Co wybrać w 55": LG G4 vs Samsung S95D vs Sony A95L + pytania o gwarancję i funkcjonalność

crobartie

New member
Cześć wszystkim,

Szukam rekomendacji dotyczących telewizora OLED i chętnie poznam Wasze opinie. Oto kilka informacji o moich preferencjach:
  • Odległość oglądania: 1,8–2,5 metra
  • Warunki oświetleniowe: Głównie oglądam wieczorami przy jednej lampce, czasami w ciągu dnia, ale prawie nigdy w całkowitej ciemności.
  • Treści: Głównie filmy i seriale, czasem telewizja na żywo, ale bez sportu.
Rozważam trzy modele:
  • LG 55G4 (choć musiałbym dokupić osobno podstawkę)
  • Samsung 55S95D
  • Sony 55A95L
Niestety, model Samsung 55S90D w wersji QD-OLED nie jest dostępny w Europie, więc odpada.

Mam kilka pytań:
  1. Czy warto dopłacić do modeli LG lub Sony w porównaniu do Samsunga 55S95D? Jeśli tak, to ile?
  2. Czy macie osobiste doświadczenia z tymi modelami albo polecacie coś innego?
  3. Czy wszystkie trzy telewizory obsługują odtwarzanie filmów 4K z zewnętrznymi napisami w formacie SRT? Chciałbym po prostu podłączyć dysk USB (sformatowany do NTFS) bez korzystania z dodatkowych urządzeń, takich jak Nvidia Shield itp
  4. Zauważyłem, że wszystkie modele, poza Sony, mają tylko porty USB 2.0. Czy przepustowość USB 2.0 wystarczy do odtwarzania filmów w 4K?
  5. Czytałem też o możliwym problemie z „zielonym zafarbem” na telewizorach OLED od LG. Czy to coś, czym warto się przejmować? Czy dotyczy to wszystkich modeli G4/C4? Może lepiej byłoby postawić na telewizor z technologią QD-OLED?
Dodatkowo mam pytanie dotyczące telewizorów LG G4:
Z tego co wiem, LG oferuje 5-letnią gwarancję na panel w modelach z serii G. Jednak w sprzedaży dostępne są różne warianty, takie jak 55G45LW, 55G49LS, 55G43LS, 55G42LW i 55G48LW, które często mają atrakcyjniejsze ceny. Podobno niektóre modele pochodzą z innej dystrybucji i nie obejmuje ich ta dodatkowa gwarancja (nie wiem czy to prawda). Czy ktoś może potwierdzić, jak sprawa wygląda? Nie chciałbym przypadkowo kupić modelu z krótszą gwarancją.

Z góry dzięki za Wasze odpowiedzi! 😊

PS Obecnie mam 13-letnią plazmę Panasonica 🙏

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
1. Warto dopłacić.
Na LG 55G4LW jest specjalna oferta dla członków forum.
To jest wariant na Polskę z gwarancją 5 lat .

2. Wybrałeś z górnej półki.
Masz jeszcze wyżej Oledy 55" Loewe bild.
Pytanie ile masz max kasy ?

3. Nie pamiętam, nikt się nie pytał, ale dopytam.

4. Tak, wystarcza.

5.Wszystkie problemy sprawdzane są przy kalibracji.

Po plamie Panasonica - to bę jeszcze więcej radości.
Kiedy planujesz zakup ?

crobartie

New member
Cześć,

Dzięki za odpowiedź! 😊

1. Wspomniałeś o "specjalnej ofercie dla członków forum" – mógłbyś napisać, na czym dokładnie polega i ile kosztuje 55G4LW po obniżce?

2. Wybieram coś z górnej półki, ale to nie znaczy, że cena nie ma znaczenia – wręcz przeciwnie, ma duże! Dlatego czekam na promocje. W Sony i Samsungu bardzo podoba mi się panel QD-OLED, szczególnie ze względu na szerszą paletę kolorów. W LG z kolei kusi mnie 5-letnia gwarancja na panel, zaawansowane przetwarzanie obrazu i efekt 3D (choć jeszcze nie widziałem tego w sklepie na żywo). Mój maksymalny budżet to około 7500 – ciężko mi uzasadnić wydanie więcej za 55 cali.

3. Jeszcze raz dzięki za pomoc, to dla mnie ważne. 😊

4. Przy okazji, ile kosztuje kalibracja TV? Czytałem w recenzjach, że G4 jest całkiem dobrze skalibrowany po wyjęciu z pudełka.

5. Zakup planuję w ciągu 4 miesięcy – najlepiej wcześniej (zima to idealny czas na filmy ;), ale czekam na korzystne promocje. W obecnych cenach LG i Sony odpadają, szczególnie gdy doliczę dodatkowy koszt podstawki do LG, który wynosi ok. 700 PLN – TV nie będzie wisiał na ścianie, więc podstawka to konieczność.

Pozdrawiam! 🙌

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli zakup za 4 miesiące, to naprawdę szkoda teraz czasu na szukanie. Wszystko się jeszcze zmieni.
Przypomnij się kilka dnie przed zakupem dostaniesz specjalne oferty.

luck76

Well-known member
Cześć wszystkim,

Szukam rekomendacji dotyczących telewizora OLED i chętnie poznam Wasze opinie. Oto kilka informacji o moich preferencjach:
  • Odległość oglądania: 1,8–2,5 metra
  • Warunki oświetleniowe: Głównie oglądam wieczorami przy jednej lampce, czasami w ciągu dnia, ale prawie nigdy w całkowitej ciemności.
  • Treści: Głównie filmy i seriale, czasem telewizja na żywo, ale bez sportu.
Rozważam trzy modele:
  • LG 55G4 (choć musiałbym dokupić osobno podstawkę)
  • Samsung 55S95D
  • Sony 55A95L
Niestety, model Samsung 55S90D w wersji QD-OLED nie jest dostępny w Europie, więc odpada.
Masz 55s94D - to jest Polski wariant za ok 6tys PLN wiec ok 2tys mniej od S95D.
Przedłużenie gwarancji do 5Lat (ubezpieczenie kosztuje w ME ca 1200 zl

crobartie

New member
Jeśli zakup za 4 miesiące, to naprawdę szkoda teraz czasu na szukanie. Wszystko się jeszcze zmieni.
Przypomnij się kilka dnie przed zakupem dostaniesz specjalne oferty.
Dzięki za odpowiedź. Odezwę się więc jak będę zamierzał kupować na dniach Lg Lub Sony. Samsunga nie biorę już pod uwagę, S95D miewa problemy z ConnectBoxem i nie chcę matowej matrycy, S90D/55s94D nie ma qdoleda w wersji 55 cali.

Do góry