Centralny

zibiok

New member
Witam,
Mam mały problem, głośni centralny nie zmieści ni się pod telewizorem. Jak będzie lepiej ustawić? Nad telewizorem czy obok. Odległość od tv 4 m, tv 50". Może miał ktoś podobny problem i zna za i przeciw?

zibiok

New member
jeszcze jedno, w tym ustawieniu to tylko przedni bass reflex? ( chciałbym mieć duże fronty, ale z lewej strony meble i ściana, a z prawej meble i przejście do dalszych komnat:))Najbardziej pasują mi Jamo 606-608, ale nie wiem, czy w tym układzie sprawdzą się. Kolejna opcja to QQ 5000, ale zawsze zostaje problem z centralnym, od szafki do krawędzi tv jest 80 mm, a od szafki do ekranu 130 mm.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
1) Trochę się dziwie takiego układu, ale to twoje mieszkanie. Chodzi mi o brak symetrii i mozliwosci jej zachowania w ukladzie front-central-front, Skoro masz swiezo po remoncie (a przynajmniej tak mi sie wydaje) to trzeba najpierw umiescic tv na srodku sciany i wzgledem niego kanapa naprzeciwko. Dopiero potem tzrebabylo umiescic w odpowiednim miejscu regal i boczne szafki tak by s miał jednakowe "wnęki' na kolumny frontowe.

2) Dlaczego tak nisko zawiesiłes taki duzy telewizor? Moze boleć cie szyja przy dłuższym ogladaniu, on nienaturalnego wygiecia w nieco w dół kręgów szyjnych. Wiem coś o tym, bo sam kiedyś miałem tak nisko.

3) Co stoi na przeszkodzie (stało) by zawiesic tv 15-30 cm wyzej? Zmiesciełby sie wtedy central prawidłowo.

4) Rzeczywiscie, z prawej strony widać przejscie do następnego pomieszczenia umieszczone dosc blisko sciany, wiec raczej szukaj kolumn z przednim BR.

5) i pochowaj te kable, będzie zdecydowanie ładniej.

6) na suba niestety juz w tym układzie nie ma miejsca

7) 606, 608 nie mają BR z przodu, a nisko tonowy jest z boku, co również nie predysponuje do chowania tego typu kolumn w wnekach. Jesli juz chcesz to z tych dwóch propzycji Quadrale będą lepszym rozwązaniem, ze wzgledu na BR i niskotonowy z przodu. Zdecydowanie.

8.) wg mnie powinno to wyglądac tak jak na obrazku

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

zibiok

New member
Dzięki za odpowiedź. Mieszkanie tak sobie ułożyłem, bo wiąże się to z metrażem i ilością pokoi. Troszkę sobie posiedziałem i rysowałem, jest to najbardziej funkcjonalne rozwiązanie na moje potrzeby, oprócz KD trzeba jeszcze jakoś żyć na co dzień :). Z TV to faktycznie mogło być wyżej, ale po 4 m-cach testów na stojaku wybrałem najbardziej optymalne ustawienia, mam niską sofę, i jak się rozsiądę, to na wprost oczu mam środek ekranu, zdjęcie może trochę mylić, robiłem na stojąco. Co nie zmienia faktu, że kilka cm wyżej nic by nie przeszkadzało, ale wtedy nie myślałem o kinie domowym. Wracając do wyboru:
1.Centralny z QQ 5000 zmieści się, ustawię go trochę przed telewizorem, ekranu nie będzie zasłaniał, co najwyżej fantastyczny napis samsung. I tu mam pytanie, czy rozstawienie frontów nie będzie przeszkadzało. Nad TV jest jeszcze półka do powieszenia, więc ew. tam mogę centralny położyć.
2. Jeszcze sobie posłucham Harman HKTS 30, jak będzie OK, to problem rozwiązany ( centralny zmieści się, TV na uchwycie przesunę 10 cm w lewo to i te fronty ładnie się ułożą).
3. Wstępnie ustaliłem sobie budżet na 3 k, więc w grę z ampli wchodzą Denon 1611/Onkyo 578 i jeśli QQ to jakiś sub do tego. Ma ktoś pomysł jak to sparować? Ew. coś innego w tej cenie, ale z przednim bass reflex i niskim centralnym to raczej nic się nie znajdzie, ew jakieś inne maleństwa.
Jak ktoś ma takie możliwości, to proszę o przesłanie ceny na priv.
Pozdrawiam,
Zibiok
PS. Oczywiście na odsłuch sam się wybiorę, więc może jakieś subiektywne opinie użytkowników

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wiadomo, ze kazdy urządza dla siebie by było funkcjonalnie. Chodzi mi o to by całość meblościanki i wszystkie jej elementy tak ustawić, nawet w tym samym ukladzie, bys miał jednakowe szerokości wnek na kolumjny bo na razie z Twojego zdjecia to nie wynika.

Tak jak pisalem, powieszenie centrala nad tv nie jest duzym bledem, ale jesli piszesz ze masz niską sofę to moze czasem być dziwnie.

Tak wiec przesuniecie mebli to pikus. Problem z telewizorem na srodku. 10 cm to w twoim przypadku za mało. Wypadało by jednak chwycic za wiertarkę, i przesunąć uchwyt na TV.

Napisz, gdzie jeszcze chcesz zmiescic suba, bo na tej scianie juz sie nie zmiesci, a piasles, ze na bocznych scianach masz meble.

To tylko moje zdanie, bo che pomóc by było jak najlepiej.

POzdrawiam

Do góry