Witam na forum.
Prześledziłem ostatnie kilkadziesiąt podstron tego tematu i muszę szczerze przyznać, że mądrości typu "przez Euro nie idzie HDMI" zapamiętałem najmocniej. Mniejsza z tym, było dużo konkretów, więc tytułem podsumowania:
- dekoder HD w Aster mam od niespełna pół roku. OD samego początku obraz zacinał się (głównie TVN HD, Eurosport HD; bo to najczęściej oglądam). Do tego dekoder sam z siebie się resetował. Nie wytrzymałem nerwowo w chwili, gdy oglądając mecz, był rzut karny, piłkarz podszedł do piłki i... Tak, restart dekodera, który trwa 2-3 minuty. Dekoder reklamowany był od samego początku, po 5 miesiącach (i wcześniej dwóch wizytach "techników") został wymieniony na nowy. Problemy wstępują rzadziej, ale oczywiście dalej występują.
- oferta kanałów HD. Usunięcie TVP HD, na którym przynajmniej można było obejrzeć jakiś film oraz mecze PUEFA i polskiej reprezentacji w HD, dając w zamian kanał, w którym w HD jest tylko logo, nie wymaa chyba komentarza.
- dekodery z HDD. W Krakowie jeszcze nie ma, ale patrząc na to co było wrzucane na forum i dotyczyć ma Warszawy: wymiana dekodera HD na HD z HDD to koszt 99 zł. Wcześniej 149 zł brali za wymianę ze standardowego na HD. Jednym słowem cała opeacja to 248 zł. Tymczasem użytkownicy posiadający zwykłe dekodery za wymianę na dekoder HD z HDD będą płacić 149 zł. To nawet nie jest kpina, to jest żenujące.
- BOK. To cała osobna historia. Przyznali mi dotąd ok. 7 zł rekompensaty (za okres 5 miesięcy, przez które nie dało się normalnie olądać kanałów HD, z uwagi na przycinanie obrazu na parę sekund i samoistnych restartów dekodera parę razy dziennie). Uzasadnienie: "Użytkowanie dekodera było w ograniczonym zakresie, ale nie uniemożliwiało olądania TV w ogóle". To był kapitalny tekst. W odpowiedzi napisałem, że sprzedam im samochód, który jest fantastyczny, jeździ jak błyskawica, ale co 1km staje na 2-3 minuty, po czym rusza i da się nim jechać (kolejny cały 1km).
Tyułem wyjaśnienia: byłem użytkownikiem niemal wszystkich platform cyfrowych w Polsce, łącznie ze świętej pamięci Wizją TV. Do dziś mam dostęp do cyfrowego C+ oraz "n"-ki (w innej lokalizacji). To co wyprawia Aster, to kwintesencja "polskości", w najgorszym tego słowa znaczeniu. Na kolejne reklamacje od 1,5 miesiąca cisza
. Po przejrzeniu tego wątku tylko upewniłem się, że w te seci to norma.