Dali Zensor 7/1/vokal set 5.0 ale jaki Amplituner AV???

Rafal7

Banned
Właśnie oto chodzi że tylko marka Marantz i Denon wchodzą w grę.
Jakoś do Yamahy nie jestem przekonany a to będzie smieszne co powiem ale walory estetyczne, żonie sie nie widzą one, a tym bardziej Onkio, Marantz też jest duży ale ten "BULAJ" to coś w sobie ma :) a Denon hmmm....jak żona powiedziała piękny. Więdz tylko te dwie marki się liczą.
Ja się Twojej żonie nie dziwię. Dodatkowo srebro :)

AudioFan

New member
muzyka w STEREO odczuwalna lewa i prawa strona

W większości utworów powinieneś mieć dźwięk z przestrzeni między kolumnami a nie z samych kolumn, np.na YT: Sorry Seems To Be The Hardest Word - Lydia Gray

W utworze tym wokal jest centralnie na środku a kolumny znikają całkowicie z pokoju.
Jeżeli jest inaczej musisz skręcić kolumny gdyż po prostu rozjeżdża ci się scena z powodu słabego ogniskowania.

Co do tej odległości od tylnej ściany to nie ważne, że masz BR z przodu czy z tyłu nie zagra to prawidłowo przy tak przytulonej kolumnie do ściany.
Dla potwierdzenia moich słów wysuń kolumny min. 1m od ściany i zrób odsłuch a poczujesz swobodę grania bez sztucznego pompowania dolnego pasma.

Ostatnia edycja:
W większości utworów powinieneś mieć dźwięk z przestrzeni między kolumnami a nie z samych kolumn, np.na YT: Sorry Seems To Be The Hardest Word - Lydia Gray

W utworze tym wokal jest centralnie na środku a kolumny znikają całkowicie z pokoju.
Jeżeli jest inaczej musisz skręcić kolumny gdyż po prostu rozjeżdża ci się scena z powodu słabego ogniskowania.

Co do tej odległości od tylnej ściany to nie ważne, że masz BR z przodu czy z tyłu nie zagra to prawidłowo przy tak przytulonej kolumnie do ściany.
Dla potwierdzenia moich słów wysuń kolumny min. 1m od ściany i zrób odsłuch a poczujesz swobodę grania bez sztucznego pompowania dolnego pasma.

AudioFan
Przetestowałem Twoje sugestie, fakt lepiej graja kolumny ale...ale ze względu na rozmiar pokoju i rozstawienie mebli czyli rtv i stół kanapa itp. to nie mogę aż tak ingerować w przestrzeń bo nie będzie miejsca na poruszanie się. Mam teraz optymalnie do odsłuchu rozstawione Zensory7 i suba i wszystko naprawdę fajnie się zgrywa. Kolumny mam prostopadle ustawione a nie kierunkowo w punkt odsłuchowy a to z tego względu iż nonstop nie jestem w jednym miejscu :) Wiem za chwile dostane odpowiedzi nie koniecznie od Ciebie, że muszę inaczej je rozstawić, skierować je ale już to wszystko przerabiałem i aż tak wielkiej różnicy nie mam gdy słucham muzyki lub filmy oglądam, mam scenę muzyczną która oddaje mi szczegóły na których mi zależało....jedno wiem na bank. To nie jest tak jak się komuś wydaje, że wyda się pieniądze na dobrej klasy sprzęt i wszystko będzie ok, pięknie brało i będzie okrzyk WOOOOOWWWW. Mi się tak wydawało kiedyś, kupiłem rozstawiłem sprzęt i hmmm....zdziwienie czemu to wszystko nie gra tak fajnie jak bym chciał, niestety trzeba trochę czasu poświęcić na ustawienia METODA PRÓB I BŁĘDÓW :) nowe kolumny też od razu nie będą dobrze grać bo nie są "wygrzane" teraz na dzisiaj mogę już odetchnąć, mam system jaki chciałem 7.1 ustawienia testowałem zgodnie z sugestiami forowiczów i mam...mam swoje ustawienia i teraz tylko zostaje mi uśmiech jak sobie siedzę z rodzina i delektujemy się filmami.
Warto czasem poczekać chwile, oszczędzać a nie kupować jakiegoś chłamu z plastyku :)

