Całkowity melepeta prosi o pomoc w wyborze

Rafal_Hags

New member
Witam Wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na tym Forum.
Do tej pory wystarczał mi mój kineskopowy Thomson, ale zauważyłem, że kiedy znajomi do mnie przychodzą, patrzą z niedowierzaniem, że jeszcze ktoś ma taki telewizor ;) Oczywiście żartuję, staruszek Thomson po prostu powoli zaczyna okazywać zmęczenie materiału, a nie chciałbym zostać na miesiąc bez TV (tyle czasu mniej więcej trwają u mnie decyzje odnośnie wyboru czegokolwiek). Poza tym dostałem promocyjny pakiet HD z kablówki, pomyślałem, że warto z tej okazji zmienić sprzęt. Myślałem, że coś sam wybiorę, ale zaglądnąłem do netu, potem do sklepu naziemnego i nie wiem NIC. Od kiedy to Skype jest w telewizornii??? Obraz 3D można mieć w domu??? Matko, ale to zapierdziela...

No dobra, przejdźmy do warunków:
odległość od ekranu : 2,5 - 3 m
jak słońce świeci w pokoju : od południa, okno jest na tej samej ścianie co TV, obok
Jak duży jest pokój : 5,5 x 4,5 m
jaki masz obecnie telewizor: thomson 28 cali crt
jakie programy najczęściej oglądasz: informacyjne, Discovery, muzyczne, dziecięce (nie ja, tylko dzieci)
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem : wieczorem
preferowana wielkość telewizora : 37-40
preferowana marka : myślałem, że Samsung jest The Best, ale wyczytałem tu gdzieś, że Panasonic ma lepsze matryce?
czego nie lubisz w telewizorach: reklam ;) smużenia, niskiego kontrastu, słabej ostrości, ale też jaskrawości
jakie urządzenia będą podłączone : dekoder UPC, odtwarzacz DVD, ewentualnie nagrywarka
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń : 80 / 20
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych : na wprost
telewizor ma mieć wifi : chętnie, ale niekoniecznie
ma czytać przez USB filmy : tak, ale ostatecznie mam DVD z usb, jakby nie czytał
jakimi złączami i co chcesz podłączyć : dekoder ma wyjście HDMI, nagrywarka chyba tylko SCART (tak to się nazywa?), DVD podobnie, może podłączyłbym aparat foto... też ma wyjście hdmi
jaki masz sygnał : UPC cyfrowy dekoder
ile programów HD : kilkanaście
ile godzin dziennie ma grać telewizor : czasem nawet 8, dzieci uwielbiają Disney channel
ile osób zasiada przed telewizorem : od 1 do 4
ma stać czy wisieć : teraz stać
jaka klasa cenowa : górna granica to 2500. Może 3000, ale wtedy nie powiem żonie ile kosztował...
Zastanawiam się też nad 3D. Czy warto w ogóle kupować TV bez 3D? Przecież kupuje się go na dłużej, na pewno ta technologia będzie wykorzystywana coraz szerzej...

Dzięki z góry za pomoc, pozdrawiam czytających i odpowiadających :)

Rafal_Hags

New member
Sharp ma 46 cali i kosztuje powyżej 3000.
Panasonic podobnie.
Tylko Toshiba się zmieściła. Czy to oznacza, że wybór jest taki zawężony?

Karpaj

New member
Bez reklam
Te same wersje w 40" dostaniesz za jakieś 2.5tyś, więc się zmieszczą w cenie. Ale jeśli masz możliwość - warto dopłacić do czegoś porządnego jak np. w/w Toshiba.

Rafal_Hags

New member
Aaaaaa, to nie wiedziałem, że każdy model istnieje w różnych przekątnych, OK. No i nie przypuszczałem, że ta Toshiba będzie z nich najlepsza. Faktycznie bije ona pozostałe modele? Samsungi też?

digitalus

Banned
Witam
Na forum najwiekszym zainteresowaniem cieszy sie pdp czyli plazma.Mam dwa telewizory plazmowe.
http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/65966-jaki-rodzaj-telewizora-posiadasz.html
Kilka innych linkow.Pierwszy link dotyczy globalnej sprzedazy telewizorow .
Na pierwszym miejscu samsung
Spada globalna sprzedaż telewizorów, liderem Samsung
Drugi link dotyczy sprzedazy telewizorow w polsce
Rynek telewizorów w Polsce w 2011 roku | HD-Opinie.pl
Na pierwszym miejscu tez samsung
Rynek telewizorów w Polsce w 2011 roku | HD-Opinie.pl
Trzeci link dotyczy sprzedazy telewizorow na rynku japonskim
Sharp liderem, ale zamierza jeszcze zwikszy udzia w rynku japoskim o 10%.
Sharp posiada 54.4% rynku

Ostatnia edycja:

Rafal_Hags

New member
Dzięki bardzo!
A może jeszcze ktoś poleci jakieś inne modele, które mógłbym rozważyć i zobaczyć na półce? Jakoś, kurcze, te Samsungi najbardziej mi się chyba podobają... Ale czy to prawda, że matryca jest gorsza niż w innych podobnych modelach?

Karpaj

New member
Bez reklam
Czy na Forum istnieje może ranking popularności/sprzedaży telewizorów LCD?

Nie, ale pewnie z 10% rynku ma model e420 Samsunga, bo widziałem już hale, gdzie sprzedawało się go po 100sztuk tygodniowo.
Tak czy siak, miejsca wyglądają mniej więcej tak :
Samsung z około 35% rynku
LG z 20% rynku
Philips / Toshiba / Sony / Panasonic - z około 9-10% rynku.
(w/w dane, to z tego co pamiętam udział w lipcu tego roku)
Ale ilość sprzedaży nie równa się jakości :)

Kiki zaproponował Ci modele 46", bo masz max budżet w okolicach tego, a odległością od ekranu się mieścisz do tego. Choć według mnie, równie dobrze możesz wziąć coś 40", i mieć wtedy trochę większy wybór telewizorów.

Ostatnia edycja:

Rafal_Hags

New member
No więc właśnie :) Dzisiaj podszedlem do Euro RTV AGD żeby zobaczyć własnymi oczami, ile to jest te 37, 40, 42 i 46 cali i wydaje mi się, że 37 odpada całkowicie, natomiast najbardziej pasuje mi 40 i 42 cale. 46 to już chyba za dużo... Jak sobie wyobraziłem twarz posłanki Kempy wielką na 65 cm... brrrrrrrrr.... okropne....
Tak, wiem, że sprzedaż nie równa się jakości - pracuję w reklamie :) Właśnie dlatego chciałem porównać to, co się sprzedaje, z tym co polecił mi @kiki i z preferencjami forumowiczów :) Jeżeli sprzedaż Samsunga idzie wraz z jakością, to byłbym usatysfakcjonowany :)
Jeszcze pytanie apropos tego Sharpa 46LE630E: w necie znalazłem w opiniach na jego temat zdanie: "brak automatycznego dostosowania wielkości obrazu". Czy to oznacza jakiś problem, czy raczej, że zamiast jednego kliknięcia w pilot muszę wykonać siedem?

Ostatnia edycja:
Do góry