Dali Zensor 7 vs Dali Ikon 6 MkII

kaziu106

Member
No dokladnie tak, jeszcze jak kolega ma magnaty z subwoofer to nie dziwie sie ze Dali mu nie przypasowalo bo to calkiem inna szkola grania. Jeszcze do klipasch dorzucilbym niemieckie HECO, ew cos z JBL. Ale skoro kolega ma takie miejsce odsluchowe to nie wiem czy kupno jakis wiekszych podlogowek ma sens..
To nie do końca tak;-) Po prostu chyba troszkę zmienia mi się postrzeganie dźwięku stereo. Moje Magnaty z subem fajnie łączą basik w filmach i w muzyce ( dobry kompromis ), jednak doszedłem do wniosku, że więcej słucham muzyki niż oglądam filmów i po przesłuchaniu kolumn podłogowych stwierdziłem, że bas w muzyce z kolumn bardziej mi pasuje niż z subwoofera. Jak ktoś lubi mięsko i niski bas i ma podobny metraż do mnie to zestawienie monitorków Magnat Quantum 673 i suba Klipsch RPW10 ma jak najbardziej sens szczególnie jak ktoś oprócz słuchania muzyki ogląda więcej filmów i nie ma miejsca na głośniki kina domowego. Jeśli kolumny podłogowe się u mnie nie sprawdzą to wtedy wrócę do pierwowzoru ale będę to składał dłużej tzn. nie stać mnie na kupno wszystkiego od razu ( np. Marantz PM 8005, Kef R300 i subwoofer REL T5 lub T7 ) ale w odstępach czasowych to już dam radę. Myśle, że to dobry tok rozumowania, tym bardziej, ze odsłuchy i poznawanie brzmienia nowych części zestawu jest jak najbardziej przyjemne ;-)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Powiem tak:
1. U Ciebie koniecznie brałbym kolumny do domu, każde oraz każdy sprzęt. Ze zdjęć wynika, że akustykę możesz mieć - nazwijmy to - dość specyficzną.
Żaden salon nie odda Twoich warunków.
2. Jeśli z akustyką będzie gorzej, to na pewno nie ładowałbym się na Twoim miejscu w drogą elektronikę czy kolumny, bo z piasku bicza nie ukręcisz, czyli nie znaczy, ze droższe zagrają lepiej, mogą też nie zagrać (Tak na prawdę przemyślałbym mały remont i totalną zmianę ustawienia, od tego należałoby zacząć)
3. Staraj się edytować posty zamiast pisać jeden za drugim.

Whiplash

New member
Bez reklam
Doladnie, u Ciebie konieczny jest odsluch kolumn w pokoju bo rozmieszczenie masz bardzo specyficzne a zla akustyka rozwala kazdy sprzet. A podlaczales te "za duze" kolumny ktore byly na fotce? Jak to gralo w porowaniu do monitorow z subem? Bo wiesz wywalisz kupe kasy na wzmak i kolumny a moze sie okazac ze "góra urodzi mysz" i cale zamieszanie poza strata duzych pieniedzy nic nie wniesie.

W dobre akustyce same monitory bez suba graja rewelacyjnie. Sluchalem w top hi fi B&W CM1 z Yamaha RS300, Rotelem RA10 i NAD 316 i w trybie direct monitorki dawaly taki ogien ze nie potrzeba podlogowych o subie nie wspomne. Takze akustyka i jeszcze raz akustyka, bez tego nic nie zagra.

