No więc byłem z moim avr255 z wizytą w serwisie Katowickim we czwartek.
Cała operacja instalowania softu oraz jakieś przeróbki techniczno fizyczne trwały 2,5 godz. W tym czasie odwiedziłem sobie Ikea (dzięki jednemu z forumowiczów za namiary

)
Dzisiaj jest niedziela więc mogę się podzielić wrażeniami co i jak działa.
Jeśli chodzi o "pykanie" totalna cisza nie ma znaczenia ile ampli chodzi (u mnie średnio 7 do 10 godz w dni wolne). Aż dziwnie się robi jak przełączam kanał albo zmieniam format dźwięku a tu nic nie słychać

wręcz człowiek domaga się tego pykania a tu nic ech

Stereo działa o wiele lepiej niż przed serwisem aha muszę dodać że ampli miał soft fabryczny z marca 2008 roku i do tej pory nie zmieniany. Dalej do stereo zmieniłem sobie kabelki na analogowe MRS więc może również dzięki nim dźwięk jest lepszy.
Logic 7 nie pływa bez kontroli po głośnikach no i nie słychać w satelitach tego czego nie powinno być słychać w satelitach.
Jeszcze nie sprawdziłem wyważenia basu między dolby pro logic a Logic 7 więc w tej sprawie się na razie nie wypowiem.
Ostatnia sprawa bardzo fajna moim zdaniem a wcześniej tego nie było tzn. było ale rozwiązane w inny sposób.
Nie wiem jak przy innych tv ale przy moim tj. Pioneer lx5090 jest teraz tak:
przed wizytą w serwisie jak ustawiłem sobie dot by dot a nie leciał sygnał hd miałem taki pionowy pasek w lewej części ekranu biegnący od góry do dołu albo przerywaną poziomą linię w lewym górnym rogu.
Dlatego musiałem ustawiać opcję auto ewentualnie pełny a funkcję punkt po punkcie ustawiałem tylko w przypadku wyświetlania obrazu w formacie hd.
Po ostatniej zmianie ustawiam sobie punkt po punkcie i nie pokazują mi się wyżej opisywane zdarzenia tylko robi mi się delikatny czarny pas po lewej i prawej stronie ekranu ale to naprawdę delikatny może na pół centymetra a obraz jest wyświetlany bez overscanu (oczywiście to wszystko tylko w przypadku formatu sd) wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem bo raz, że mogę zawsze wyświetlić pełny obraz punkt po punkcie niezależnie od formatu sd czy hd dwa że nie muszę już używać pilota do przełączania formatów

Pozdrawiam i zachęcam do wizyty w serwisie Katowickim.