Canton czy Dali

achim69

Member
Witam.
Aktualnie posiadam wzmak Yamaha A-S 500 i kolumny Canton GLE 490.
Mam okazję kupić parę Dali Zensor 7 ,roczne ,w sklepowym stanie,w atrakcyjnej jak mi się wydaje cenie.
I tu moje pytanie - czy warto zamieniać Cantony na Dali Zensor 7?
Nadmienię że mój pokój ma ok. 18m2.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli lubisz ciepłe muzykalne brzmienie ,to tak .Tylko przy takim posunięciu wzmacniacz też by się zdało wymienić

Co Ci się nie podoba w brzmieniu obecnego zestawu ,czegoś brakuje ? .Pytam ponieważ wymiana sprzętu powinna być świadoma ,sprzętu nie wymienia się "żeby wymienić " ,albo dlatego że akurat kolumny X mają fajną cenę .Oczywiście jeżeli ktoś ma dużo pieniędzy może przeprowadzać eksperymenty z doborem różnych urządzeń

Ostatnia edycja:

achim69

Member
Nie że mi się nie podoba ,chcę po prostu sobie polepszyć brzmienie,dlatego pytam czy taka wymiana coś da,czy jest ogólnie sens to robić.Zensory są przez dużo osób chwalone,ja ich jeszcze nie słyszałem i nie bardzo mam możliwość ich posłuchać.
Aktualnie mam wrażenie że jest ciut za ostro,choć ja lubię wyeksponowane skraje pasma.

Dlaczego miałbym też wymienić wzmacniacz?

Ostatnia edycja:

kwida88

New member
RLS Callisto IV polecam od siebie. Sluchałem Cantonów, słuchałem Zensorów i moim zdaniem nie mają startu do tych RLS. Tylko że ja słuchałem na odsłuchu muzyki rockowej zależy w sumie co słuchasz.

achim69

Member
RLS Callisto IV polecam od siebie. Sluchałem Cantonów, słuchałem Zensorów i moim zdaniem nie mają startu do tych RLS. Tylko że ja słuchałem na odsłuchu muzyki rockowej zależy w sumie co słuchasz.

Niestety,ale muszę też brać pod uwagę wygląd zewnętrzny (WAF),a te kolumienki wyglądają jak marketowe za 199,a kosztują najtaniej co znalazłem 3300.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Być może ta "ostrość " jest spowodowana tym ,że Canton stosuje metalowe membrany głośników ,często się przypisuje takim głośnikom bezduszność
Dali podobnie jak Dynaudio używa naturalnych materiałów ,stąd brzmienie jest inne bardziej miękkie i subtelne
Z drugiej strony Yamaha jest też delikatnie rozjaśniona ,więc być może to też ma wpływ całościowo na taki dźwięk
Myślę ,że kierunek ewentualnej wymiany jest dobry jeżeli chcesz bardziej uspokojonego i finezyjnego brzmienia
Dali to porządne kolumny sam bym z chęcią je postawił u siebie

Ostatnia edycja:

kwida88

New member
Jak mi gosciu przyniosl te maluchy na odsluch to se mysle gosciu wzial je z jakiejs mini wiezy z marketu? Ale pozory myla i to bardzo, bo chwile pozniej gdy je puscil nie mialem zadnych pytan. Dzwiek jest czysciutki, bardzo wyrazny mocny bas, kazdy instrument brzmi tak jak brzmiec powinien, a najlepsze sa gitary. W zyciu nie sluchalem takiej muzyki jak slucham teraz na tych kolumnach. I sprawdzaja sie w kazdej muzyce co bym nie puscil brzmia fantastycznie. Naprawde radze posluchac jesli zalerzy Ci na lepszym brzmieniu a nie tylko wygladzie. Zreszta w kolorze wenge takie jakie mam moim zdaniem z nowoczesnym sprzetem wygladaja bardzo dobrze.

Ostatnia edycja:

achim69

Member
Jak mi gosciu przyniosl te maluchy na odsluch to se mysle gosciu wzial je z jakiejs mini wiezy z marketu? Ale pozory myla i to bardzo, bo chwile pozniej gdy je puscil nie mialem zadnych pytan. Dzwiek jest czysciutki, bardzo wyrazny mocny bas, kazdy instrument brzmi tak jak brzmiec powinien, a najlepsze sa gitary. W zyciu nie sluchalem takiej muzyki jak slucham teraz na tych kolumnach. I sprawdzaja sie w kazdej muzyce co bym nie puscil brzmia fantastycznie. Naprawde radze posluchac jesli zalerzy Ci na lepszym brzmieniu a nie tylko wygladzie. Zreszta w kolorze wenge takie jakie mam moim zdaniem z nowoczesnym sprzetem wygladaja bardzo dobrze.

Można wiedzieć gdzie i za ile je kupiłeś?

kwida88

New member
2999 w Gliwicach. Sklep nazywa się bodajże audio ekspert. Ale to była weekendowa promocja na następny dzień było już 3600 w tym samym sklepie. Można ich znaleść na ceneo jak wpiszesz RLS Callisto III to się wyświetla ich sklep. Wejdź sobie na stronke audioexpert.pl

achim69

Member
2999 w Gliwicach. Sklep nazywa się bodajże audio ekspert. Ale to była weekendowa promocja na następny dzień było już 3600 w tym samym sklepie. Można ich znaleść na ceneo jak wpiszesz RLS Callisto III to się wyświetla ich sklep. Wejdź sobie na stronke audioexpert.pl

Jeśli w Gliwicach to może mieszkasz gdzieś niedaleko mnie.
Może dało by radę wprosić się na odsłuch :grin:

kwida88

New member
Katowice. Jak masz ochotę to zapraszam ze wzmakiem. Przy okazji ja posłucham jak brzmią na yamaszce bo jeszcze nie miałem okazji.

Do góry