CocktailAudio X30 lub coś podobnego

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zacny sprzecik, oczywiście najfajniejszą sprawa (dla mnie) jest zgrywanie płytek, wyświetlacz, obsługa tv. Co do ceny, to myśle ze całkiem ok.
To juz mogli zrobić hybrydę i dorzucić odtwarzanie wszystkich plików video. Oczywiście bez żadnych kompromisów audio.

miniasy

New member
Cały czas "docieram"... Zgrywam płyty do flac-ów, a w tle "Hotel Costes vol.8".
Super jest to, że wsuwam płytę i... automat robi resztę...

Mam wrażenie, że brzmi już coraz lepiej, chociaż może to moje "na siłę" ;)
Jutro potestuję głośniej...
Po pierwszych minutach, nie miałem "szczęki na podłodze". Teraz już jest lepiej... chyba? :roll:

"Nawigacja" po zasobach też nie jest taka, jakbym chciał, ale może nie wszystko jeszcze wiem?, a może będą poprawki...?

Chciałem kombajn i mam ;)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co jest nie tak z ta nawigacja, bo to chyba kluczowy element w takim urzadzeniu? (naturalnie pomijajac sama jakosc audio)

miniasy

New member
Chciałbym "szybciej" latać po utworach...

Trochę wyświetlanie kuleje - np. płyta "składanka" - wykonawca / tytuł / nr utworu.

Móc jakoś "przesuwać" albumy między sobą...
Pewnie trzeba będzie potworzyć "play listy" itd.

Jednak na razie zabawa jest przednia ;)

Ale to szczegóły...

eddielublin

New member
Cały czas "docieram"... Zgrywam płyty do flac-ów, a w tle "Hotel Costes vol.8".
Super jest to, że wsuwam płytę i... automat robi resztę...

Mam wrażenie, że brzmi już coraz lepiej, chociaż może to moje "na siłę" ;)
Jutro potestuję głośniej...
Po pierwszych minutach, nie miałem "szczęki na podłodze". Teraz już jest lepiej... chyba? :roll:

"Nawigacja" po zasobach też nie jest taka, jakbym chciał, ale może nie wszystko jeszcze wiem?, a może będą poprawki...?

Chciałem kombajn i mam ;)

najważniejsze to być zadowolonym z zakupionego urządzenia...
Co do stacji radiowych - poszukaj w ustawieniach, powinien mieć możliwość zapisywania do pamięci aby unikać przeszukiwania zasobów za każdym razem.
Co do WIFI - może jest to kwestia adaptera lub routera. Ja w swoim Cambridge mam firmową antenkę "przykręcaną" do stosownego złącza. Nigdy nie miałem problemów z zasięgiem nawet z kilkunastometrowej odległości przez ściany. (no ale ja mieszkam w drewniano-kartonowej chacie i może lepiej przemieszcza się sygnał) :-D
Ewentualnie istnieją na rynku wzmacniacze sygnału, tak na szybko znalazłem takie dość tanie i wydaje się skuteczne rozwiązanie
Jak wzmocnić moc sygnału Wi-Fi za pomocą puszki | porady | poradnik | filmik | tutorial - Spryciarze.pl :mrgreen:
Co do okładek - Royksoop to nie żadne muzyczne podziemie, dziwne że nie może odnaleźć okładki. A jak z tagowaniem? Dla mnie to istotne aby potem odnaleźć się w bibliotece mediów
Przewijanie utworów (mimo, że 15 sekundowe skoki), u mnie tego niestety brakuje, a czasami jest presja popędzenia utworu
Można ustawiać parametry zgrywania/ "gęstość" docelowych plików?

Jeszcze raz zatem udanych odsłuchów...

eddielublin

New member
Chciałbym "szybciej" latać po utworach...

Trochę wyświetlanie kuleje - np. płyta "składanka" - wykonawca / tytuł / nr utworu.

Móc jakoś "przesuwać" albumy między sobą...
Pewnie trzeba będzie potworzyć "play listy" itd.

