Cyfrowy Polsat - nowości i spekulacje

jackuc

New member
Dzięki
nie zbadałem dogłębnie ustawień w dekoderze, ale przy przełączaniu kanałow wyskakuje siła sygnału a czy jakość też można jakoś % podejrzeć ?

KKuba

New member
Bez reklam
Jeszcze jedna ciekawa informacja.
To pewne, już dzisiaj UEFA ogłosi, że stacja Polsat nabyła wyłączne prawa do transmisji Euro 2008 na terenie Polski - informuje "Gazeta Wyborcza". W stacji na razie nikt nie potwierdza tej informacji, ale najprawdopodobniej najbliższe mistrzostwa Europy w Austrii i w Szwajcarii będzie można obejrzeć w trzech kanałach: Polsacie, Polsacie Sport i Polsacie Sport Extra.
Źródło: skysunsat.pl

KKuba

New member
Bez reklam
Uzupełnienie loterii. Zapomniałem dodać, że w grę wchodzą jeszcze kanały Fox International czyli FX i Fox Crime. Ja w to akurat nie wierzę - moim zdaniem to Viasat. Ale zobaczymy...

mambo711

New member
KKuba napisał:
To pewne, już dzisiaj UEFA ogłosi, że stacja Polsat nabyła wyłączne prawa do transmisji Euro 2008 na terenie Polski - informuje "Gazeta Wyborcza". W stacji na razie nikt nie potwierdza tej informacji, ale najprawdopodobniej najbliższe mistrzostwa Europy w Austrii i w Szwajcarii będzie można obejrzeć w trzech kanałach: Polsacie, Polsacie Sport i Polsacie Sport Extra.

EURO 2008 w Polsacie! Jest szansa , że w HD jeśli Szwajcarzy i Austriacy przeprowadzą takie transmisje. Cieszę się, że Polsat wygrał przetarg, bo jest szansa na transmisje w najwyższej jakości.

KKuba

New member
Bez reklam
Gazeta Prawna pisze o HDTV w Cyfrowym Polsacie. W skrócie: zero konkretów poza tym co wszyscy wiedzą, w tym, że jest nowy transponder na to wynajęty.

Za to mamy nowy kanał:
Dzisiaj, tj. 23 kwietnia największa w Polsce platforma cyfrowa - Cyfrowy Polsat dołączy do swojej oferty programowej kolejny kanał, tym razem poświęcony tematyce ślubnej - Wedding TV. Kodowany w Nagravision2 przekaz prowadzony jest za pośrednictwem satelity Hot Bird 6, na częstotliwości 11.117 GHz, pol. V, SR:27500 FEC:3/4. Na razie nadawane jest promo kanału oraz plansza informująca o zaplanowanym starcie kanału na godzinę 17.
Wedding TV, to pierwszy na świecie kanał rozrywkowy poświęcony emocjom relacji międzyludzkich i ślubów. Kanał nadawany w 100% po polsku, jest dedykowany głównie kobietom między 18 a 34 rokiem życia, ale spodoba się również wszystkim tym, których interesują emocje i problemy dotyczące związków, a także programy o modzie, gwiazdach show businessu i podróżach.
Wedding TV zainteresuje tych, którzy uwielbiają romantyczną - ślubną i weselną atmosferę, a także wszystkich, którzy są zafascynowani nieprzewidywalnym i pasjonującym światem związków między kobietami i mężczyznami.

www.skysunsat.pl

W sumie to mam nadzieję, że pojawi się jednak coś intersującego dla szerszej grupy abonentów. Typy powyżej... Plansza testowa też jest... :)

tvdarek

New member
KKuba napisał:
A co z abonentami N-ki :-o

.

stereoman

New member
Z taką pewną nieśmiałością -)

tfu,zazdrością przeczytałem to

25 maja wystartuje siatkarska Liga Światowa, która zagości na antenie Polsatu, Polsatu Sport i Polsatu Sport Extra. Najważniejsze transmisje, w tym mecze polskiej reprezentacji, pokaże w jakości HDTV nowy kanał Polsat Sport HD, który od końca dostępny będzie w ramach platformy Cyfrowy Polsat.

Skandal :D.,Ciągnę temat C+HD ,a tu Polsat będzie pierwszy przed C+ z własnym HD.Gratki.Wiadomość brzmi imponująco

Mabri

New member
Niech w końcu wystartują z tym HD. Poprawi to tylko konkurencję i ruchy w N i C+. Mam jednak nadzieję, że będzie to "wejście smoka" a nie takie pierdnięcie jak w przypadku C+!