A tak z ciekawości się Was zapytam, bo coś mi chodzi po głowie czy warto???
Wzmacniacz z opcją "DIREC IN"/"MAIN IN" czy ktoś coś może się wypowiedzieć....coś zasugerować co warto kupić, Denon PMA-1520AE lub 1510AE cały czas gdzieś mi chodzi po głowie ale czy jest jakaś alternatywa....gdzieś wyczytałem iż Pioneer A30 fajnie gra i posiada owe wejścia i używkę już można kupić za około 700zł.

D

Deleted member 452525

Guest
Kolumny ustawione równolegle to pomyłka. Ani praktycznie ani wyglądem do kitu. Tak mogą być surr za plecami. Scena powinna być na środek a poza tym wysokie są najczęściej rozpraszające kopułki.
Odległość od ściany min 30 cm wystarczy nawet z tylnym bas refl.

lobos

New member
Bez reklam
A tak z ciekawości się Was zapytam, bo coś mi chodzi po głowie czy warto???
Wzmacniacz z opcją "DIREC IN"/"MAIN IN" czy ktoś coś może się wypowiedzieć....coś zasugerować co warto kupić, Denon PMA-1520AE lub 1510AE cały czas gdzieś mi chodzi po głowie ale czy jest jakaś alternatywa....gdzieś wyczytałem iż Pioneer A30 fajnie gra i posiada owe wejścia i używkę już można kupić za około 700zł.
Bardzo fajne wzmacniacze. Poczujesz znaczną różnicę na plus przy odsłuchu muzyki.
Co do rozstawienia kolumn to ważne, że Tobie pasuje ;-)
Ładnie się to u Ciebie prezentuje i jak tylko jesteś zadowolony to bomba :eek:k:
P.s. uzupełnij sygnaturę, bo nie masz w opisie posiadanych zabawek ;-)

AudioFan

New member
Kolumny ustawione równolegle to pomyłka. Ani praktycznie ani wyglądem do kitu. Tak mogą być surr za plecami. Scena powinna być na środek a poza tym wysokie są najczęściej rozpraszające kopułki.

Twój wpis totalnie nic nie wnosi, co to znaczy "scena powinna być na środek" ?

Proszę cię nie pisz takich bredni, że wystarczy 30cm bo wprowadzasz ludzi w błąd.
Prawda jest taka, że mało kto ma warunki, aby zapewnić kolumnom głośnikowym odpowiednią przestrzeń zarówno po bokach, za nimi jak i przed nimi, dlatego też idzie się po prostu na kompromisy.

Co do ustawiania kolumn to rozumiem, że chodzi ci o ich wyogniskowanie i w tym przypadku wszystko zależy primo od kolumn, czyli ich rozdzielczości, a co za tym idzie ich umiejętności ogniskowania źródeł pozornych oraz pozostałej części toru, czyli elektroniki, gdyż jak wiadomo może ona ograniczać zdolności kolumn bądź odwrotnie, kolumny mogą stanowić ograniczenie dla elektroniki (o kablach już nie wspominając). Równolegle owszem grają, ale tylko kolumny z bardzo dobrą rozdzielczością. Może przytoczę swój przykład, gdzie KEF LS50 skręcone są zaledwie o 10 stopni a scena jest w pełni uporządkowana z doskonałym ogniskowaniem źródeł pozornych.
Żeby tego było mało, to odległość między kolumnami wynosi 3m i nie ma w tym żadnego przypadku, gdyż chodzi o to, żeby znaleźć balans między rozdzielczością a barwą dźwięku, czyli ten moment gdzie siadasz, włączasz muzykę i wiesz, że to jest to czego szukałeś i wierz mi na słowo, tego momentu nie da się przegapić :)

Może nie będę się już za mocno mądrzył bo tak to pewnie odbierzesz, ale może wkleję bardzo trafny i fajny opis prawidłowej sceny dźwiękowej:

