Auro-3D.

RAF1977

Banned
Mi dobrze działa.
Ogólnie w marantzu brakuje mi takiej opcji z yamahy. "9 channels stereo" do sluchania muzy głośno.
Tam gra 5 podstawowych i 4 górne, jak auro3d ale wszystkie w stereo.
Tu jest opcja "multichannel stereo " ale to nie to samo, bo gra tylko 7 głośników w parterze a górne wcale i to bez subwoofera.
Przy innych systemach grają niby wszystkie głośniki ale tylko przednie dwa stereo a reszta je tylko uzupełnia. W takim układzie muzyce brakuje kopa.
Oj nie wiem czy nie będę się rozgladał za yamaha 3050, 3060.
Za jakiś czas. ....
Brakuje mi tego bo lubię tak "przywalić" myzyką pożądnie , raz na jakiś czas.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Koncert tym bardziej na wielokonałowym systemie, bez porównania lepiej od stereo, a ten Multi to nic innego jak stereo równomiernie rozłożone na wszystkiej kanały. Ja unikam takich wynalazków.

RAF1977

Banned
Ja lubię nieraz zrobić w domu dyskotekę, wtedy multistereo się pięknie spisywało.
Nawet strary procek yamaha dsp e800 miała tryb disco i dawała na dwie pary stereo pełny dźwięk.
Armani.
No ja właśnie takie stereo na 9 bym chciał plus subwoofer.
Koncerty to inna para kaloszy.
To ma być pełne stereo na każdej parze głośników, żeby ściany drżały.
Niestety jak nie ma takiej funkcji, to mi żadne drogie końcówki mocy nie pomogą.
Juz teraz wiem, że tego mi właśnie brakuje w marantzu, szkoda.

Ostatnia edycja:

*Krzysiek*

New member
Tez troszkę narzekam na marantz , choć Dopiero mam go od tygodnia. Po kalibracji tyły graja za głośno, sub jakby dudnił. Dźwięk jest dopiero ok na Direct lub Pure Direct. Przedtem miałem małego Onkyo 636 i jakoś wydaje mi sie ze on lepiej gra w kinie domowym jak ten marant 7010. Ale w stereo słychać różnice na korzyść Marantz. Lub muszę sie po prostu przestawić/przyzwyczaić.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Tez troszkę narzekam na marantz , choć Dopiero mam go od tygodnia. Po kalibracji tyły graja za głośno
To cecha charakterystyczna Audyssey. Musisz Kolego ręcznie skorygować poziomy głośności. Można do tego podejść w różny sposób. Nie wiem, jakie muzyczne płyty ma Kolega w surroundzie, bo najlepiej zrobić to właśnie na takich nagraniach.

RAF1977

Banned
No i się wyjaśniło.
Trzeba było zmienić w ustawieniach głośników surround przy systemie multichannel stereo, na podłogowe i górne, było tylko podłogowe.
Teraz grają wszystkie pięknie i suby, też.
Można imprezę robić ☺.
Przy okazji poprawiłem poziomy głośność ręcznie i w ustawieniach surround dla auro3d też są znowu inne funkcje, które można ustawić.
Teraz jestem w pełni zadowolony z maranza i z auro3d również, jak najbardziej warto było dokupić.
Nawet jak natywnego filmu w auro3d nie ma, to auro-matic bije inne upmixery na głowę.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Nawet jak natywnego filmu w auro3d nie ma, to auro-matic bije inne upmixery na głowę.

Jakies przyklady, tzn konkretne filmy i sceny na podstawie ktorych, wydajesz taka opinie? Musza byc naprawde wyjatkowe, skoro dokonales tego w tak blyskawicznym tempie. Podaj je prosze, aby inni entuzhasci dzwieku surround tez mogli skorzystac z rekomendacji i sami ocenic.

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Moja subiektywna ocena.
Żeby ocenić, muszą sobie kupić i porównać.
Gadanie tu nic nie da.
Ale jeśli już chcesz wiedzieć, to oglądam red tails.
2622091076ab1bc29e62f6d2426e4f15.jpg

Ścieżkę mam dts ma 5.1, choć chyba były też w auro lub atmos.
Jak samoloty latają, bardzo ale to bardzo słychać jak przelatuje w górnym tylnym głośniku.
Na innych az takiego efektu w górnych nie ma.