KKuba

New member
Bez reklam
Jeśli ktoś myślał, że CP stoi w miejscu - jak Cyfra to jest w dużym błędzie:
Cyfrowy Polsat ma 1,5 mln abonentów!

Cyfrowy Polsat jest więc największą cyfrową platformą satelitarną w Polsce. Pod koniec zeszłego roku CP miał milion klientów. Oznacza to największe tempo pozyskiwania klientów i największą bazę abonencką. Według przedstawicieli Cyfrowego Polsatu najbardziej w sprzedaży słonecznej platformy pomógł... start platformy N oraz "względne" uszczelnienie systemu kodowania.

Źródło media2.pl

kamcyk26

New member
Tylko duza liczba abo CP to niekoniecznie dobre info dla samych abonentow.Bo skoro CP tak swietnie sie sprzedaje to pan Solorz moze dojscdo wniosku, ze nie trzeba zmieniac produktu, ktory juz cieszy sie duza popularnoscia. Dlategoniemaco liczyc np na poprawe jakosci.

A co z obiecanym HD. Liga swiatowa startuje za 2 tyg a dekodera HD polsatu jeszcze niktnie widzial...

arsenal

Moderator
VIP
Radzę nie wierzyć za bardzo w takie Media2.pl. Byłem kiedys świadkiem jak o 2 w nocy wysmarowali paszkwil dotyczący dyrektora Superstacji(tak tego kiepskiego kanału). Już o 5 rano zniknął gdy się okazało po kilku komentarzach( między innymi samego zainteresowanego) pod spodem jak i zapewne otrzeźwieniu autora tego "dzieła", że były to same wyssane z palca kłamstwa. Od tej pory mam duży dystans do takich "opiniotwórczych" stron.
Zresztą co by za dużo nie mówić:
Jak wynika z raportów z systemu rejestracji umów Cyfrowego Polsatu, największa polska platforma nie osiągnęła jeszcze liczby 1,5 mln abonentów, o czym poinformowały niektóre media. Ogólna liczba klientów platformy na dzień dzisiejszy wynosi około 1,4 mln. Należy wyjaśnić, iż te dane uwzględniają również osoby pozostające tylko w ewidencji, nie opłacające miesięcznego abonamentu.

Należy przypuszczać, iż kampania operatora, informująca o pozyskaniu 1,5 mln abonenta jest odpowiedzią na zbliżającą się konferencje platformy nowej generacji n, na której m.in. ma być przedstawiona informacja o zaskakująco wysokiej liczbie pozyskanych abonentów.

Przypomnijmy, iż według raportów sprzedaży liczba abonentów Cyfrowego Polsatu na koniec 2005 r. wyniosła 580 tys. W listopadzie 2006 r. Cyfrowy Polsat oficjalnie ogłosił przekroczenie liczby miliona aktywnych abonentów. Przedstawiciele platformy Cyfra+, podczas konferencji, która odbyła się 15 grudnia 2006 r. w Warszawie przekazali natomiast informacje, iż z usług tej platformy korzysta 900 tys. abonentów.
SkysunSat.pl

I komu tu wierzyć? Jak myślicie?

KKuba

New member
Bez reklam
Ale to nie jest takie istotne czy mają 1,4 czy 1,5 miliona. Tak czy siak ilość i dynamika wzrostu szokuje, zwłaszcza w odniesieniu do stagnacji Cyfry.
Za to zgadzam się, że jest inny problem. Pamiętajcie, że CRM CP rozpadał się przy 1 milionie abonentów, a teraz to pewnie będzie klęska urodzaju. Przyznam że to mocno mnie martwi. Za to przyczyn sukcesu Polsatu jest kilka (wbrew pozorom nie tylko cena) - dyskutowaliśmy na ten temat obszernie w wątkach ponizej - jak ktos jest zainteresowany odsyłam tu: http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=13253
A tak swoję drogą pojawiają się kolejne potwierdzenia tej liczby:
http://www.satkurier.pl/?cyfrowy_polsat/&kat=45&id=36541

Ostatnia edycja:

Gie

Member
Bez reklam
Nawet te 1,4 to jest wg. mnie grubo przesadzone. Np. mój ojciec kiedyś wziął CP, była jakaś promocja przy zapłacie za rok z góry. Po roku przestał płacić a od czasu do czasu do niego dzwonią. Czyli jest zarejestrowany jako abonent. Ja wziąłem CP na samym początku, w 2001 roku i miałem go do czasu kiedy wprowadzili obowiązkowy abonament. Pamiętam że jeszcze ok. roku po odesłaniu sprzetu przysłai mi jakies reklamy. Przypuszczam wiec że moge być jeszcze w ich rejestrach.
Jeśli liczą wszystkich byłych i obecnych abonentów to może im wyjść te 1,5 mln.

arsenal

Moderator
VIP
Polsat Sport w HD zalicza obsówę.