"Prawidłowa scena ukształtowana jest W GŁĄB, z wyraźną LOKALIZACJĄ instrumentów, obecnych bardziej ZA LINIĄ głośników niż przed nimi. Scena powinna być GĘSTA w środku, ale z instrumentami ODKLEJONYMI od siebie. Instrumenty na scenie powinny być ODSEPAROWANE WARSTWOWO (przestrzennie, holofonicznie, w głąb), a nie liniowo (stereofonicznie, wszerz). Prawdziwe oderwanie dźwięku od głośników nie polega na jego wyrzuceniu do przodu i „rozlaniu” przed i pomiędzy dwiema kolumnami. Zamiast tego powinniśmy mieć wrażenie, jakby każdy instrument był odtwarzany z OSOBNEGO głośnika, o całkowicie ODMIENNEJ barwie i głośności, stojącego w konkretnym miejscu w trójwymiarowej przestrzeni przed słuchaczem. Każdy z tych wirtualnych głośników emituje ze swego miejsca WŁASNĄ falę dźwiękową która rozchodzi się niezależnie od innych i stopniowo zanika w przestrzeni wokół słuchacza. Fale te nakładają się na siebie, ale jakby w INNYCH WYMIARACH, gdyż pozostają całkowicie czytelne i nie zagłuszają się wzajemnie. Nie krzykliwy chaos, lecz uporządkowany spokój. Nie masywna ściana dźwięku, ale OSOBNE delikatne głosy.
Układ tych wirtualnych głośników powinien odzwierciedlać ustawienie mikrofonów względem instrumentów w nagraniach „jednoprzestrzennych” (akustycznych) lub/oraz ilość i wzajemny układ ścieżek na konsolecie w studiu nagraniowym. Opisuję tu poziom reprodukcji osiągalny jedynie w systemach wyczynowych, ekstremalnie rozdzielczych i przezroczystych."

.......z tymi systemami wyczynowymi przesadzili :)

Ostatnia edycja:

phoba

New member
Niby wszędzie piszą, że kolumny powinny być ustawione pod kątem i skierowane na słuchacza. Ale w instrukcji do każdego Zensora jest jak byk napisane, żeby NIE USTAWIAĆ ich pod kątem. Dokładnie tak. Instrukcja mówi "ustawić równolegle, nie ustawiać pod kątem." Chyba z czegoś to się bierze, że producent doradza akurat takie ustawienie własnego produktu, który zna najlepiej?

Potwierdza to jeden z testów w jakiejś polskiej prasie audio, który czytałem nt Zensorów (do znalezienia w Internecie), że mają one dźwięk ukierunkowany na ok.-30 stopni, co w tym teście zostało potwierdzone pomiarami.

AudioFan

New member
Niby wszędzie piszą, że kolumny powinny być ustawione pod kątem i skierowane na słuchacza. Ale w instrukcji do każdego Zensora jest jak byk napisane, żeby NIE USTAWIAĆ ich pod kątem. Dokładnie tak. Instrukcja mówi "ustawić równolegle, nie ustawiać pod kątem." Chyba z czegoś to się bierze, że producent doradza akurat takie ustawienie własnego produktu, który zna najlepiej?

Potwierdza to jeden z testów w jakiejś polskiej prasie audio, który czytałem nt Zensorów (do znalezienia w Internecie), że mają one dźwięk ukierunkowany na ok.-30 stopni, co w tym teście zostało potwierdzone pomiarami.

Dokładnie tak może być, gdyż wynika to z samej konstrukcji kolumny a wiadomo kto ją budował.
Nie oznacza to jednak, że przy zalecanym ustawieniu osiągniemy np. najlepsze ogniskowanie, gdyż producent mógł kierować się np. tym, że po wielu testach odsłuchowych przy ustawieniu równoległym uzyskał najlepszy balans między różnymi cechami dźwięku, czyli uzyskał dźwięk wypośrodkowany jak na możliwości owej konstrukcji.

Jedno jest pewne, ważniejsze jest to co piszą osoby, które budowały kolumnę, a nie branżowcy którzy znaleźli sobie "złotą receptę" na ogniskowanie i zalecają wszystkim jak leci, skierowanie kolumn na słuchacza.

