DD 2.0 z plików Divx w PS3

Bambolo82

Banned
cola0760 napisał:
ja mam mnóstwo divixów i niektóre maja dźwięk w dd, a niektóre tylko w stereo i jesli jest tylko w dd to na ampli pisze jak byk, a jesli jest w stereo to ampli rozdziela dźwiek (stereo) na wszystkie głosniki, ale ikonka dd sie nie pojawia (bo i niby czemu by sie miała pojawiac?)

a z Twojego postu wynika, ze zaden divix nie ma dd

pzdr.
Żeby utracić certyfikat ścieżka dźwiękowa musi tknięta np. jeszcze bardziej skompresowana, transkodowana do innego, niecertyfikowanego formatu kompresji albo zmiksowana-w dół (tzw. downmix) z 6 do 2 kanałów stereo lub 4 kanałów surround itd.

Jeżeli dajmy na to piracki dwugodzinny film został zripowany z DVD do formatu Xvid o wielkości 700 mb, to na 100% wiadomo że ten plik nie zawiera oryginalnego dźwięku DOLBY o bitrate kilkuset kbbit/s. Taki plik nie ma dźwięku DOLBY tylko zwykłe audio cyfrowe w formacie mp3 zbite do 128-160 kbit/s stereo i zmuksowane z powrotem z obrazem video.

Być może można się natknąć na pojedyncze pirackie wydania filmów w formacie DivX (Xvid) z nie ruszonym audio Dolby Digital lub DTS (stereo czy też przestrzenne).

99% filmów Matroska (.mkv) ma nie ruszone audio Dolby Digital lub DTS. Na wyświetlaczu amplitunera ładnie to za każdym razem widać w postaci ładnego logo (i słychać też).

Ostatnia edycja:

ps_user

New member
Bez reklam
Masta_J napisał:
Jest tak jak napisałem.
Chyba czas poznać swoją konsolę co? :grin:

Pozdrawiam,
Próbowałem z nią kiedyś gadać, ale milczała :( Dlatego zapytałem Ciebie :D żeby Ją lepiej poznać. OK nie musisz odpowiadać. Zaraz odszukam instrukcję i poświęcę godzinkę żeby to sprawdzić.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Ale co sprawdzić?
Tutaj nie ma co sprawdzać, jest tak jak mówię - chyba wystarczy, że ja to sprawdziłem?
No chyba, że chcesz osobiście to sprawdzić i ta godzinka nie robi Ci różnicy :)

Pozdrawiam,

ps_user

New member
Bez reklam
Gdzie to ustawić?

Sprawdzić trzeba to co napisałeś:
Jeśli przesyłasz dźwięk optykiem to można to zrobić na dwa sposoby - konsola dekoduje dźwięk i "gotowy" przekazuje do ampli by ten rozdzielił na głośniki - konsola przekazuje "surowe" dane dźwięku do ampli a ten dekoduje i dzieli na głośniki.
Podpowiedz nam gdzie w ustawieniach kosoli zmienić dekodowanie w konsoli a gdzie ustawić wysyłanie "surowych" danych dźwięku. Przeszukałem instrukcję online Tu kliknij a w szególności ustawienia audio i nie znalazłem takich ustawień.
Czekam na jakiegoś GURU żeby nam maluczkim to wytłumaczył. Z góry wielkie dzięki :)

Masta_J

Active member
Bez reklam
To nie jest tutaj misiaczku ;)

Settings --> Video Settings --> BD Audio Output Format (Optical Digital) --> Bitstream i Linear PCM

Można posprawdzać co się komu pokazuje na wyświetlaczu amplitunera :)

Pozdrawiam,

ps_user

New member
Bez reklam
Cytat z instrukcji online:
BD Audio Output Format (Optical Digital)
Format wyjścia dźwięku BD (optyczny cyfrowy)

Wybierz format wyjścia audio, który ma być wykorzystywany podczas odtwarzania płyt BD zawierających dźwięk nagrany w formacie Dolby Digital lub DTS. Ustawienie to jest wykorzystywane, gdy urządzenie umożliwiające odtwarzanie dźwięku jest podłączone do konsoli za pomocą optycznego kabla cyfrowego.

