Cyfrowa kablówka w UPC

REBUS82

New member
Mam pytanie czy warto przechodzic na cyfrowa jakosc obrazu w kablówce UPC z dekoderem HD.
Opini jest dużo na ten temat prosiłbym o konkretne odpowiedzi osób które korzystają z UPC cyfrowej i zauważyli różnice pomiędzy analogowym sygnałem.
Dodam ze jeżeli już to interesuje mnie pakiet premium z canal+ oraz dekoder HD

marsz99

New member
ja kupiłem sobie samsunga 32B650, przez tydzień miałem analog a później wziąłem cyfrowy z HD i jak dla mnie różnica jest, obraz cyfrowy jest jakby ciut wyraźniejszy.. ale i tak dużo zależy od jakości sygnału jaki jest "produkowany" przez daną stację ...są programy lepsze i gorsze niestety

nie wspomnę tu o kanałach HD których na analogu nie masz..

REBUS82

New member
marsz99 napisał:
ja kupiłem sobie samsunga 32B650, przez tydzień miałem analog a później wziąłem cyfrowy z HD i jak dla mnie różnica jest, obraz cyfrowy jest jakby ciut wyraźniejszy.. ale i tak dużo zależy od jakości sygnału jaki jest "produkowany" przez daną stację ...są programy lepsze i gorsze niestety

nie wspomnę tu o kanałach HD których na analogu nie masz..

A kanały hd sa w UPC dobrej jakosci?
Jakiego dekodera używasz tego z nagrywarka i hd?

juzeg76

Member
REBUS82 napisał:
A kanały hd sa w UPC dobrej jakosci?
Jakiego dekodera używasz tego z nagrywarka i hd?

kanały HD sa bardzo dobrej jakosci ... tylko ze same kanały HD wala w Hu ....
np Polsat Sport HD czy C+S hd nie nadaja wiekszosci transmisji w HD ... np Polsat Sport HD cala liga światowa siatkowki byla w zwyklym SD poza meczami Polakow u siebie , a jak puscili mecz naszych zdaje sie z Wenezuela na wyjezdzie to lepiej wygladaja filmy na Youtube ....to samo mecze pilkarskie ligi wloskiej czy holenderskiej , szkockiej ....Formula 1 zdaje sie ze fachowo nazywa sie to skalowanie obrazu

C+Sport HD np , GP na Żuzlu niby leca w kanale HD ale to samo co Polsat zwykle SD

jacecek

New member
REBUS82 napisał:
Mam pytanie czy warto przechodzic na cyfrowa jakosc obrazu w kablówce UPC z dekoderem HD.

Nic nie piszesz o tym jaki masz telewizor - a to też może mieć wpływ na ostateczny efekt i Twoje odczucia wizualne.
Ja mam plazmę Panasa 42 cale serii PV80 (HD-Ready) i od prawie roku cyfrowe UPC z HD i nagrywarką. Wg mnie obraz na cyfrowym sygnale jest wyraźniejszy a kolory są bardziej nasycone - jest na pewno lepszy niż na analogu. O programach nadawanych w HD nie piszę - bo to inna bajka.
Uważam, że podstawowy atut UPC HD z nagrywarką to właśnie nagrywarka. Możesz nagrywać równocześnie dwa programy, trzeci ustawić "na oglądanie" - do wykorzystania funkcja timshift - a w tym czasie oglądać coś z DVD lub na analogu.

Moje prywatne zdanie - różnica w jakości jest wyraźnie zauważalna i jeżeli już masz analog z UPC - to warto przejść na cyfrowy sygnał.

actchris

New member
IMHO warto ... mam UPC HD z nagrywarką .... i mimo skromnej oferty HD wolę wersję dekodera HD niż SD. Wcześniej miałem zwykły bez HD i mając nowy odczuwam różnicę pod względem wygody, nagrywanie 2 kanałów na raz w tym samym czasie , większy dysk 250GB zamiast 160GB w wersji SD, jest ładniejszy :) Co do jakości pakietu cyfrowego w porównaniu z analogiem to jak byś chciał porównać auto WRC z Lanosem :)