Polsat Sport HD później, dużo później Dzisiaj 9:16
polsat_sport_617.jpg

Polscy widzowie nie będą mogli zobaczyć na żywo siatkarskiej Ligi Światowej w wysokiej rozdzielczości, ponieważ termin startu Polsatu Sport HD przesunięto na wrzesień.

Podczas listopadowej konferencji prasowej Telewizja Polsat ogłosiła, że w maju 2007 roku, przy okazji relacji z siatkarskich rozgrywek (25 maja rozegrany zostanie mecz Polska - Chiny), wystartuje Polsat Sport HD. Jednak do dzisiaj platforma satelitarna Cyfrowy Polsat, na której zapowiadany kanał miał być dostępny, nie zaczęła sprzedaży ani promocji dekoderów przystosowanych do HDTV, zamówionych w firmie Samsung.

- Mecze Ligi Światowej realizowane będą w wysokiej rozdzielczości przy wykorzystaniu wozów transmisyjnych, które wypożyczymy z Niemiec. Nie będą jednak emitowane w jakości HD w Polsacie Sport, ponieważ kanał emisję w tej technologii rozpocznie we wrześniu – tłumaczy Adam Brodziak, dyrektor pionu techniki TV Polsat.

Cyfrowy Polsat podtrzymuje plany dotyczące HDTV. Do końca 2007 roku obok stacji o profilu sportowym mają ruszyć w tej technologii trzy kanały, poświęcone: filmom, rozrywce i edukacji. - Jesteśmy gotowi, by zaoferować naszym abonentom Polsat Sport w wysokiej rozdzielczości. Wydaje się jednak, że okres wakacyjny nie jest najwłaściwszym momentem na uruchamianie kosztownego kanału zarówno ze względu na inne zainteresowania odbiorców w tym czasie, jak i niewystarczającą liczbę produkcji HD - wyjaśnia przyczyny opóźnienia Dominik Libicki, prezes zarządu Cyfrowego Polsatu.

Źródło: press
Więc Cyfrowy Polsat oficjalnie zapada w sen letni. :evil:

wszary

New member
To niedobrze, bo czekam na tą chwilę, kiedy ruszy nadawanie w HD.
Nastawiłem się już na kupno CP, ale właśnie chciałem zaczekać na dekodery, które będą odbierać sygnał HD. No to sobie poczekam jeszcze...

Pozdrawiam,

pmcomp

New member
diana napisał:
Następny prezesik (po prezesie cyfry+) który wie że Polacy na urlopach nie oglądają TV.

A to Pan Prezes obiecując w listopadzie zapomniał łaskawie, że będą wakacje i sezon ogórkowy? :D
Mnie się czasem zdaje, że tak jest co roku. :p :p :p

Szkoda, bo myślałem, że wreszcie będzie więcej kanałów HD w tym kraju a tu lipa. W Cyfrze cicho, n-ka nie zapowiedziała żadnych nowych.

Pozostaje BluRay i HD-DVD zgodnie ze starym przysłowiem że jak masz na kogoś liczyć to licz na siebie.:cool:

Pozdro

KKuba

New member
Bez reklam
CP trochę odkodowany. Platforma Cyfrowy Polsat w dniach od 18 do 24 maja 2007 roku włączy pakiet Relax Mix za darmo wszystkim abonentom. Pakiet Relax Mix to następujące kanały: Jetix Play, Boomerang, Kino Polska, AXN Sci-Fi, AXN Crime, Zone Europa, Zone Romantica, Fox Life, MTV Polska, VH1 Polska, Polsat Sport Extra, Eurosport 2 i TV1000. To oczywiscie zachęta, aby klienci Cyfrowego Polsatu zdecydowali się na ten pakiet.
Źródło Sat-Kurier

Dodam od siebie, że jest to o tyle interesujące, że można będzie m.in zobaczyć 2 pierwsze odcinki 3 sezonu Gotowych na wszystko (niedziela) i 2 odcinek Brzyduli Betty (poniedziałek). To cozywiscie na Fox Life....

Do góry