Auro-3D.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
W 18:37 minucie pada pytanie ile sal kinowych jest w AURO 3D . W odpowiedzi Pan Wilfried odpowiada ze kilka tygodni temu, w Barcelonie odbyły sie Targi "kinowe" i tam było już potwierdzonych ponad 600 sal kinowych Auro 3d. A filmów w Tym formacie dźwięku ma ciągle przybywać.
600 - 550 (2015) = 50 kin w ciagu roku, w skali globalnej, to raczej malo imponujacy wzrost. Nasi koledzy w Chinach, Malezji, czy Srilance z pewnoscia sie ciesza. A ile z tych kin powstanie w Polsce?

RAF1977

Banned
Ale do sprawdzenia tego, o czym pisałem głośnik Top, do niczego nie jest potrzebny.

Przy okazji. Oczywistym jest, że w przypadku Atmos-Atmos, on nie zagra. Natomiast Atmos-Auro, to niewiadoma. Ale wydaje mi się, że również nie zagra.
Tak to jest, gdy nie ma się pełnej konfiguracji. ;) Można sobie tylko gdybać.
Napisałem "głośników " a nie jednego głośnika.
Nikt nie ma głośników atmosa w suficie i jednocześnie wykupionego auro3d.

A co do vog, to mam zakupiony ale narazie odpuszczam.
Za fajnie suby grają,żeby to psuć.
Powinni dać osobne dwa preouty dla górnego i górnego centralnego.
Może kiedyś tak będzie. ...
Wtedy zamontuję ☺

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Nikt nie ma głośników atmosa w suficie i jednocześnie wykupionego auro3d.
No właśnie. I dlatego, pozwolę sobie na taki apel. Czy któryś z Szanownych Kolegów mieszka w Łodzi lub pobliżu, kto dysponuje instalacją Atmosa? Jeśli znalazłby się ktoś taki i byłby zainteresowany, to bardzo chętnie nawiedzę go z moim Marantzem, dla sprawdzenia pewnych tez, odnośnie pracy Auro na konfiguracji Atmosa. Myślę, że i ewentualny gospodarz, sam był by zainteresowany praktyczną stroną Auro. Jeśli miałoby się tak stać, to proszę o kontakt przez pocztę.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ktos bedzie mial heco, ktos tannoye, kefy, gorszy sub itp.

No chyba ze w kinie to juz nie taka roznica.

darekrocznik

New member
Dzisiaj testy na dobrych kodekach dxwiekowych ale powiem wczoraj ogladałem mecz Polaków, puściłem dźwięk w trybie Auro 3D i powiem tak, zawsze Dolby Digital 2.0 z kanałów TV oglądałem na DTS X, różnica kolosalna oczywiście pozytywnie dla Auro 3D, oby tak dalej w odczuciach, szkoda tylko, że wynik nie ten

darekrocznik

New member
Panowie, jak przez amplituner Marantza przepuścicie Dolby Atmos, to co wam wyświetla po przyciśnięciu info, ja puszczam przez Auro 3D - to pokazuje mi sound Dolby TrueHD a signal Auro 3D, jak nie miałem Auro to sound pokazywało mi Dolby Atmos.

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Głośniki nie mają tu nic do rzeczy. ;) Chodzi o to, jaki w danym momencie wybraliśmy kodek. Niech teraz Kolega z Auro, przełączy się na kodek Atmosa. Co wyświetli info?

Ostatnia edycja:
A to nie jest tak jeśli mamy ustawione końcówki mocy na Auro i to jak film odpalamy w Atmosie to nie będzie tego kodeka tylko DTS HD MA??? I na odwrót jak mamy sprzęt pod Atmosa ustawiony to Auro nie będzie ofdtwarzać. Kolega wyraźnie napisał, ma system Auro i gdy film w Atmosie odpala to sprzęt nie widzi tego kodeka. No tu takie wypowiedzi były, że jak Auro to trzeba kolumny przestawiać jak chcemy Atmosa i odwrotnie.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Wiedziałem, że prędzej czy później, będzie zamieszanie z tymi kodekami. ;-)
Kolego@Bali. Czytając ten wątek, powinien Kolega wiedzieć, że nie kto inny jak ja, zapoczątkowałem Auro na tym forum, więc tym bardziej je posiadam i wiem co może. To tak na marginesie. ;-) I żeby nie przedłużać, proponuję przeczytanie mojego postu nr. 88. Mam nadzieję, że wszystko będzie jasne. Poza tym każdy, kto ma Auro, może to sobie sam sprawdzić. Tym bardziej, że wszyscy mamy ten sam model amplitunera. ;-)

Wiedziałem, że prędzej czy później, będzie zamieszanie z tymi kodekami. ;-)
Kolego@Bali. Czytając ten wątek, powinien Kolega wiedzieć, że nie kto inny jak ja, zapoczątkowałem Auro na tym forum, więc tym bardziej je posiadam i wiem co może. To tak na marginesie. ;-) I żeby nie przedłużać, proponuję przeczytanie mojego postu nr. 88. Mam nadzieję, że wszystko będzie jasne. Poza tym każdy, kto ma Auro, może to sobie sam sprawdzić. Tym bardziej, że wszyscy mamy ten sam model amplitunera. ;-)
Nie chciałem niczym urazić Ciebie i przepraszam jeśli tak to odebrałeś.
Fakt nie mam Auro i nie mogę się wypowiadać ale gdzieś coś tam wyczytałem na forum i tak to wszystko zrozumiałem.

