Moje ustawienie głośników jest uwarunkowane przez meble. , okna, drzwi w pokoju.
Głośniki sufitowe odpadają.
Atmos może grać na przednich i tylnych górnych. Z tym ze te tylne u mnie to są takie tylne-boczne (koluna jest 0.5m od tylnej ściany ) ja siedzę 1m od ściany, wiec mam je za ramieniem.
Tak samo górne będą na uchwycie obrotowym do tylnej ściany nad kolumną, czyli też przez ramię.
Auro dopuszcza takie ustawienie, Atmos też będzie musiał na tym zagrać i DTS X też.
Tak , że wcale nie jest to niepraktyczne rozwiązanie dla mnie. Wręcz przeciwnie, najbardziej praktyczne.
Wczoraj oglądałem batman vs superman w Atmos, tylko na przednich górnych i było super, wiec jak dojdą tylne. , to może być tylko lepiej.
A kasę na sam update do Auro 3d wydam, bo dla litchmond 3d w Auro warto.
A więc żaden lans, tylko wykorzystanie możliwości jakie daje sr7010.
To wszystko.
Idę się odprawiać.
Ale czy ja Ciebie, czy kogokolwiek zniechecam? Czy z premedytacja eliminowalbym potencjalne zrodlo interesujacych mnie informacji i opinii?!?
"Gaga chwala bohaterom !" - dlatego kibicuje firestormowi w jego zmaganiach. Pisalem tylko ze jest bieda, bo pozycji tyle co kot naplakal. Poniewaz na wszystkie tytuly wydane w konkurencyjnych imersywnych formatach (uwierz mi ze opuscilem tylko 2 hinduskie i jeden norweski), jedynie jakies 10-20% wypada miodnie, a nawet pewne sceny z tych najlepiej wg mnie zmiksowanych filmow, brzmia w domu, na near field-zie, zdecydowanie gorzej niz w kinie, w ktorym ogladam wszystko co wychodzi w Atmosie, nawet tytuly ktorymi normalnie bym sobie nie zawracal glowy, podejrzewam, ze zbyt wiele sposrod tytulow dostepnych w Auro 3d nie bylaby, przynajmniej dla mnie warta dodatkowych komplikacji i kosztow.
Troche sie pogubilem w tym opisie Twojego pokoju, ale jesli nie masz dostatecznie przestrzeni na 7.x.4 to 7.x.2 jest toretycznie lepszym ukladem od 5.x.4. Raz ze mikserzy wstawiaja czesto stemy, czy obiekty nieruchome z tylu sceny, a dwa ze mix Atmosu ma 9 kanalow + LFR, tzn sa tak naprawde 2 gorne kanaly, matriksowane ewentualnie przez procesor, na wieksza ilosc glosnikow. Zobacz zreszta sam. Kolega armanig, ktory tez testuje Atmosa od jego zarania, wszedzie przyznaje , ze preferuje 7.x.2 nad 5.x.4 Oczywiscie w przypadku trudnych z punktu widzenia rozstawu glosnikow i dostepnej przestrzeni pomieszczen, mozna pozwolic sobie na dowolny uklad. Jednego z czego nie mozesz zrezygnowac celujac w Auro3d, to VoG.
Jeszcze jedno. Bedac w Palermo, nie wolno ominac, lezacego za miastem Monreale.