Data udostępnienia firmware dla modeli 255 i 355 przez koncern Harman/Kardon

Cyrian

New member
Podczas wgrywania nowego Firmware (KABEL usb-->RS-232) instalator nie pozwala na wgranie softu Video.Z tego co wyczytalem na innych forach uzycie kabla RS-232->RS-232 pomaga i caly proces aktualizacji sie konczy pomyslnie. Czy zmiana kabla pomoze, czy ktos probowal wgrywania softu na roznych kablach ??

andreo28

New member
ja dzis rowniez wgrywalem nowy soft i tez mialem taki sam problem jak Ty , wgraly sie pierwsze 3 pliki a plik video nie chcial sie wgrac ?! otoz problem nie lezal po stronie sprzetu lecz po mojej niskiej znajomosci jezyka angielskiego !!! ale doszedlem co zrobielem nie tak , podczas wgrywania pliku video musisz miec wlaczony avr a nie jak podczas wgrywania pierwszych 3 plikow na "czuwaniu" Po wgraniu 3 pierwszych plikow musisz wlaczyc avr, poczekac ok 30 sec i zaczac wgrywac plik video , mysle ze zakonczysz pozytywnie to wgrywanie , dodam ze urzylem pierwszego lepsiejszego kabla .pozdrawiam

Cyrian

New member
Problem w tym ze za Chiny Ludowe nie moge wgrac sekcji Video na amplituner ani na wlaczaonym / wylaczonym / badz w trybie download.
jak cos kabel to USB --->rs 232 firmy 4World

andreo28

New member
hmmm tak mysle ze skoro wgraly ci sie wczesniejsze pliki , to musza ci sie wgrac pliki video ?! poprostu moze robisz cos nie tak ?

pav3l

New member
Bez reklam
Hej,
kabelek jest bez różnicy. Oczywiście RS-232 <-> RS-232 przysporzy jak najmniej problemów, pod warunkiem, że twoja maszyna ma taki port :).
Postaram się wytłumaczyć na czym polega problem z kabelkiem USB<->RS-232. Otóż, automatem komputer go nie widzi. Port należy skonfigurować. PodXP wygląda to tak:
Wchodzisz do właściwości Mojego Komputera,
następnie w Menadżer urządzeń,
tam wybierasz urządzenia: PORTY (oczywiście wcześniej kabelek wkładasz do kompa, do portu USB i instalujesz sterowniki).
http://img218.imageshack.us/my.php?image=23948272.jpg

Jak wybierzesz PORTY, powinieneś tam mieć twój podłączony kabelek widziany jako jakiś PORT (u mnie Prolific USB to Serial Port),
klikasz prawym przyciskiem i wchodzisz we Właściwości, zakładka Ustawienia Portu - będziesz mógł tam przestawić prędkość, ja przestawiłem z 9600 na 19200 (liczba bitów na sekundę), następnie szukasz zakładki zaawansowane.
Powinieneś dostać coś takiego:
http://img205.imageshack.us/my.php?image=88263353.jpg

W lewym dolnym rogu masz: Numer Portu Com. MUSISZ GO PRZESTAWIĆ na COM3, a nawet zmusić komputer, żeby przypisał go na port COM3. Nieważne, że komputer będzie sygnalizował, że PORT COM3 jest zajęty. Zapisujesz ustawienia, podpinasz H/K 255/355 i jedziesz....

Gdy zaczynałem robić upgrade'a do wersji z marca 2009r. (chyba 96.1.1) pierwotnie miałem komunikat o błędzie komunikacji, następnie komunikat, o błędnym pliku flash, czy coś takiego (nie pamiętam), generalnie sprowadzało się do błędnej komunikacji Upgrade'ra z portem.
Po w/w operacji wszystko poszło bez żadnego problemu. Jeśli będziesz postępował zgodnie z tym, co upgrade'r ci mówi, to instalacja trwa ok. 45 minut...
Kabelek - około 7PLN na allegro, w zasadzie obojętne jaki.

Pozdr.

Ostatnia edycja:

Cyrian

New member
Moj kabel byl na porcie COM 4 Sproboje przestawic na COM 3 i ponownie wgrac soft . Do uslyszenia za 45 min :d Jak nie pomoze jutro jade kupic rs-->rs

Ostatnia edycja:

Cyrian

New member
Z wykształcenia i zainteresowania jestem informatykiem co czasami pomaga i mam sporo śmieci na strychu w postaci 486 i nowszych modeli tak ze na pewno coś się znajdzie :D Swoją droga dźwięk na PS 3 i tak sie naprawił w porównaniu do poprzedniego stanu mimo tego ze wciąż mi HK pokazuje soft 49...

