Cyfra+HD

mystic

New member
Widać jak ciśnienie duże to nawet z pestek wino można wycisnac, zrobić :D.

brw. Te 23 tyś. "sprzedanych" nboxów to podobno duża ściema, bo jak na razie tylko ok. 10 tyś. wyjechało z fabryki.

kamcyk26 napisał:
Hmm 250 zł. to 2,5 raza wiecej niz w N. Az sie boje ile zawolaja od nowych abo...

Pisałem o n-recorderze a ten ma być w n za 450 zł. Więc racze 40% taniej ;).

mystic

New member
kamcyk26 napisał:
... a na pewno nie bedzie to odbiornik z dyskiem.
Tego na 100% nie jestem pewiem, ale być może miło się rozczarujemy. Jedyne co moje uszy usłyszały to to, że ma być lepszy od n-recordera, i mam tylko nadzieję, że nie będzie tak "fajny" jak "fajny kanał filmowy".
Dobra informacja jest taka że za kanał HD nie będą pobierane opłaty, ale czy we wszystkich pakietach, raczej wątpię.

Informacje raczej z poważnego źródła, więc się dzielę, gdyby nie, nic bym nie pisał.

Pomidorex

New member
MediasatMax Philipsa (bo taki odbiornik zamówiła CYFRA+) nie jest lepszy od nbox recordera a nawet od samego nboxa. MediasatMax nie ma PVRa, nie obsługuje VOD, nie ma nawet optycznego wyjścia audio. Jedyne co ma to HD z portem HDMI.

slimag

New member
Chyba ITI wam musi płacić za te wszystkie posty tutaj przeciwko cyfrze. Ogolnie to N ma fajną ofertę, ale tych kanałów w HD za wiele nie ma, pozatym nie mam póki co telewizora HD, więc się nie przesiądę, nie uważam, że jest to beznadziejne, ale wiele ludzi tu się zachowuje jak fani intela/amd albo nvidii/ati, póknijcie się w czoło, ile macie lat 12?

Ostatnia edycja:

irzi

Member
Pomidorex napisał:
MediasatMax Philipsa (bo taki odbiornik zamówiła CYFRA+) nie jest lepszy od nbox recordera a nawet od samego nboxa. MediasatMax nie ma PVRa, nie obsługuje VOD, nie ma nawet optycznego wyjścia audio. Jedyne co ma to HD z portem HDMI.
Akurat ma wyjście cyfrowe do wyprowadzenia dźwięku 5.1 !!!

małgosia

New member
mystic napisał:
Na przełomie listopad / grudzień ma trafić do sieci dystrybucyjnej nowy gotowy do odbioru HD, dekoder firmy Philips przeznaczony do odbioru platformy Cyfra+. Podobno ma być "dużo lepszy" od nBox-recordera. Prawdopodobnie funkcja diseq nie bedzie blokowana.
Dla osób obecnie dzierżawiących tunery cyfry, będzie możliwa wymiana starego tunera na nowy HD za ok. 250 zł.

Skąd masz takie info ?
Jestem też ciekawa czy cena 250 zł będzie też obowiązywać dla nowych klientow.
Zastanawiam się właśnie czy podpisywać umowę z Cyfrą teraz , brać stary dekoder i potem go wymienić
czy
poczekać do czasu gdy tuner HD będzie w sprzedaży i dopiero wtedy podpisywać umowę ?

chocio

New member
stereoman napisał:
...ale twoje nowiny rodzą od razu pytania:
-jeśli dekoder C+ będzie lepszy od n-recordera,to aż boję się pomyśleć,jaki wspaniały będzie recorder C+
-diseq byłby jak najbardziej logiczny,skoro C+ trzyma kanały z Astry na liście...

Są i inne pytania: :kom:

- czy ta wymiana będzie (po jakimś czasie) z automatu, dla wszystkich?
- a jeśli tak, to nie powinna być darmowa dla tych, którzy dekodery tylko wynajmują?
- w czym konkretnie dekoder C+ będzie "dużo lepszy" od nBox-recordera?
- od kiedy "na poważnie" wystartują te kanały, nie licząc drobnych testów i pojedynczych programów, jak to ma obecnie miejsce z formatem 16:9 w C+?
:rolleyes:

Tomek Koko

New member
Bez reklam
Jedno jest pewne, nie ma sie co niezdrowo podniecac bo wszyscy widzimy ze i N i C+ robia olbrzymi szum a jak na razie wszystko powoli raczkuje i mamy do czynienia z przerostem formy nad trescią.

