Witam
Przymierzam sie do zakupu nowego TV i chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze. Poniżej wypełniona ankieta:
1. Odległość od ekranu? - max 3m.
2. Jak słońce świeci w pokoju? - okno od strony wschodniej, tv będzie wisiał na ścianie południowej
3. Jak duży jest pokój? - razem z aneksem kuchennym ok. 45m
4. Ile osób zasiada przed telewizorem ? - max 2 .
5. Preferowana technologia? - plazma, ale przestali produkować
6. Jaki masz obecnie telewizor? - była plazma Panasonica, obecnie brak
7. Jakie programy najczęściej oglądasz? - sport, dokumentalno-naukowe, filmy, kanały newsowe
8. Oglądasz w dzień czy wieczorem? - w większości wieczór
9. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? - delikatnie przyciemnione światło
10. Wolisz obraz ostry czy łagodny? - jestem przyzwyczajony do dobrej plazmy
11. Matryca błyszcząca czy matowa? - zasadniczo obojętne, ale wolałbym uniknąć odbijania światła w matrycy
12. Preferowana wielkość telewizora? - min 55 cale, max 65
13. Preferowana marka? - Sony, Panasonic, Samsung
14. Czego nie lubisz w telewizorach? - słabej czerni, smużenia, zakrzywionych ekranów
15. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - kablówka upc, apple TV, playstation
16. Jakie urządzenia będą podłączone? - może dysk zewnętrzny, może mac mini
17. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? - 90% TV, 10% komp
18. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? - generalnie na wprost, ale z kuchni będzie nieduży kąt
19. Czy ważne jest wifi ? - tak, aczkolwiek będzie możliwość połączenia kablem
20. Czy będziesz korzystać z widgetów? - nie wiem o co chodzi
21. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? - nie
22. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? - w jakimś stopniu pewnie tak
23. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? - byłoby miło
24. Ma mieć 3D? - nie koniecznie
25. Ma mieć slot na karty SD ? - może, ale niekoniecznie
26. Ma mieć tuner DVB-S? - niekoniecznie
27. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI: dekoder UPC, apple TV, playstation, mac mini; TOSLINK: powrót audio do amplitunera stereo
29. Ile programów HD? - tyle ile w UPC
30. Ma stać czy wisieć? wisieć
31. Rozdzielczość: 4K
32. Na czym najbardziej Ci zależy: obraz bardzo dobrej jakości, brak smużenia, dobre smart TV
34. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: max 2-3
35. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup: idealnie to między 8 a 10 tyś zł.
Dodam jeszcze kilka zdań. Po pierwszym rozeznaniu ze względu na wielkość pokoju skłaniam się do wyboru modeli 65 calowych. Wydaje mi się, że model 55 calowy zginie w tak dużej przestrzeni. Niestety najnowsze modele 65 calowe kosztują ponad 10 tyś zł. Jest to dla mnie do przeskoczenia, ale muszę mieć pewność że kupuje naprawdę fest sprzęt gotowy na dobrych kilka lat. I tutaj modele które biorę obecnie pod uwagę to:
- Samsung 65KS8000
- Sony 65XS8505
Druga opcja to zakup czegoś mniejszego, wciąż większego niż 55 cali, ale cenowo już poniżej 10 tyś zł. Niestety takich modeli jak na lekarstwo, więc na tapecie jest:
- Samsung 60KS7000 [nie podoba mi się świecąca plastikowa obudowa]
- Panasonic 58DX780
Ponad to poniżej 10 tyś zł będzie zeszłoroczny Samsung 65JU7000, ale wydaje mi się że w porównaniu z tegorocznymi modelami 8000zł to sporo za ten model.
Prośba, poradzcie co zrobić i czy warto dołożyć do tegorocznych modeli 65 calowych.
PS. są gdzieś w necie bezpośrednie porównania ww. modeli ?
Z góry dzięki za każdą wskazówkę.