REBUS82

New member
Zdecydowalem sie na cyfrowa kablowke z hd,maja mi przyjsc podlaczyc dekoder hd,zlodziejaszki zadaja za to az 100zl ale coz zrobic.
Mam wobec tego pytanie na co zwrocic uwage jezeli przyjdzie monter by podlazcyl wszytko tak jak nalezy,dodam ze mam tez w pakiecie internet,czy wymieniaja modem od neta gdyz teraz korzystam z neta i analogowej upc,czy wymieniaja jakies gniazda itd?

actchris

New member
U mnie po prostu odpiął stary tuner i podłączył nowy + zdalna konfiguracja/aktywacja. Nic więcej nie wymieniają chyba że masz pajęczynę na 100 letnich kablach bo tego nie wiem :)

Jak chcesz coś sprawdzić to zobacz rożne kanały w tym HD (kanały HD odpalają się dłużej niż SD i tym się nie martw) nagraj coś na dysk i zobacz czy odtwarza ... poza tym chyba nic więcej nie sprawdzisz poza jakością sygnału na dekoderze ale to już monter i tak robi .....

A jeszcze adres IP mi się zmienił bo musiałem zmienić dla FTP ........

Jak będziesz miał pytania to wal śmiało ....

REBUS82

New member
actchris napisał:
U mnie po prostu odpiął stary tuner i podłączył nowy + zdalna konfiguracja/aktywacja. Nic więcej nie wymieniają chyba że masz pajęczynę na 100 letnich kablach bo tego nie wiem :)

Jak chcesz coś sprawdzić to zobacz rożne kanały w tym HD (kanały HD odpalają się dłużej niż SD i tym się nie martw) nagraj coś na dysk i zobacz czy odtwarza ... poza tym chyba nic więcej nie sprawdzisz poza jakością sygnału na dekoderze ale to już monter i tak robi .....

A jeszcze adres IP mi się zmienił bo musiałem zmienić dla FTP ........

Jak będziesz miał pytania to wal śmiało ....

Czy monter montuje jakies rozgaleznik by moc tez ogladac analogowy sygnał na 2 tv,slyszalem ze montuja jakies trojniki przed podpieciem do dekodera?
Jak u ciebie wygladaja kanaly hd chodzi mi głównie o canal i polsat hd te sportowe.
Czy dekoder rzeczywiscie głosno chodzi,pisza na forum ze wiatrak jest głośny.
Podlaczenie wyglada tak ze kabelek hdmi od tv do dekodera i to jest cala filozofia instalacji za ktora musze zaplacic 100zl:(?

actchris

New member
Ja mam dwie niezależne linie puszczone do salonu i do sypialni (w sypialni tylko analog ale i tak nie korzystam). Trójnik w salonie jest po to żeby rozdzielić sygnał na TV i NET (do każdej skrzyneczki idzie inny kabel) a tak mam po prostu kabel UPC podciągnięty do gniazdka w ścianie potem już jak sam chcesz albo krótki kabel do TV jeśli np. wisi tuż nad gniazdkiem albo kabel przez środek pokoju bo ktoś ma taką wizje :) to dowolność :) ogólnie UPC podpina (w cenie montażu) dwa punkty, gdzie to już twoja decyzja. Trójnika też nie musisz mieć bo można to zrobić w puszcze na ścianie i mieć dwa wyjścia ze ściany ... ja miałem jedno wolne dla tego mam trójnik.

O ile nadawca nadaje w HD to super ale zależy to od nadawcy a nie od UPC, powiem że czasami mam problem z odróżnieniem sygnału SD od HD, ostatnio nadawany serial "ziemia z nieba" jakość nagrania super mimo że to SD (program Planete nadawany w 16/9)

Głośny ?? nie wiem bo go nie słyszę, może jak bym do niego podszedł i przyłożył ucho to coś usłyszę ...