Jednak na razie zabawa jest przednia ;)

Ale to szczegóły...

Ja jak zgrywam płyty np programem "EZ CD Audio Converter" w opcjach mam ustawione automatyczne tworzenie playlisty do każdego albumu. Jest to dość przydatne. Zawsze można utworzyć listy, czy dotagować w foobarze. Pewnie m3u lub fpl czyta

miniasy

New member
(...)
Można ustawiać parametry zgrywania/ "gęstość" docelowych plików?

Jeszcze raz zatem udanych odsłuchów...

Dzięki ;)

Można ustawić w kopiowaniu CD:
- bit rate: 128, 192, 320K bps;
- jakość: od słabej do najwyższej;
- format audio: wav, mp3, ogg, flac

Dziś zabawę "w opcjach" zawiesiłem. Sprzęt jest bardzo intuicyjny, nie skomplikowany... Pewnie nie wszystko doczytałem ;)

miniasy

New member
20 m kabla? nie dziękuję ;)
Tak , wszystko chodzi pod WiFi - tv, laptopy, Coctail i tablet ;)
Ale nie ma tragedii, sygnał na reszcie urządzeń jest ok.
Spróbuję dziś przepiąć na tył, zobaczymy...

MKa11

New member
nie, nie chodzi o 20m kabel ;) stawiasz AP z trybem klienta w miejscu gdzie jest najlepszy zasięg (warto tez zmienić antenę na taką z większym uzyskiem) i resztę urządzeń podłączasz do niego kablem.

miniasy

New member
MKA11, co Ty do mnie rozmawiasz ;)))

To ja się cieszę, że tv, CA i tablet już sam podłączam pod WiFi, a Ty mi tu jeszcze chcesz zaproponować "dodatkową komplikację" mego życia ;)

Coś prostszego proszę ;) takie "plug and play"...

Sprawdziłem, na tylnej ściance siła i jakość sygnału 44% i radio internetowe nie chodzi. Pozostaje przednia ścianka lub właśnie takie urządzenie w kontakt - wzmacniające sygnał...

miniasy

New member
Oki.
A teraz trochę o odsłuchach.
Płyty zrzucone do flac-ów.

Niestety ;) CD jeszcze zostaje w systemie.
Słuchałem z wyjścia analogowego oraz z cyfrowego, podpięte do Musical Fidelity V-DAC II od niego do MA 6600. Drugie rozwiązanie brzmi ciut lepiej / ciekawiej.

Generalnie... w dźwięku - brakuje potęgi...
Niby jest wszystko oki - jest stereofonia, przestrzenność; góra też jest w porządku. Jednak dźwięk jest jakby "chudszy", taki cieńszy (brakuje mi doświadczenia w opisach, proszę wybaczyć).

Zobaczymy, jak będzie dalej...

miniasy

New member
Dzięki MKa11 za linki, własnie czytam o "zasilaczach Tomanek" - wątek na innym Forum.

Nie wiem tylko, czy pozostać przy V-DAC-u + nowy zasilacz, czy przeskoczyć na inny dac. Tylko który?
Przyznam, że do tej pory inny format odtwarzania (czyli pliki, dac-i itp) traktowałem po macoszemu..., ale chęć posiadania wszystkiego w 1-ym miejscu okazała się bardzo kusząca... Stąd CA w systemie... ;)

MKa11

New member
Po wrzuceniu Tomanka do kompletu V-DAC powinien brzmieć zdecydowanie lepiej, oczywiście można się bawić w odsłuchy droższych DACów, ale wydaje mi się, że skala zmiany będzie wystarczająco duża, tym bardziej że i tak to nie ma zastąpić CD.
Z drugiej strony do McIntosha możesz dobrać D100 ;) ale na poważnie rozważyłbym coś z Hegla, jeżeli dodanie Tomanka nie zadowoliłoby ucha.

Ostatnia edycja:
Do góry