Przymierzam sie do zakupu nowego TV i chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze. Poniżej wypełniona ankieta:
1. Odległość od ekranu? - max 3m.
2. Jak słońce świeci w pokoju? - okno od strony wschodniej, tv będzie wisiał na ścianie południowej
3. Jak duży jest pokój? - razem z aneksem kuchennym ok. 45m
4. Ile osób zasiada przed telewizorem ? - max 2 .
5. Preferowana technologia? - plazma, ale przestali produkować
6. Jaki masz obecnie telewizor? - była plazma Panasonica, obecnie brak
7. Jakie programy najczęściej oglądasz? - sport, dokumentalno-naukowe, filmy, kanały newsowe
8. Oglądasz w dzień czy wieczorem? - w większości wieczór
9. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? - delikatnie przyciemnione światło
10. Wolisz obraz ostry czy łagodny? - jestem przyzwyczajony do dobrej plazmy
11. Matryca błyszcząca czy matowa? - zasadniczo obojętne, ale wolałbym uniknąć odbijania światła w matrycy
12. Preferowana wielkość telewizora? - min 55 cale, max 65
13. Preferowana marka? - Sony, Panasonic, Samsung
14. Czego nie lubisz w telewizorach? - słabej czerni, smużenia, zakrzywionych ekranów
15. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - kablówka upc, apple TV, playstation
16. Jakie urządzenia będą podłączone? - może dysk zewnętrzny, może mac mini
17. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? - 90% TV, 10% komp
18. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? - generalnie na wprost, ale z kuchni będzie nieduży kąt
19. Czy ważne jest wifi ? - tak, aczkolwiek będzie możliwość połączenia kablem
20. Czy będziesz korzystać z widgetów? - nie wiem o co chodzi
21. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? - nie
22. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? - w jakimś stopniu pewnie tak
23. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? - byłoby miło
24. Ma mieć 3D? - nie koniecznie
25. Ma mieć slot na karty SD ? - może, ale niekoniecznie
26. Ma mieć tuner DVB-S? - niekoniecznie
27. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI: dekoder UPC, apple TV, playstation, mac mini; TOSLINK: powrót audio do amplitunera stereo
29. Ile programów HD? - tyle ile w UPC
30. Ma stać czy wisieć? wisieć
31. Rozdzielczość: 4K
32. Na czym najbardziej Ci zależy: obraz bardzo dobrej jakości, brak smużenia, dobre smart TV
34. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: max 2-3
35. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup: idealnie to między 8 a 10 tyś zł.
Dodam jeszcze kilka zdań. Po pierwszym rozeznaniu ze względu na wielkość pokoju skłaniam się do wyboru modeli 65 calowych. Wydaje mi się, że model 55 calowy zginie w tak dużej przestrzeni. Niestety najnowsze modele 65 calowe kosztują ponad 10 tyś zł. Jest to dla mnie do przeskoczenia, ale muszę mieć pewność że kupuje naprawdę fest sprzęt gotowy na dobrych kilka lat. I tutaj modele które biorę obecnie pod uwagę to:
- Samsung 65KS8000
- Sony 65XS8505
Druga opcja to zakup czegoś mniejszego, wciąż większego niż 55 cali, ale cenowo już poniżej 10 tyś zł. Niestety takich modeli jak na lekarstwo, więc na tapecie jest:
- Samsung 60KS7000 [nie podoba mi się świecąca plastikowa obudowa]
- Panasonic 58DX780
Ponad to poniżej 10 tyś zł będzie zeszłoroczny Samsung 65JU7000, ale wydaje mi się że w porównaniu z tegorocznymi modelami 8000zł to sporo za ten model.
Prośba, poradzcie co zrobić i czy warto dołożyć do tegorocznych modeli 65 calowych.
PS. są gdzieś w necie bezpośrednie porównania ww. modeli ?
Z góry dzięki za każdą wskazówkę.