U mnie jest to samo, 20m2 i JBL graja ladnie z loudness, wynioslem wzmaka do innego pokoju i w Direct rewelacja, miekki bas jak by subwoofer gdzies gral, reszta pasma ladnie plastyczna.

kaziu106

Member
Te duże podłączałem. No cóż powiedzieć...przy muzyce z płyty CD oraz w dobrym birate MP3 do średniego poziomu głośności było w miarę ok. Przy większej głośności i przy muzyce z tv lub muzyce z tunera radiowego przy kawałkach gdzie było dużo natłoku " informacji " tj. nie było wyraźnie zaznaczonej góry i dołu jak np. w house lub rnb to w moim pomieszczeniu te głośniki nie dawały rady. Było za dużo informacji, za mało selektywności no i pojawiało się dudnienie. ( no ale tu trzeba zaznaczyć, że te kolumny są naprawdę duże- głębokość ok. 43 cm i są tam po dwa niskotonowce o średnicy ok. 20 cm. ) Jak już sprzedam moje aktualne głośniki to chyba faktycznie jedynym " prawdziwym " odsłuchem, który da mi obraz dźwięku w moich warunkach będzie wypożyczenie kolumn do domu. Sam jestem ciekaw jak dane głośniki wypadną w zgoła odmiennych warunkach niż salon sklepowy, a do tego m.in na innych kablach i na innym źródle. Dzięki za podsunięcie pomysłu z wypożyczeniem, mam nadzieję, że dzięki temu uniknę rozczarowania.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Bardzo mnie to dziwi, że u Cebie nie ma basu. POtrafileś umieścić F30 i nie slyszales nadmiaru... Teraz piszesz, że przy głosnym słuchaniu nie słuchać basu i góry... Sadzę, że chyba jednak gdzieś Ci ten bas ucieka w twoim pomieszczeniu, może do tej wnęki, gdzie masz tv? PUsc cos jeszcze raz i stań tam.

Whiplash

New member
Bez reklam
Akustyka Krzysiek sie klania, F30 to duza kolumna moze poprostu sie dusi w pokoju i bas slychac u sasiadow dopiero. Obawiam sie ze zakup lepszych i drozszych glosnikow do Twojego pokoju nie ma sensu, skoro piszesz sa sa takie a nie inne warunki akustyczne. Ale dla spokoju sumienia zalatw sobie odsluch w domu jakis sredniej wielkosci kolumn i bedziesz mial jasna sprawe.

kaziu106

Member
Nie nie- źle mnie Zrozumieliście bas był- pisząc, o utworach gdzie nie był zaznaczony bas miałem na myśli granie piosenek bez wyraźnie zaznaczonego basu i sopranu. A co do wnęki to Trafiłeś w dziesiątkę bo....bez względu na to czy graja u mnie podstawkowe Magnaty 673 z Subem RPW10 czy grały Klipsch F3 to w tej "wnęce" stojąc przy telewizorze był własnie nadmiar basu. Więc daje tu o sobie znać akustyka. Układu mieszkania na razie nie zmienię bo jest świeżo po adaptacji, a poza tym za kilka miesięcy powiększy mi się rodzinka więc przez najbliższe 3-4 lata akustyka zostanie taka jak jest. Pozostaje mi odsłuchiwać kolumny w domu. Tak myśle, ze może kompromisem byłaby mniejsza kolumna podłogowa tj. z mniejszymi membranami niskotonowymi np. Klipsch RF52II ale i tak bez odsłuchu jej nie kupie co wraca Mnie do punktu wyjścia czyli odsłuchu w domu. Jeśli to nie da pożądanego efektu to tak jak pisałem wyżej.. wrócę do zestawienia podstawki+subwoofer. A tak w sumie to słuchał ktoś tego Klipscha RF 52 ?

Ostatnia edycja:

siamer

Member
Przede wszystkim Dali to nie są kolumny, które rozniosą basem pokój. Powiedziałbym, że mają bardziej "audiofilskie" brzmienie. Do techno, rapu czy też do ciężkiego rocka to się kupuje inne kolumny.

witam.
a ja wlasnie kupilem (z pomoca kolegow z tego formu!) te kolumny wlasnie do rapu/hip-hopu i jestem bardzo zadowolony :) ale z drugiej strony audiofilem nie jestem wiec pewnie z klipsche tez bym byl zadowolony hehe...

pozdrawiam...

Do góry