Cambridge audio azur 640 v2 + wharfedale diamond 9.6 = Opinie

don111

Banned
jak chcesz uniknąć "zabawy" to po prostu kup końcówkę mocy, czyli RB 1050 lub 1070 (lepiej) o ile starczy kasy
spróbuj jednak przesłuchać tego połączenia przed zakupem, ewentualnie zorientuj się jakie jeszcze końcówki mocy w podobnych cenach są dostępne i tak samo spróbuj odsłuchać

nawet jeśli to pre w Onky nie będzie wysokiej jakości to i tak będzie duża poprawa brzmienia w stosunku do samego amplitunera

anxion

New member
Ostatnia edycja:

don111

Banned
poluj raczej na ten RB 1070 z przedwzmacniaczem, tylko cena pewnie wyjdzie przynajmniej 2x taka niż jest teraz

kable z bi-wiringiem sobie odpuść bo będziesz miał problem z podłączeniem ich do Rotela (1 para zacisków)

don111

Banned
a już go kupiłeś ? :D

spróbuj przetestować 2 warianty....
możesz od pre outu (front) Onkyo na początek podłączyć do samej końcówki mocy (left/right input) a potem z pre outu Onkyo do np CD w przedwzmacniaczu a z niego przez outputs left/right (1 lub 2) do końcówki mocy
sprawdź, w którym przypadku jest lepsze brzmienie, róznica może być minimalna, wtedy zostaw połączenie nr 1 (nr 2 jak będziesz miał osobny CD)

w tym 2 przypadku masz 2 gałki głośności, musiałbyś zrobić kalibrację w Onkyo (i tak trzeba będzie zrobić ją w obydwu przypadkach) przy np pokrętle wzmocnienia przedwzmacniacza na połowę, ale jak będziesz miał CD to ominiesz pre out Onkyo z korzyścią dla dźwięku

Ostatnia edycja:

anxion

New member
no wlasnie nie zdazylem zalicytowac poszedl jak widzialem za 215£ :(
ale na 90 % jutro kupie ten Rotel Rb-1050 tylko kurcze znowu sie zastanawiam czy ni ebede zalowal tego biwiring ktory ma model 1080
ale cena mnie bardziej przekonuje do 1050 :)
hmm

I dziekuje ci bardzo za pomoc DON jak widac jeden aktywny z pomoca na :eek:k:forum jest :)

anxion

New member
A i jeszcze jedno czy ten klocek da rade bo ma 70W na kanal 8omow
W sumie mam glosniki ktore maja 200 watt i 6 omow hmmm :hmm:

I jak patrze to ten 1050 ma 4 wejscia do preput wiec moge podlaczyc w przyszlosci integre i bede mial Biamp i do drugiego bede mogl podlaczyc moj onkyo razem hmm czy sie nie myle ?
http://www.rotel.com/content/manuals/rb1050_multi.pdf

Ostatnia edycja:

don111

Banned
możesz sobie dokupić drugą taką samą końcówkę mocy i każda z nich zasili jedną kolumnę (chociaż podejrzewam że spokojnie sobie poradzi jedna końcówka, 70W prawdziwych wat to więcej niż te >100W z Onkyo)
wzmacniacz też można ale to nie ma sensu (jeden klocek by musiał zasilać wysokie/średnie a drugi sam bas) - ja tam mam połączone ale znałem wcześniej brzmienie każdego klocka więc to nie było łączone w ciemno ;)

a Onkyo do bi-ampu tylko jako pre-amp może służyć, zresztą inaczej nie ma sensu go podłączać... lepiej zagra sam Rotel niż z tym amplitunerem w bi-amp ;)

anxion

New member
oki Wiec Moge smialo zakupic rotela 1050 i zagra pieknie w stereo ? :)

A itam nic nie pisze ile jest wat na 6 ohmowe glosniki chyba nie bedzie problemu??

don111

Banned
anxion napisał:
oki Wiec Moge smialo zakupic rotela 1050 i zagra pieknie w stereo ? :)

A itam nic nie pisze ile jest wat na 6 ohmowe glosniki chyba nie bedzie problemu??
teoretycznie Rotel powinien się bardzo dobrze zgrać z Wharfedale, ale 100% pewności jak łączysz w ciemno nigdy nie ma

przy kolumnach 6 ohmowych Rotel pewnie odda trochę więcej niż 70W (jeśli ma tyle przy 8ohm), problemu z impedancją nie ma żadnego

anxion

New member
dziekuje ci bardzo za pomoc kupilem ten wzmak rotela za 200 euro chyba dobra cena???

ale zagra lepiej niz onkyo 876 w stereo mam nadzieje???

Ostatnia edycja:

don111

Banned
cena dobra
to że Rotel jest lepszy to nie ulega wątpliwości, jedyne ryzyko to niezgranie się z kolumnami, ale jak pisałem teoretycznie Rotel + Wharfedale powinny pasować do siebie jak ulał :)

Rotel przy pre oucie z Onkyo zagra na jakieś 90-95% swoich możliwości - najlepiej w stereo zagrałby przy dedykowanym pre Rotela lub innym dobrej klasy pre z ominięciem amplitunera ale i tak powinno być dużo, dużo lepiej niż obecnie

jak przyjedzie sprzęt to daj znać jak się sprawuje :)

anxion

New member
Dziekuje ci bardzo za fachowe doradztwo :) :eek:k: napewno dam znac

A jeszcze jedno jak kupie w przyszlosci taki sam klocek 1050 to bede mogl uzyc biamp??

anxion

New member
a wlasnie sorki ze cie jeszcze troche pomencze a chyba nie bede mial problemu zamontowaniem tego klocka do Onkyo 876 i ustawienie wszystkiego tak jak powinno byc?

i mozesz pokazac mi to 2 rca zlaczek jak oczywiscie masz czas

Ostatnia edycja:

don111

Banned

don111

Banned
nie napisał nic nowego o czym byśmy tutaj nie dyskutowali (że lepiej dodatkowe pre do stereo, że lepiej bi-amp - to oczywiste)

"it would probably be worse than stereo direct on the 876 alone.... the rotel doesnt have the power (2 x 70w) to cut it in stereo if u want MORE than what u currently have"

a tu twierdzi że prawdopodobnie stereo z Rotela będzie gorsze od samego Onkyo bo jakoby że Rotel nie ma odpowiedniej mocy (moc tu nie ma nic do jakości brzmienia - ale jak klocek przyjedzie to sobie sam porównasz 70W z Rotela i katalogowe 200W z Onkyo :))

Do góry