Nie no, Kolego spokojnie, nie ma gniewu, nieraz tak wychodzi. Także, luz. ;-) Raczej irytuje mnie zadawanie pytań, na które odpowiedzi możemy znaleźć w wątku, nie tylko w tym. Wtedy widać, jak jesteśmy zainteresowani tematem. :)
To dobrze :)
Mnie interesuję Auro ale z innej strony. Czy na dzień dzisiejszy jest sens w to się pchać czy lepiej poczekać 12mc i zobaczyć czy przetrwa. Denon i Marantz tylko oni mają plus update do Auro płatne, no ale cóż jeśli stać na sprzęt to i 200jurków można też wydać.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Oficjalna cena to 149 E. Tyle płaciłem.
No cóż, Kolego @Bali. W tym Ci nie pomogę. O tego typu deliberacjach, też było. Dla mnie, nie było żadnego ale. Od początku wiedziałem, czego chciałem, czyli świadomość. Z wszelkiego rodzaju konsekwencjami.

RAF1977

Banned
Moje ustawienie głośników jest uwarunkowane przez meble. , okna, drzwi w pokoju.
Głośniki sufitowe odpadają.
Atmos może grać na przednich i tylnych górnych. Z tym ze te tylne u mnie to są takie tylne-boczne (koluna jest 0.5m od tylnej ściany ) ja siedzę 1m od ściany, wiec mam je za ramieniem.
Tak samo górne będą na uchwycie obrotowym do tylnej ściany nad kolumną, czyli też przez ramię.
Auro dopuszcza takie ustawienie, Atmos też będzie musiał na tym zagrać i DTS X też.
Tak , że wcale nie jest to niepraktyczne rozwiązanie dla mnie. Wręcz przeciwnie, najbardziej praktyczne.
Wczoraj oglądałem batman vs superman w Atmos, tylko na przednich górnych i było super, wiec jak dojdą tylne. , to może być tylko lepiej.
A kasę na sam update do Auro 3d wydam, bo dla litchmond 3d w Auro warto.
A więc żaden lans, tylko wykorzystanie możliwości jakie daje sr7010.
To wszystko.
Idę się odprawiać.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Moje ustawienie głośników jest uwarunkowane przez meble. , okna, drzwi w pokoju.
Głośniki sufitowe odpadają.
Atmos może grać na przednich i tylnych górnych. Z tym ze te tylne u mnie to są takie tylne-boczne (koluna jest 0.5m od tylnej ściany ) ja siedzę 1m od ściany, wiec mam je za ramieniem.
Tak samo górne będą na uchwycie obrotowym do tylnej ściany nad kolumną, czyli też przez ramię.
Auro dopuszcza takie ustawienie, Atmos też będzie musiał na tym zagrać i DTS X też.
Tak , że wcale nie jest to niepraktyczne rozwiązanie dla mnie. Wręcz przeciwnie, najbardziej praktyczne.
Wczoraj oglądałem batman vs superman w Atmos, tylko na przednich górnych i było super, wiec jak dojdą tylne. , to może być tylko lepiej.
A kasę na sam update do Auro 3d wydam, bo dla litchmond 3d w Auro warto.
A więc żaden lans, tylko wykorzystanie możliwości jakie daje sr7010.
To wszystko.
Idę się odprawiać.

Ale czy ja Ciebie, czy kogokolwiek zniechecam? Czy z premedytacja eliminowalbym potencjalne zrodlo interesujacych mnie informacji i opinii?!?
"Gaga chwala bohaterom !" - dlatego kibicuje firestormowi w jego zmaganiach. Pisalem tylko ze jest bieda, bo pozycji tyle co kot naplakal. Poniewaz na wszystkie tytuly wydane w konkurencyjnych imersywnych formatach (uwierz mi ze opuscilem tylko 2 hinduskie i jeden norweski), jedynie jakies 10-20% wypada miodnie, a nawet pewne sceny z tych najlepiej wg mnie zmiksowanych filmow, brzmia w domu, na near field-zie, zdecydowanie gorzej niz w kinie, w ktorym ogladam wszystko co wychodzi w Atmosie, nawet tytuly ktorymi normalnie bym sobie nie zawracal glowy, podejrzewam, ze zbyt wiele sposrod tytulow dostepnych w Auro 3d nie bylaby, przynajmniej dla mnie warta dodatkowych komplikacji i kosztow.

Troche sie pogubilem w tym opisie Twojego pokoju, ale jesli nie masz dostatecznie przestrzeni na 7.x.4 to 7.x.2 jest toretycznie lepszym ukladem od 5.x.4. Raz ze mikserzy wstawiaja czesto stemy, czy obiekty nieruchome z tylu sceny, a dwa ze mix Atmosu ma 9 kanalow + LFR, tzn sa tak naprawde 2 gorne kanaly, matriksowane ewentualnie przez procesor, na wieksza ilosc glosnikow. Zobacz zreszta sam. Kolega armanig, ktory tez testuje Atmosa od jego zarania, wszedzie przyznaje , ze preferuje 7.x.2 nad 5.x.4 Oczywiscie w przypadku trudnych z punktu widzenia rozstawu glosnikow i dostepnej przestrzeni pomieszczen, mozna pozwolic sobie na dowolny uklad. Jednego z czego nie mozesz zrezygnowac celujac w Auro3d, to VoG.

Jeszcze jedno. Bedac w Palermo, nie wolno ominac, lezacego za miastem Monreale.

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Głośników będzie 7.2.4
Ja właśnie z vog rezygnuję (przynajmniej na razie ), wolę dwa subwoofery.
Dziękuję za wskazówkę.

Do góry