Trochę mało informacji, gdzie i w jaki sposób będziesz wykorzystywać projektor do wyświetlania zdjęć.
Podejrzewam, że chodzi o jakieś profesjonalne prezentacje. Moje zdanie jest następujące - każdy, absolutnie każdy projektor służy do wyświetlania obrazów w zaciemnionych salach - nie istnieją rzutniki do pracy w jasnych pomieszczeniach. Żeby się o tym przekonać, wystarczy zobaczyć "projekcję" w sali konferencyjnej lub biurze. Dosłownie nic nie widać, a widzowie oszukują sami siebie, że jest inaczej. Może trzeba sobie dać spokój z projektorem i kupić np. 80-calowego LCD Sharpa. To tak tytułem wstępu.
Praktycznie każdy projektor wyświetli zdjęcia, chodzi tylko o to, jak dobrze. Według mnie w roku 2012, do zastosowań domowych na ekranach do 100"-120" warto brać pod uwagę tylko modele Full HD. Właśnie przy wyświetlaniu zdjęć korzyść matrycy 1920X1020 pikseli będzie największa - na ekranie 100" z odległości 3.8-4 m obraz będzie bardzo szczegółowy i jednocześnie gładki, spójny.
Najtańsze, warte zainteresowania projektory Full HD to DLP: Samsung A600, BenQ W1100, Optoma HD230X/23, Mitsubishi HC 3200 oraz z obozu LCD Epson TW3200. Ceny 3000-4000 zł.
Oczywiście są to również dobre projektory do kina domowego.
Zdjęcia można wyświetlać na wiele sposobów:
- odtwarzacz Blu-ray z USB połączony kablem HDMI lub Component,
- odtwarzacz multimedialny połączony HDMI,
- komputer z kartą graficzną ustawioną 1920X1080 połączony HDMI.
Innymi wejściami niż HDMI nie należy się już obecnie przejmować, chociaż czasami się przydają, np. BenQ W1100 ma wejście USB, bardzo rzadkie w projektorach do kina domowego.
Pozdrawiam.