Bardzo małe kino domowe - głośniki?

Witam wszystkich serdecznie :) Zamierzam w najbliższym czasie zakupić do mojego mieszkania "kino domowe". Sprawa jest złożona, więc pozwolę sobie opisać ją w szczegółach i będę wdzięczny za wszystkie Wasze rady. Otóż potrzebuję "nagłośnić" pokój o rozmiarach 4,5x6,5. Sytuacja jest jednak taka, że ja nie jestem żadnym szpecem od muzyki i nie oczekuję nie wiadomo jakich efektów, chciałbym jedynie aby dźwięk był wyraźnie lepsza od głośników w TV. Sytuacja jest jednak taka, że tak naprawdę w pokoju, a dokładnie przy telewizorze mogę umieścić jedynie 2 stojące głośniki. W szafce pod TV zmieści się odtwarzacz, natomiast na szafce mógłbym umieścić taki płaski głośnik dodawany do zestawów kina domowego. Problem jest taki, że nie bardzo mam miejsce na subwoofer... Właściwie obok odtwarzacza pewnie zmieściłyby się jeszcze dwa głośniki o wielkości 10x10, lub subwoofer 15x15... Powiedzcie mi czy jestem w stanie takie coś ułożyć w niewielkiej cenie (500-700zł) i czy to ma w ogóle sens? Będę Wam naprawdę bardzo wdzięczny za pomoc :) Pozdrawiam serdecznie.

Jeszcze tak myślę, że w sumie nie jest mi wcale potrzebny odtwarzacz DVD... Mógłbym wtedy zamiast niego mieć jakiś płaski subwoofer... Tylko czy wtedy te głośniki i subwofer mogę podłączyć bezpośrednio do tv? Naprawdę będę wdzięczny za pomoc... Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

wohard

New member
Rownie dobrze mozna sie zastanowic nad jakims stereo w tej cenie lub soundbarem. Black ninja z soundbarow poleca JBL SB100 lub SB200.

Tak soundbar to zdecydowanie to czego potrzebuję i nawet pięknie będzie pasowało do mojego pomieszczenia... Kwestia jeszcze który?

Mam kilka propozycji:
Samsung - HW-H355
JBL SB 100
JBL SB 200
SONY HT-CT60BT - najładniejszy design.

Pytanie również czy w tych zestawach połączenia soundbaru z subwofferem jest bezprzewodowe, czyli wystarczy, że subwoffer podłączę do prądu?

A mam takie pytanie. Czy podłączając SB200 lub SONY HT-CT60BT do telewizora głośnością soundbaru będę mógł sterować za pomocą pilota z podłączonego do TV dekodera NC+, czy będę musiał używać pilota od soundbaru?

Ok. W takim razie Panowie mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rozmieszczenia soundbaru. TV będzie wisiał na ścianie, ale żeby nie patrzeć na niego pod kątem będą regulował jego odsunięcie od ściany za pomocą uchwytu. Odchylenie będzie musiało wynosić około 40-60 stopni w prawo (czyli prawa strona TV zostanie przy ścianie, a lewa będzie odsunięta o właśnie tyle stopni)... Mógłbym soundbar podwiesić pod TV i wtedy przesuwałbym je razem, ale SB200 ma tylko 90cm szerokości do tego jest gruby i przy TV 55" wyglądałby nie za ładnie... Pytanie więc brzmi, czy będzie problemem jak soundbar będzie leżał na szafce pod TV, ale nie będzie odchylony od ściany jak TV, lecz będzie do niej całkowicie dosunięty... Czy dźwięk będzie się dobrze rozchodził?

Do góry