Myślisz że to ma wpływ na odtwarzanie Divx? Sprawdzę jak mi konsola wróci z serwisu.

Masta_J

Active member
Bez reklam
Nie twierdzę, że to ma znaczenie przy DIVX.
Po prostu skojarzyłem, że w zależności od tych ustawień albo DD mamy wyświetlone na amplitunerze albo nie.
Już sobie osoba pytająca sprawdzi ten trop.

Pozdrawiam,

houdini2008

New member
Bambolo82 napisał:
Jeżeli dajmy na to piracki dwugodzinny film został zripowany z DVD do formatu Xvid o wielkości 700 mb, to na 100% wiadomo że ten plik nie zawiera oryginalnego dźwięku DOLBY o bitrate kilkuset kbbit/s. Taki plik nie ma dźwięku DOLBY tylko zwykłe audio cyfrowe w formacie mp3 zbite do 128-160 kbit/s stereo i zmuksowane z powrotem z obrazem video.

Skoro tak, to czemu przy oddtwarzaniu materiału o którym tu dyskutujemy, bitrate jest powyżej 500 kbit/s ?? To raczej nie jest MP3.:hmm:

houdini2008

New member
Masta_J napisał:
Nie twierdzę, że to ma znaczenie przy DIVX.
Po prostu skojarzyłem, że w zależności od tych ustawień albo DD mamy wyświetlone na amplitunerze albo nie.
Już sobie osoba pytająca sprawdzi ten trop.
Pozdrawiam,

Sprawdze sprawdze, jak telewizor przybędzie, wczoraj podczas wieczornych testów stary poczciwy CRT Philips "pstryknoł", i zgasł. Potraktowałem to jako znak, i dziś zamówiłem nowy, na który czaiłem się od dłuższego czasu.
Więc to chyba przeznaczenie i czas na zmiany. A narazie, radyjko pozostało i internet.
Pozdrawiam

Masta_J

Active member
Bez reklam
houdini2008 napisał:
Skoro tak, to czemu przy oddtwarzaniu materiału o którym tu dyskutujemy, bitrate jest powyżej 500 kbit/s ?? To raczej nie jest MP3.:hmm:

Mówisz o bitrate samego dźwięku czy całego filmu?
Bitrate dla 6 kanałów z filmu na DVD to max 640 kbps.

Jeśli są dwa kanały to zwykle 192 kbps.

Pozdrawiam,

houdini2008

New member
Masta_J napisał:
Mówisz o bitrate samego dźwięku czy całego filmu?
Bitrate dla 6 kanałów z filmu na DVD to max 640 kbps.

Jeśli są dwa kanały to zwykle 192 kbps.

Pozdrawiam,

Tak mówię o bitrate samego dźwieku, oscyluje on w granicach 450-520 kbps, i to tylko dla dwóch kanałów,które są dostępne w tym materiale.

Masta_J

Active member
Bez reklam
To to jest jakaś dziwna nonsensowna sytuacja z tym dźwiękiem.
2 kanały zabierają tyle samo pasma co zwykle kanałów 6.

Poza tym na 90 minutowy film samo audio zajmuje wtedy ponad 320 MB :hmm:
Te filmy mają normalnie 700 MB?

Pozdrawiam,

houdini2008

New member
Masta_J napisał:
To to jest jakaś dziwna nonsensowna sytuacja z tym dźwiękiem.
2 kanały zabierają tyle samo pasma co zwykle kanałów 6.

Poza tym na 90 minutowy film samo audio zajmuje wtedy ponad 320 MB :hmm:
Te filmy mają normalnie 700 MB?

Pozdrawiam,

Nie, to jest akurat teledysk, 3,5 min, i zajmuje około 120 Mb.
Wysłałem Ci wiadomość na PW, jakbyś mógł to przetestuj, i napisz co myślisz.
Pozdrawiam

Bambolo82

Banned
houdini2008 napisał:
Tak mówię o bitrate samego dźwieku, oscyluje on w granicach 450-520 kbps, i to tylko dla dwóch kanałów,które są dostępne w tym materiale.

I film zajmuje 700 mb? To obraz musi być koszmarny skoro na wideo zostało tylko kilkaset kbbit/s bitrate'u. :confused:

Do góry