EDIT : Zmiana portu nie pomogła jednak odinstalowałem sterowniki kabla ściągnąłem te ze strony producenta i zainstalowałem je ręcznie nie pozwalając automatycznie instalowac systemowi potem ustawilem COM 3 na kablu i instalacja przeszla przez sekcje VIDEO . teraz tylko zostalo czekac do 10 na wyplate co by kupic nowe glosniki :D:D

Dziekuje za pomoc

Ostatnia edycja:

mundi21

New member
według zapewnień serwisu w nowych modelach w razie niepowodzenia podczas samodzielnego wgrywania firmware gwarancja obowiązuje w dalszym ciągu. Problem był ze starszymi modelami ponieważ w nich do wymiany była jakaś część w razie niepowodzenia, w nowych wystarczy ponownie wgrać firmware.

rzeznik

New member
Zrobiłem update-a firmware-u do tego najnowszego, i mam kolejny(!) problem - mianowicie nie mogę zmieniać rozdzielczości na żadnym źródle, a przed zmianą było wszystko ok.
Mam na sztywno ustawione 576p a resztę opcji wyszarzoną. Spotkał się ktoś z czymś takim ? Ratunku! ;)

Seba_Fan

New member
Bez reklam
mundi21 napisał:
według zapewnień serwisu w nowych modelach w razie niepowodzenia podczas samodzielnego wgrywania firmware gwarancja obowiązuje w dalszym ciągu. Problem był ze starszymi modelami ponieważ w nich do wymiany była jakaś część w razie niepowodzenia, w nowych wystarczy ponownie wgrać firmware.

a od kiedy, sa te nowe?

mundi21

New member
nowe, czyli x55
starsze to badajże x47 i x45, chodź w tym pierwszym wypadku nie jestem pewien, nie pamiętam. Wystarczy zasięgnąć informacji w serwisie.

slewers

New member
Witam
Zakupilem HK 255 w listopadzie 2008
Podłączyłem do niego odtwarzacz blu Sony 350
Wszystko pięknie grało
W tym roku syn dostał na pierwszą komunie Playstation 3, więc postanowiłem sprzedać soniacza 350 i podłączyć PS3
Tak też zrobiłem, sprzadałem, podłączyłem PS3 i doznałem szoku.
Zaczął strzelać w głośnikach, czy pykać itd.
Jak to możliwe że na soniaczu 350 nie strzelał a na Ps3 strzela???
Podłaczone jak poprzednio w sony przez HDMI
Czy serwis jest w stanie to naprawić czy lepiej sprzedać i zapomnieć o HK? Tylko kto to kupi?
Pozdrawiam

Seba_Fan

New member
Bez reklam
ja kupie za dobra niska cene, a moze sony dziwek inaczej wypuszczal i w ps3 trzeba przestawic i to wystarczy skoro wczesniej bylo dobrze to czemu widzisz problem po stronie HK
powiem od siebie ze mnie wkurza takie wypisywanie
nie mam ampli HK wiec nic mi do tego by bronic, ale na logike jak dzialal z sony 350 to bylo ok, a jak podpial ps3 to juz nie, wiec wine szukalbym od strony ps3

dobra walic to ile chcesz?

diacon24

New member
Ok jestem po upgradzie na nowy soft przedtem pykało podłączone mam przez kabel cyfrowy pc karta audigy 2 zs
zauważyłem ze na 96 kHz filmy dolby i dts wogule nic nie pyka :eek:k: przedtem na starym sofcie pykało, jedynie jak dam 48 kHz (nowy soft) to pyknie jest ale jak by takie mniejsze oczywiscie jest to tylko po wlaczeniu filmu dts lub dolby narazie na stereo slucham pozostale glosniki mam pozyczone wiec nie wiem jak jest na 5.1 ale 2 przednie nic nie pyka nie czeszczy 96 kHz narazie testuje wszystko jak cos ciekawego znajde odezwe sie.

Tadeo77

New member
Witam!

W sobote zakupilem sobie AVK-255 i do tego glosniki HTS11BQ i dziala rewelka jak za te kase. Soft b. latwy do wgrywania. Jak ktos mieszka w okolicy Bielska Bialej a ma problemy z wgraniem to sluze pomoca. Tak na marginesie to szkoda ze nie da sie ustawiac EQ dla sluchawek :( graja kiepsko pomimo iz sa z bardzo wysokiej poleczki i drugie to czy ten HK pokazywac ma przy Blu-Ray'u napis DTS HD czy tylko DTS ? Dzieki i pozdrawiam wszystkich. :)

Do góry