B.dobre 55-65" do dużego salonu [8-10 tyś zł]

wott

New member
Witam

Przymierzam sie do zakupu nowego TV i chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze. Poniżej wypełniona ankieta:

1. Odległość od ekranu? - max 3m.
2. Jak słońce świeci w pokoju? - okno od strony wschodniej, tv będzie wisiał na ścianie południowej
3. Jak duży jest pokój? - razem z aneksem kuchennym ok. 45m
4. Ile osób zasiada przed telewizorem ? - max 2 .
5. Preferowana technologia? - plazma, ale przestali produkować
6. Jaki masz obecnie telewizor? - była plazma Panasonica, obecnie brak
7. Jakie programy najczęściej oglądasz? - sport, dokumentalno-naukowe, filmy, kanały newsowe
8. Oglądasz w dzień czy wieczorem? - w większości wieczór
9. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? - delikatnie przyciemnione światło
10. Wolisz obraz ostry czy łagodny? - jestem przyzwyczajony do dobrej plazmy
11. Matryca błyszcząca czy matowa? - zasadniczo obojętne, ale wolałbym uniknąć odbijania światła w matrycy
12. Preferowana wielkość telewizora? - min 55 cale, max 65
13. Preferowana marka? - Sony, Panasonic, Samsung
14. Czego nie lubisz w telewizorach? - słabej czerni, smużenia, zakrzywionych ekranów
15. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - kablówka upc, apple TV, playstation
16. Jakie urządzenia będą podłączone? - może dysk zewnętrzny, może mac mini
17. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? - 90% TV, 10% komp
18. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? - generalnie na wprost, ale z kuchni będzie nieduży kąt
19. Czy ważne jest wifi ? - tak, aczkolwiek będzie możliwość połączenia kablem
20. Czy będziesz korzystać z widgetów? - nie wiem o co chodzi
21. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? - nie
22. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? - w jakimś stopniu pewnie tak
23. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? - byłoby miło
24. Ma mieć 3D? - nie koniecznie
25. Ma mieć slot na karty SD ? - może, ale niekoniecznie
26. Ma mieć tuner DVB-S? - niekoniecznie
27. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI: dekoder UPC, apple TV, playstation, mac mini; TOSLINK: powrót audio do amplitunera stereo
29. Ile programów HD? - tyle ile w UPC
30. Ma stać czy wisieć? wisieć
31. Rozdzielczość: 4K
32. Na czym najbardziej Ci zależy: obraz bardzo dobrej jakości, brak smużenia, dobre smart TV
34. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: max 2-3
35. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup: idealnie to między 8 a 10 tyś zł.

Dodam jeszcze kilka zdań. Po pierwszym rozeznaniu ze względu na wielkość pokoju skłaniam się do wyboru modeli 65 calowych. Wydaje mi się, że model 55 calowy zginie w tak dużej przestrzeni. Niestety najnowsze modele 65 calowe kosztują ponad 10 tyś zł. Jest to dla mnie do przeskoczenia, ale muszę mieć pewność że kupuje naprawdę fest sprzęt gotowy na dobrych kilka lat. I tutaj modele które biorę obecnie pod uwagę to:
- Samsung 65KS8000
- Sony 65XS8505

Druga opcja to zakup czegoś mniejszego, wciąż większego niż 55 cali, ale cenowo już poniżej 10 tyś zł. Niestety takich modeli jak na lekarstwo, więc na tapecie jest:
- Samsung 60KS7000 [nie podoba mi się świecąca plastikowa obudowa]
- Panasonic 58DX780

Ponad to poniżej 10 tyś zł będzie zeszłoroczny Samsung 65JU7000, ale wydaje mi się że w porównaniu z tegorocznymi modelami 8000zł to sporo za ten model.

Prośba, poradzcie co zrobić i czy warto dołożyć do tegorocznych modeli 65 calowych.

PS. są gdzieś w necie bezpośrednie porównania ww. modeli ?

Z góry dzięki za każdą wskazówkę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do takich potrzeb:
- Philips 65PUS8601
- Sony 65XD8505
- Philips 65PUS7101

wott

New member
Dzieki kiki.

Trzy pytania odnośnie Philipsów:
- dlaczego akurat tr modele ? Jest to lepsza opcja niz np. podane przeze mnie Samsungi ? Pytam bo nie znam nikogo z Philipsem, nigdy tez nie miałem z nimi styczności.
- jak cenowo one stoją, na ceneo znajduje mi tylko niższe modele ?
- czy da się w nich wyłączyć zupełnie ambilight ? Podejrzewam ze tak, ale wolę dopytać.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To są najwyższe modele Philipsa. Ci co kupili już potwierdzają ich realizację zadowolenia do podobnych potrzeb i warunków.
Jest dużo osób na forum które je posiadają.
Ambilight możesz włączać i wyłączać.
Ceny dostaniesz na PW.

brodacz

Active member
Bez reklam
Potwierdzam, 8601 to idealny wybór. Ale wyłączać Ambi to jak wyłączyć w samochodzie Turbo, albo w kinie domowym subwoofer...

wott

New member
Brodacz - co kto lubi. Nie obcowałem wprawdzie z Ambilight dłużej, tylko tyle co widziałem w sklepach, ale na pierwszy rzut oka ta opcja wydaje mi się nie potrzebna i rozpraszająca, szczególnie podczas oglądania filmów wieczorem. Ale mogę się mylić.