100 zł za instalację to dociągnięcie kabla i podłączenie dwóch punktów w dowolnym miejscu domu, podłączenie dekodera, zestrojenie i aktywacja + kabel HDMI ogólnie jeśli się już ma instalację antenową pociągniętą w domu to ździerstwo bo kabel HDMI tej jakości nie kosztuje 100 zł :)

REBUS82

New member
Wlasnie ja mam kable porozciagane i mam analogowa tv wiec u mnie 100zl za samo podlaczenie kabla do tunera od tv to lekka przesada:(

Ciekawi mnie jak sie sprawdzi u mnie nagrywarka cyfrowa,narazie nie wiem jak nagrywac 2 programy o tej samej porze bo reklamuja ze sie tak da a próbowałem ustawic takie nagrywanie i nagrała mi nagrywarka jedynie jeden pprogram,wie ktos czemu tak sie dzieje,tuner był wyłączony i pozostawiony w trakcie czuwania.

misiaczekmarek

Member
Bez reklam
@rebus82,

da się nagrywać dwa programy na raz (sprawdziłem a oglądałem trzeci do tego).
sprawdź czy masz odpowiednią wersję oprogramowania (chociaż teoretycznie powinno sie samo upgradować) bo nagrywanie oprogramowania jest dostępne dopiero od której wersji (nie pamietam numeru - może ktoś z kolegów podpowie)

REBUS82

New member
Wie ktos moze jakie aktualne oprogramowanie powinno byc zainstalowane na dkoderze hd i czy powód zlej wersji jest taki ze nie mozna nagrywac 2 programow jednoczesnie?

actchris

New member
Na 90% masz stary soft ...... u mnie było to samo ...

Weź odepnij dekoder z sieci na chwile i podepnij od nowa, powinno się zaktualizować, wtedy dojdzie możliwość nagrywania 2 kanałów w tym samym czasie a przy serialach wybór nagrywania odcinka albo całej serii (mi się tak nagrywa ALF i Przyjaciele :) jedynie jak kończy się sezon trzeba ustawić od nowa.

REBUS82

New member
A gdzie i jak moge sprawdzic wersje soft-u?
Mam tez problem z konfiguracja pilota by za pomoca pilota od mediabox wylanczał mi sie tez tv lg.Pisza ze pilota mozna sonfugurowac tak by wylanczajac mediabox wylanczal sie tez tv u was to działa?
Sprawdziłem nagrywanie jezeli program jeden zaczyna sie w innym czasie to nagrywarka to nagra z poziomu ustawienia przez przewodnik tv,natomiast jezeli ustawilem recznie nagrywanie kanału tvp1 o godzinie przykladowo 15:00 i tvp 2 tez od 15:00 to wyswietlil mi sie bład ze nagrania sie pokrywaja,czy ustawiajac nagrywania recznie nie z poziomu przewodnika nie da sie tak skonfigurowac nagrywania by nagrywal o tej samej rówej porze inne kanały?

shade_

New member
zastanawiam sie nad UPC HD i ogladalem Tuner na zdjeciach i widze, ze ma podpięcie pod LAN, czy to w jakis sposób działa ? jeżeli tak to do czego służy ?
wiem, ze w N.pl można zlecić zdalnie nagrywanie jakiegoś programu, a jak się to przedstawia w UPC HD ? jest taka możliwość ?

actchris

New member
Pilota UPC można ustawić żeby obsługiwał TV, kody do TV są w instrukcji.

Menu > Ustawienia > diagnostyka > wersja softu 3.7.1.111

Wyłącz go z prądu i podepnij jeszcze raz powinno się załadować nowe oprogramowanie.

W dekoderze HD jest port ethernet ale jest nieaktywny (serwisowy UPC)

REBUS82

New member
1.Mam pytanie czemu podłanczaja cyfrowy tuner tv do telewizora i włanczając na tunerze telegazete działa ona jakos dziwnie tzn albo sie nie załancza na kazdym kanale albo nie odbiera wogule a jak chce włączyć odbiór telegazety poprzez telewizor to nie jest mozliwy.
2.Czy trzeba jakies ustawienia ustawic.
Czy wasz tuner hd tez sie czasami zacina bez powodu i mozna go przywrócic do normlanej pracy jedynie poprzez reset(wylanczajac z gniazdka kabel)?
3.Czy tuner da sie tak ustawic by jego pilotem wylanczal sie równiez tv bo jak do tej pory nie udalo mi sie tego zrobic a mam tv lg lh5000 moze ktos ma taki model i pomoze?

Do góry