Czy wzmacniacze dają szum?

robix1

New member
Zauważyłem, a właściwie usłyszałem, że w głośnikach mojego Advance Acoustic X-I60 słychać szum niezależnie od wybranego źródła i ustawionego poziomu głośności.

Przy włączaniu i wyłączaniu nie ma żadnych "pyknięć" w głośnikach.
Jedynie przy zmianie wartości basu i sopranu można wyczuć w kolumnach, że coś się zmienia, ale to chyba wynika z cyfrowego sposobu zmieniania wartości basu i sopranu.

Sprawdzałem na różnych głośnikach i kablach, na wcześniej posiadanym sprzęcie tego nie było.

Nie wiem czy to mi trafił się taki egzemplarz, czy wszystkie AA tak mają. Proszę o sprawdzenie.

Odpowiedź ze sklepu:
Słyszałem wiele wzmacniaczy i część z nich tak ma i to nie tylko Advance Acousti. Naimy , hegle za ileś tysięcy więc to normalne.

Pytanie do forumowiczów, czy wasze wzmacniacze też wytwarzają szum w kolumnach?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jest trochę racji w odpowiedzi sklepu .Wszystko zależy od konstrukcji wzmacniacza ,jedne wzmacniacze mają większy odstęp od szumów w porównaniu do innych .W ślad za wzrostem szumów wzrasta poziom zniekształceń THD

robix1 - odnoszę wrażenie, że jesteś lekko zdegustowany ze swojego nowego nabytku ?

Whiplash

New member
Bez reklam
U mnie jest cisza, u ciebie bardzo to slychac? Pamietam jaki kiedys byl lament na forach ze subwoofer JBL e150p buczy, odsylali do serwisu itd. Zamowilem patrze u siebie w domu i fakt buczy ale jak sie przystawi ucho do glosnika.. To lodowka czy dekoder glosniej chodzi niz sub ;)

dimo

New member
U mnie nic nie szumi, szczerze mówiąc wnerwiłbym się jakby szumiało. Gdy źródło nie jest włączone nie ma żadnego szumu, gdy włączony jest np. dac bez podania na niego sygnału to przy odkręceniu wzmacniacza na max coś tam lekko szumi w kolumnach.

robix1

New member
Mnie ten szum też wnerwia. Słychać ten szum gdzieś z 1,5 metra. Zwłaszcza jak są utwory z jakimś delikatnym wejściem gdzie gra sama gitara lub piano lub gdy się cicho słucha.
Do tego dochodzi efekt psychologiczny, że coś jest nie tak.

Jutro odsyłam go do sklepu zgodnie ze sprzedażą przez internet jest 10 dni na zwrot.

I znowu zacznie się poszukiwanie............

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pytanie też na ile te szumy są słyszalne. U mnie na MH nic nie szumi. Jak odsłuchiwałem AA to nie zwróciłem na to uwagi. A pisałeś do dystrybutora?

edit. Jeśli Cię to wnerwia to odsyłaj. Nie ma co na siłę się uszczęśliwiać. A z brzmienia jesteś zadowolony?

Whiplash

New member
Bez reklam
No jak slychac szum z 1,5m to ewidentnie cos jest nie tak. Moze masz jakies uszkodzone kable polaczeniowe z CD czy Dekoderem i jakies zaklocenie jest non stop hmm? Czy ten szum jest caly czas nawet jak nic nie podlaczysz do wzmaka?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie po to kupujemy wzmacniacze, odtwarzacze czy dobre kolumny, żeby słyszeć szum z 1,5m. To tutaj dyskutujemy o jakości płyt CD, kablach głośnikowych czy niuansach w dźwięku, a po chwili ktoś twierdzi że taki szum to normalna sprawa? Coś tu nie halo...

Do góry