mystic

New member
Dopóki Cyfra+ nie wyda oficjalnego komunikatu, nie zorganizuje konferencji lub w inny publiczny sposób nie wypowie się o swoich planach, dopóty wszystkie informacje, które można wyczytać na forach i innych takich tam, czy nawet te zasłyszane od obsługi / pracowników stoisk Cyfry na targach SatKrak mają formę domysłu, plotki, jest to po prostu marketing, który ma za zadanie zainteresować klienta ofertą. Choć w każdej plotce jest sporo prawdy podobno. Co z tego, że napiszę, że źródło poważne jak i tak zweryfikować tego nie mogę. Dlatego myślę, że pytania są zbyt szczegółowe by na nie odpowiedź, po prostu wszystko się wyjaśni jak Cyfra o tym powie.

Pomidorex

New member
irzi napisał:
Akurat ma wyjście cyfrowe do wyprowadzenia dźwięku 5.1 !!!
A czy ja napisałem że nie ma cyfrowego wyjścia? Napisałem że nie ma wyjścia optycznego audio - bo NIE MA.
Z technicznego punktu widzenia MediasatMax jest niestery nieco gorszy od zwykłego nbox`a nie mówiąc już o nbox recorderze.

chocio

New member
mystic napisał:
Dla osób obecnie dzierżawiących tunery cyfry, będzie możliwa wymiana starego tunera na nowy HD za ok. 250 zł.
Ciekawe, czy to będzie opłata zwrotna? Czy na przykład mogę wziąć ten dekoder, a kiedy po miesiącu stwierdzę, że to jednak nie to - będę mógł zrezygnować z Cyfry odzyskując te 250,- złociszów?

mystic

New member
W gazetce Cyfry, którą dzisiaj wyciągnąłem ze skrzynki pocztowej ,zapowiadany jest tuner do odbioru Cyfra+HD i nie jest to Philips Media Sat Max, tylko całkiem nowy box, bo Philips DSR 6201/91. Zadnych info na jego temat w internecie nie ma, więc domyślać się można, że jest to całkiem nowa konstrukcja i może faktycznie będzie "fajniejszy" od n-recordera. Jeśli jeszcze sprawdzą sie te ceny, o których pisałem czyli, 250/500 zł to myślę, że n-boxy jednak konkuręcję będą miały. Czego Wam i sobie życzę na nadchodzące święta.

pozdrawiam serdecznie

Hawkmoon

New member
uff... przeczytałem wszystkie 20 stron... :p:p:p A pomyśleć, że szukałem tylko info o podłączeniu tunera do nowego sprzęciku jaki sobie mam zamiar kupić... Ale dobrze że sobie poczytałem, bo faktycznie choć jest abo cyfry od dawna, to już się dawno nie interesowałem ofertą, bo i tak zawsze byłem olewany. Szczerze, choć kibicuję steromanowi, to nie jestem hurraoptymistą. N pokazała, że cyfra się wcale nie musi zbyt mocno starać, żeby klientów utrzymać. Jedyną nadzieją jest dalszy rozwój oferty N, ale ja na razie się nie przesiądę, bo wciąż jest dla mnie ważna zawartość, zwłaszcza piłka nożna - której nikt nie robi tak jak C+. Po obejrzeniu pierwszej transmisji w C+ (wieki temu - jak te latka lecą...), nie byłem już w stanie bez emocji oglądać transmisji w tvp, później na polsacie i tvn... Wciąż nie rozumiem, jak można tak beznadziejnie robić piłkę (tvp) i jeszcze się na tej beznadziei wzorować (polsat, tvn). Przecież studia sportowe w tych telewizjach to istny dramat, a komentarz... cóż nie każdego stać na Twarowskiego, Smokowskiego czy Laskowsiego. No ale już tacy fachowcy jak Nachorny (od ligi angielskiej), chyb nie są na stałe związani z c+, nie mówiąć już o wyszukiwaniu nowych talentów. A wciąż oglądając studia sportowe c+ czuję się jakbym jechał porshe, przy przejażdżce maluchem w pozostałych przypadkach. Ja wiem, nie każdego sport interesuje. Ale ja piszę tylko dlaczego od c+ nie odejdę i będę płacił te bajońskie sumy. Obawiam się jednak, że takich jak ja jest jednak sporo... A to niestety może spowolnić rozwój c+, a co za tym idzie także N... Bo nie oszukujmy się, jeszcze się taki nie narodził, co by rozwijał swoją ofertę tylko po to, żeby klientowi było lepiej. C+ się nie będzie rozwijać, to i n nic nowego nie wprowadzi
Said, but true...

Do góry