się samej karty cyfry więc żeby to miało sens teraz jest sprzedawany ze startem Smart HD ,co nawet pisze na pudełku jest to jednak ten sam dekoder

Tak naprawdę aby korzystać ze Smart HD wystarczy Ci nawet używana karta Tnk sd po prostu dokonuje się migracji . Jeszce taka ciekawostka - na samym początku były kłopoty kiedy w tunerze była używana równocześnie karta Smart HD i moduł Cyfrowego Polsatu - po prostu tuner się zacinał ,wystarczyło niecałe 2 tygodnie i pojawiła się aktualizacja teraz wszystko działa elegancko ,pomimo że są to dwie różne platformy i wykorzystują inne systemy kodowania przełączanie pomiędzy programami następuje bardzo szybko .Oczywiście ten tuner też działa jak nie ma włożonej żadnej karty - można oglądać programy bezpłatne

Do góry