Ostatnia edycja:

abdul0412

New member
Bez reklam
Jedno jest pewne, ważniejsze jest to co piszą osoby, które budowały kolumnę, a nie branżowcy którzy znaleźli sobie "złotą receptę" na ogniskowanie i zalecają wszystkim jak leci, skierowanie kolumn na słuchacza.

Gdzie takie cos znaleźć:)?
Wydaje mi się , ze kazdy z nas powinien w pierwszej kolejnosci poszukac optymalnego ustawienia i jezeli sie to nie uda to szukac rozwiazan , czy tez osobe ktora odpowiednio to ustawi.

pzdr

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie tak. Jeśli ma się idealne warunki, to można je postawić równolegle, ja natomiast musiałem nieco skręcić kolumny do siebie, bo jedna stoi zbyt blisko ściany bocznej i ewidentnie było słychać negatywny wpływ odbić. Wystarczyło kilka stopni i po kłopocie, bez straty na przestrzeni, itp.

To jest Twoje zdanie kolego i Twój gust, ja mam ustawione tak jak mi się podoba, czekam jedynie na szerszą szafkę RTV, teraz mam 180cm szerokości a zamówiłem na 210cm i w takiej odległości będą rozstawione front to jest max jaki mogę zrobić. Czy praktyczne....tak bo mam przejście w pokoju a jak wysunę kolumny frontowe bardziej to czy ja czy żona czy dziecko będzie się ocierać o nie np. wychodząc na balkon. Może foty tak nie oddają efektu ale uwierz mi, bardzo praktycznie mam ustawione je a co do samego stereo to dla mnie efekt jest celujący.
Gdzieś wyczytałem że kolumny z otworem BR z przodu nie muszą być wcale osunięte od ściany, ja dałem im trochę przestrzeni :)

Bardzo fajne wzmacniacze. Poczujesz znaczną różnicę na plus przy odsłuchu muzyki.
Co do rozstawienia kolumn to ważne, że Tobie pasuje ;-)
Ładnie się to u Ciebie prezentuje i jak tylko jesteś zadowolony to bomba :eek:k:
P.s. uzupełnij sygnaturę, bo nie masz w opisie posiadanych zabawek ;-)

Testowałem PMA720AE, różnica ogromna między amp a wzm, ciepły i pełno detali dzwięk, lubię właśnie Denona za jego barwę, i gdyby miał "DIREC IN" to już bym go brał atak szukam jakieś okazji.
Dokładnie co do kolumn i rozstawienia ich....mi tak pasuje, no może tylko do Atmosa będę kombinować ale teraz nie mam na to czasu.

Producenci ZALECAJĄ a prawda jest taka że każdy ustawia kolumny tak jak mu się podoba i jakie ma możliwości. Co inni mają powiedzieć gdy pokój jest np od 15 do 20m2. Też mają zgodnie z wytycznymi ustawiać kolumny....to ciekawe ile miejsca by zostało. Mój pokój moja wizja moje ustawienia i jak dla mnie fajnie to wszystko gra, chodź nie powiem, korzystałem z pomocy forum.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

AudioFan

New member
Gdzie takie cos znaleźć?
Wydaje mi się , ze kazdy z nas powinien w pierwszej kolejnosci poszukac optymalnego ustawienia i jezeli sie to nie uda to szukac rozwiazan , czy tez osobe ktora odpowiednio to ustawi.

pzdr

Niestety brutalna prawda jest taka, że tak jak pisałem wcześniej, aby wykorzystać w pełni możliwości kolumn głośnikowych, "potrzebna jest przestrzeń wokół nich". Dla "dużej" kolumny podłogowej minimum to 1,5m od ściany tylnej i 1,5m o ścian bocznych oraz zachowana zasada trójkąta równobocznego (tak z grubsza zakładając, że kolumny rozstawimy od siebie na odległość przynajmniej 2m to ściana za nimi powinna mieć 5m długości a boczna około 4m co daje nam pokój 20m2. Wystarczy że rozsuniemy kolumny na odległość 3m, wówczas tylna ściana musi mieć już 6m a boczna około 5m co daje pokój prawie 30m2)