Kiki - gdzie można zobaczyć na żywo te modele Philipsa ?

brodacz

Active member
Bez reklam
Bo z Ambi jest jak z doświadczoną "panienką". Za dnia taka sobia a po zgaszeniu światła...

wott

New member
Dobrze wiedzieć.

Kiki - czy w wymienionych Philipsach, HDCP2.2 jest tylko na jednym porcie HDMI ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nowe modele Philipsa są na nowych platformach i obecnie co do jakości oraz wyposażenia są lepszą opcją. Są na matrycach 10 - bit, z Ambilighhtem, Kodi , MxPlayer, Ambiwoox.
Ale i tak najważniejsza jest jakość obrazu szczególnie na dużych ekarnach.

kaper.1981

New member
Bez reklam
Seria ks samsunga tez ma to wszystko i do tego posiada certyfikacje uhd premium hdr 1000 nitow i stabilniejszy system

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na czym polega stabilniejszy system ?
Samsung ma HDR ale statyczny.

Aby skorzystać z dynamicznych metadanych na przykład odtwarzacz Blu-ray UHD będzie wymagana aktualizacja do standardu HDMI. Przemysł musi jeszcze potwierdzić szczegóły, ale to będzie prawdopodobnie aktualizacja do HDMI 2.1. Więc Twój telewizor czeka jeszcze wiele zmian zanim ruszy HDR na poziomie HDR Dolby Vision, czyli LG.
I nad tą sprawą pracuje najbardziej Philips.

Ostatnia edycja:

wott

New member
Wracam z tematem po dłuższej chwili.

Odrzuciłem w tym momencie monitory mniejsze niż 65cali. 60 cali z serii KS7000 boję się że będzie miało zupełnie inną matrycę niż pozostałe wielkości, natomiast 55 cali jest do pomieszczenia po prostu za małe.

Wobec tego zostały mi:
- Samsung 65KS8000
- Sony 65XD8505
- Panasonic 65DX750

Faworytem był Samsung, ale po opiniach dot. przycinania obrazu zacząłem się wahać. Moje pytanie jest teraz takie, czy napewno jest sens kupowania tegorocznych modeli ? Może różnica w stosunku do zeszłorocznych nie jest jednak tak duża ? Ceny są przystępniejsze, a z tego co czytam to modele Samsungowe, jak i te od Sony były w zeszłym roku bardzo przyzwoite. Jak uważacie, jest sens dopłacić 2~3 tysiące do aktualnych modeli ?

brodacz

Active member
Bez reklam
Skoro przyszedłeś na to forum po dobre rady to dlaczego ich nie słuchasz tylko dołączasz do owczego pędu? Samsung to firma której produkty są warte co najwyżej połowę kasy jaką za nie żądają. Na papierze wyglądają wspaniale, sklepowe filmy reklamowe są precyzyjnie dopracowane tak by ukryć ich wady, ale ty będziesz oglądać telewizję. A tu konkurencją dla Philipsa 8601 mógłby być jedynie inny Philips... W dodatku ten tv kosztuje oficjalnie ok 15k a Kiki proponuje ci go za 10k. Nie bądź łoś bo obecnie zepsuć się może wszystko a tak przynajmniej pocieszysz się jakością i sam kiedyś przyznasz rację, że zrobiłeś zakup najlepszy z możliwych.

wott

New member
Skoro przyszedłeś na to forum po dobre rady to dlaczego ich nie słuchasz tylko dołączasz do owczego pędu? Samsung to firma której produkty są warte co najwyżej połowę kasy jaką za nie żądają. Na papierze wyglądają wspaniale, sklepowe filmy reklamowe są precyzyjnie dopracowane tak by ukryć ich wady, ale ty będziesz oglądać telewizję. A tu konkurencją dla Philipsa 8601 mógłby być jedynie inny Philips... W dodatku ten tv kosztuje oficjalnie ok 15k a Kiki proponuje ci go za 10k. Nie bądź łoś bo obecnie zepsuć się może wszystko a tak przynajmniej pocieszysz się jakością i sam kiedyś przyznasz rację, że zrobiłeś zakup najlepszy z możliwych.

Przede wszystkim dlatego, że nikt mnie do Philipsa nie przekonał. Jeżeli znasz jakiekolwiek porównanie Philipsa o którym piszesz do KS8000, lub do Sony to podaj źródło, chętnie poczytam.
O cenach nie chcę pisać na forum oficjalnie, skoro dostałem je na priv, ale do 10k było daleko.

WuMike

New member
Bez reklam
Moim cichym faworytem jest 65DX750, którego model w rozmiarze 58 cali widziałem nie tak dawno na własne oczy i zrobił na mnie większe wrażenie, niż Samsung KS8000. Czym? Szerszymi kątami bocznymi i plastycznością obrazu, której Samsung nie miał. Ten Panasek to bardzo dobry telewizor dla fanów plazmy.

Ciekawy będzie na pewno Philips 65PUS7601, z lokalnym wygaszaniem FALD, ale to dopiero w lipcu.

Do góry