Ostatnia edycja:

darekrocznik

New member
Tez troszkę narzekam na marantz , choć Dopiero mam go od tygodnia. Po kalibracji tyły graja za głośno, sub jakby dudnił. Dźwięk jest dopiero ok na Direct lub Pure Direct. Przedtem miałem małego Onkyo 636 i jakoś wydaje mi sie ze on lepiej gra w kinie domowym jak ten marant 7010. Ale w stereo słychać różnice na korzyść Marantz. Lub muszę sie po prostu przestawić/przyzwyczaić.

Wyłącz ulepszacze i będzie dobrze

darekrocznik

New member
No i się wyjaśniło.
Trzeba było zmienić w ustawieniach głośników surround przy systemie multichannel stereo, na podłogowe i górne, było tylko podłogowe.
Teraz grają wszystkie pięknie i suby, też.
Można imprezę robić ☺.
Przy okazji poprawiłem poziomy głośność ręcznie i w ustawieniach surround dla auro3d też są znowu inne funkcje, które można ustawić.
Teraz jestem w pełni zadowolony z maranza i z auro3d również, jak najbardziej warto było dokupić.

A nie mówiłem, że upmix w Auro super chodzi, jeśli można spytać ..." w ustawieniach surround dla auro3d też są znowu inne funkcje, które można ustawić. " - co ustawileś i jakie parametry ?

RAF1977

Banned
Popieram, jestem za muzą tylko w stereo, chyba, że koncerty z wizją to co innego
Jak słucham muzyki sam z płyty, to lubię stereo ale jak jest ipreza i puszczamy dicho, to musi grać ze wszystkich głośno, jak w dyskotece.
Poprostu inna sytuacja, inna muza, inne preferencje.
Dicho z mp3 najlepiej idzie na multi stereo.

7d0a6f7c5525757c3f5d6ce830c202d8.jpg

Takie ustawienia.
Przestrzeń i siła efektu auro.

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Dodam jeszcze, że Auro3d matic jest lepsze jeśli chodzi o film akcji z obiektami przemieszczajacymi się.
Ale dolby digital + dolby surround przy innych filmach też ładnie działa. po wyregulowaniu głośności surround back, ładnie tylny dźwięk wypełnia. przedtem były za głośno i dominowały mi tylną scenę. Najmniejsze a najgłośniej grały ☺
Zagłuszały resztę głośników.
Teraz jest ok.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Moja subiektywna ocena.
Żeby ocenić, muszą sobie kupić i porównać.
Gadanie tu nic nie da.
Czyzby do Ciebie ta zasada nie miala zastosowania?

Ale jeśli już chcesz wiedzieć, to oglądam red tails.
2622091076ab1bc29e62f6d2426e4f15.jpg

Ścieżkę mam dts ma 5.1, choć chyba były też w auro lub atmos.
Jak samoloty latają, bardzo ale to bardzo słychać jak przelatuje w górnym tylnym głośniku.
Na innych az takiego efektu w górnych nie ma.

Nie ma Red Tails dostepnych na plytach, ze sciezka Dolby Atmos. tylko DTS-MA i PCM 5.1 oraz ewentualnie Auro3d (wylacznie niemiecka plyta Capelight, z nadrukiem Auro3d native).
Jakies 4 lata temu mogles cieszyc sie takim efektem majac procesor/amplituner zdolny odczytac metadate DTS Neo X, albo po prostu dzieki upmixowi jakiegos procesora (np Yamahy) obslugujacego dodatkowe, gorne glosniki presence. Wszyscy "siedzacy w temacie", znaja ten material od tamtego czasu. Zdazyli go sobie zapewne odsluchac w upmikserze Dolby Surround (DSU) i DTS Neural X, razem z setkami innych filmow. Ty po jednym, na dodatek byle jakim przykladzie (moge tak napisac, bo dzisiejsze miksy maja znacznie bardziej rozbudowane sceny i sa bogatsze dzieki roznorodnosci dzwiekow), na systemie ktorego sluchasz praktycznie od tygodnia (wiec jak rozumiem brzmi on dla Ciebie nowo i zdecydowanie lepiej, niz to co znales dotychczas), ktory na dodatek nie byl skonfigurowany prawidlowo, bez prawdilowego porownania z upmikserami DOLBY i DTS stwierdzasz, ze konklurencja zostala jednoznacznie rostrzygnieta ....??
Moze faktycznie najlepszym posunieciem, bedzie jesli uznamy zaocznie Twoja teze za prawdziwa.
Zapewni nam to bezcenna oszczednosc czasu i wysilku.

Do góry