DD 2.0 z plików Divx w PS3

houdini2008

New member
Witam, mam mały problem i pytanie zarazem, czy PS3 odczytuje sygnal Dolby Digital z plików Divx?? Włączam teledysk z pendriva, naciskam select pokazują mi się dane o pliku, widze że ścieżka dźwiekowa jest w DD 2.0 a na wzmacnieczu nie widzę żeby szedł ten sygnał (mam podłączony optykiem) , co może być nie tak? Jakieś pomysły?

houdini2008

New member
A czy z mojego postu wynika coś innego?? Owszem ma być stereo ale w DD, widze że predkość przesyłanej ścieżki dźwiekowej jest wyraźnie szybsza od innych, ale jej nie słysze i nie widze na wzmacniaczu "magicznego" czerwonego napisu. Dodatkowo jest o wiele ciszej niż w dobrych jakościowo ścieżkach mp3.

Bambolo82

Banned
Nie zobaczysz logo "Dolby" przy stereo, bo twój amplituner ma tylko certyfikowany dźwięk przestrzenny "Dolby Digital", czyli minimum 5.0.

houdini2008

New member
A to ciekawe co piszecie, znam swój ampli i nie raz mialem materiały DD 2.0, wyraźnie widziałem (DD i tylko 2 kanały na ampli), a przedewszystkim słyszałem. I co Wy na to?

Bambolo82

Banned
Musiałbym poszukać jakiegoś DVD z dźwiękiem DD 2.0 i sprawdzić co u mnie wyświetli.

Tak, czy siak film przerobiony na DivX (po kompresji) nie ma już audio Dolby Digital. Kompresja audio oznacza utratę certyfikatu. To pirat.

Filmy w kontenerze Matroska mają nie ruszone zripowane audio i wtedy wyświetla się certyfikat DD albo DTS.

Bambolo82

Banned
OK. Znalazłem w swojej kolekcji filmów DVD "Arizona Dream" (w rolach głównych Johny Deep, Fay Dunnaway, reż. Emil Kusturica - Polecam filmik :) ) która ma tylko ścieżkę Dolby Digital 2.0.

I faktycznie na moim amplitunerze wyświetla się symbol Dolby Digital i symbole dwóch kanałów "L" i "R", czyli stereo.

No, ale piracki film DivX (Xvid), którego audio poddano przeróbce (kompresji do formatu mp3) podczas rippowania z DVD nie ma rzecz jasna dźwięku Dolby i żaden certyfikat się na amplitunerze nie ma prawa pojawić. Certyfikaty audio zachowane są za to w pirackich filmach matroska (podczas ich rippowania z Bluray zachowuje się nie naruszone audio Dolby albo DTS).

Ostatnia edycja:

houdini2008

New member
Ok, wcale bym o to nie pytał, gdyby nie fakt, że po naciśnięciu selectu podczas odtwarzania, wyraźnie widzę u góry ekranu Dolby Digital 2.0.
A Ty piszesz że po kompresji, jest to MP3? Czyli co wnioskując z tego, PS3 błędnie widzi ścieżkę dziwiękową?

ps_user

New member
Bez reklam
Bambolo82 napisał:
No, ale piracki film DivX (Xvid), którego audio poddano przeróbce (kompresji do formatu mp3) podczas rippowania z DVD nie ma rzecz jasna dźwięku Dolby i żaden certyfikat się na amplitunerze nie ma prawa pojawić.

A to coś się ostatnio zmieniło? Mam mnóstwo filmów Divx gdzie jest DD5+1.Są to przeważnie wydania 1,3GB, choć miałem coś i 700MB i też chodził DD.
Houdini2008 sprawdź ustawienia audio samej konsoli czy nie blokuje Ci w ogóle całego DD;)

Masta_J

Active member
Bez reklam
mroziek napisał:
@Masta_J: ...a dlaczego Tobie jest obce nie dowalanie się do każdego o byle jaką pierdołę? :)

Obowiązują kolego pewne zasady na forach i nie tylko, które jak widać i Tobie są obce.