Jak dobrze wszyscy wiemy, większa część kupujących takich warunków NIE POSIADA.
Dlatego też marketingowcy na potrzeby sprzedaży, wykreowali sobie własne zasady, które powielane są na różnych forach i nie tylko. Sprzedawca nie może powiedzieć wprost zainteresowanemu klientowi, że jego pokój jest np. za mały, gdyż straci klienta i szansę na zarobek lub też wcale o to nie zapyta bo dobrze wie, że temat jest problemowy. Bardzo często jest tak, że klient chce kupić ponieważ on już wszystko wie i jest przekonany, że będzie super a jakieś tam nieliczne posty, że kolumny nie zagrają?....to na pewno brednie, bo niby czemu miały by nie zagrać, przecież to kolumna gra a nie pomieszczenie ! - TO JEST BŁĘDNE MYŚLENIE, GRA JEDNO I DRUGIE.

Ważne jest umeblowanie, rodzaj podłogi itp. czyli wszystko to co degraduje nam dźwięk poprzez wzajemne nakładanie się fal czego przyczyną są po prostu odbicia od tych powierzchni.
Sam przechodziłem przez piekło, gdzie w pokoju 16m2, sprzęt za nie małe pieniądze, oparty na 30cm wysokości MONITORACH, grał zaledwie poprawnie. Szukałem przyczyny, ustawiałem, przestawiałem, a to bas podbity, a to góra cofnięta, a to scena płaska i co najważniejsze nie osadzona w głębi za kolumnami, zawsze coś nie tak miesiącami nie mogłem tego opanować.
Dopiero gdy, stworzyłem kolumnom przestrzeń, poprawiłem akustykę pokoju poprzez zastosowanie mat pochłaniających oraz rozpraszaczy, odizolowałem je od paneli które są złem totalnym, pojawiło się światełko w tunelu, pozostało tylko wyogniskowanie. Wielogodzinne próby sprawiły, że pewnego pięknego dnia, dosyć niedawno zresztą przyniosły nagły opad szczęki.
W 16m2 zestaw wykreował taką scenę, taką przestrzeń, że kolumny totalnie zniknęły z pokoju.
Utwory np. w których wcześniej dźwięk gitarzysty z lewej strony pokoju wydobywał się z kolumny zmieniły swoje oblicze. Gitarzysta stoi około 1m za kolumną a kolumna jakby wcale nie była podłączona. To jest właśnie "magia stereofonii" i ciężko w to uwierzyć a jeszcze ciężej to zrozumieć jak już się to usłyszy na własne uszy.

Ciekawostka:
Czemu salony odsłuchowe zapewniają dużo przestrzeni kolumnom, wykładają podłogi dywanami itp. ? Czemu klient przychodzi, siada, słucha, płaci, zabiera sprzęt, podłącza w domu i......klapa ?

U mnie jest troche dziwny pokój, nie jest to kwadrat tylko literka "L" Przednia ściana ma 6.5m zaś już tylna około 4.5m sofa jest tak ustawiona że w 2/3 szerokości jest bliżej prawej strony. I tu własnie fronty i szafka rtv oraz tv są przesunięte w prawą stronę. Nie mogę szeżej rozstawić frontu z prawej a tym bardziej dać do przodu bo drzwi balkonowe są przeszkodą. Co do wytłumienia to mogę zapomnieć o dywanie, nie tylko ja korzystam z pokoju....żona kochana i dziecko. I tak się cieszę że to wszystko JAK DLA MNIE bardzo przyzwoicie gra. Co do małego pokoju 12m2 tz.sypialnia, tam inaczej rozwiązalem problem, soundbar zamontowałem i to w zupełności wystarcza.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

phoba

New member
Dokładnie - żadna nowość. Producenci (niektórzy) mówią, żeby ustawiać kolumny równolegle, różne fora i zalecenia w internecie, żeby ustawiać pod kątem. A wiadomo, że każdy ustawia tak, żeby jemu pasowało.

AudioFan - te pochłaniacze i rozpraszacze. Sam robiłeś czy wynająłeś jakiegoś speca? U mnie zestaw niestety gra średnio i pomału zastanawiam się jak i czym to poprawić, bo na razie jedyna droga jaka widzę to grubszy remont, na który szanse na razie są raczej marne.

Do góry