Ja mam dwie niezależne linie puszczone do salonu i do sypialni (w sypialni tylko analog ale i tak nie korzystam). Trójnik w salonie jest po to żeby rozdzielić sygnał na TV i NET (do każdej skrzyneczki idzie inny kabel) a tak mam po prostu kabel UPC podciągnięty do gniazdka w ścianie potem już jak sam chcesz albo krótki kabel do TV jeśli np. wisi tuż nad gniazdkiem albo kabel przez środek pokoju bo ktoś ma taką wizje
to dowolność
ogólnie UPC podpina (w cenie montażu) dwa punkty, gdzie to już twoja decyzja. Trójnika też nie musisz mieć bo można to zrobić w puszcze na ścianie i mieć dwa wyjścia ze ściany ... ja miałem jedno wolne dla tego mam trójnik.
O ile nadawca nadaje w HD to super ale zależy to od nadawcy a nie od UPC, powiem że czasami mam problem z odróżnieniem sygnału SD od HD, ostatnio nadawany serial "ziemia z nieba" jakość nagrania super mimo że to SD (program Planete nadawany w 16/9)
Głośny ?? nie wiem bo go nie słyszę, może jak bym do niego podszedł i przyłożył ucho to coś usłyszę ...
100 zł za instalację to dociągnięcie kabla i podłączenie dwóch punktów w dowolnym miejscu domu, podłączenie dekodera, zestrojenie i aktywacja + kabel HDMI ogólnie jeśli się już ma instalację antenową pociągniętą w domu to ździerstwo bo kabel HDMI tej jakości nie kosztuje 100 zł