@houdini2008
Gdzie masz ustawione dekodowanie dźwięku, PS3 czy ampli? Może tutaj leży pies pogrzebany :)

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:

houdini2008

New member
ps_user, w konsoli wszystko ok, zaraz po właczeniu pokazuje się DD 5.1, wszystko mam ustawione normalnie jak powinno być, na DVD, grach normalnie śmiga.

MASTA_J lekutko mnie zagiołeś, co masz na myśli? Skoro z innych żródeł odtwarza dźwiek jak powinno, to czemu nie z Divx-a skoro jak byk widze w informacjach o pliku:
Audio Codec Dolby Digital 448 kbps :hmm:

Bambolo82

Banned
Po re-kompresji dźwięku (do mp3) w procesie rippowania filmu do DivX (Xvid) z DVD już nie mamy Dolby.

Nie wiem dlaczego PS3 tak to odczytuje, ale amplitunery nie rozpoznają tego jako Dolby, tylko jako zwykle cyfrowe audio dwukanałowe.

Moim zdaniem nie ma co sobie nad tym głowy łamać bo to tylko certyfikat.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Jeśli przesyłasz dźwięk optykiem to można to zrobić na dwa sposoby - konsola dekoduje dźwięk i "gotowy" przekazuje do ampli by ten rozdzielił na głośniki - konsola przekazuje "surowe" dane dźwięku do ampli a ten dekoduje i dzieli na głośniki.

Pozdrawiam,

ps_user

New member
Bez reklam
Bambolo82 napisał:
Po re-kompresji dźwięku (do mp3) w procesie rippowania filmu do DivX (Xvid) z DVD już nie mamy Dolby.

Nie wiem dlaczego PS3 tak to odczytuje, ale amplitunery nie rozpoznają tego jako Dolby, tylko jako zwykle cyfrowe audio dwukanałowe.

Bambolo, trochę to dwuznaczne. Popraw mnie jeśli się mylę, ale chodzi o to że odtwarzając DivX (Xvid) poprzez PS3, amplitunery nigdy nie wyświetlają formatu DD?
Czyli np. ze standardowego DVD, taki format dźwięku może zostać rozpoznany przez amplituner?

Pytam bo jak wspomniałem, taki dźwięk miałem u siebie przy Divx.

Masta_J:Jeśli przesyłasz dźwięk optykiem to można to zrobić na dwa sposoby - konsola dekoduje dźwięk i "gotowy" przekazuje do ampli by ten rozdzielił na głośniki - konsola przekazuje "surowe" dane dźwięku do ampli a ten dekoduje i dzieli na głośniki.

Masta_J, przy takim dekodowaniu audio DD czy DTS w urządzeniu źródłowym (tu PS3)to chyba jest konieczne podpięcie kabelkami 5+1 (Cinch) do amplitunera, czyż nie?

Ostatnia edycja:

cola0760

Member
Bambolo82 napisał:

ja mam mnóstwo divixów i niektóre maja dźwięk w dd, a niektóre tylko w stereo i jesli jest tylko w dd to na ampli pisze jak byk, a jesli jest w stereo to ampli rozdziela dźwiek (stereo) na wszystkie głosniki, ale ikonka dd sie nie pojawia (bo i niby czemu by sie miała pojawiac?)

a z Twojego postu wynika, ze zaden divix nie ma dd

pzdr.

Masta_J

Active member
Bez reklam
ps_user napisał:
(...)
Masta_J, przy takim dekodowaniu audio DD czy DTS w urządzeniu źródłowym (tu PS3)to chyba jest konieczne podpięcie kabelkami 5+1 (Cinch) do amplitunera, czyż nie?

Jest tak jak napisałem.
Chyba czas poznać swoją konsolę co? :grin:

Pozdrawiam,

Do góry