Ja tam podejrzewam jaki efekt testów będzie
Co mi po mega kablu od gniazdka do wzmacniacza jak kabel w ścianie dalej ten sam
Ale dali do przetestowania to czemu nie.
Testowałem kable zasilające i w mojej ocenie mają znaczenie. Słychać ze jest filtracja syfu z sieci, nieważne jaki kabel masz w ścianie.
Od kiedy kabel filtruje cokolwiek? Wyjasnij mi to![]()
Lubisz łapać za słowa .
Podstawowe zalety są dwie - grubsza średnica przewodnika i ekran który chroni kabel przed zbieraniem zakłóceń a i sam kabel ich nie sieje
Ważna jest też długość kabla zasilającego optymalna to 1,5 - 2m stosowanie kabli 1 metrowych jest pozbawione sensu
Skoro zrobił się wątek prądowy , idealnie kiedy jest osobna linia zasilająca 20A, jeżeli ktoś jest na etapie budowy domu lub remontu warto zrobić sobie coś takiego i zasilać z tego tylko audio
Najwazniejsze panie kolego to miec bardzo dobre uziemienie. A tego nikt praktycznie nie pilnuje. Potem sa dziwy ze w bloku subwofer Klipscha brumi, albo wzmacniacze Musical Fidelity brzecza zamiast grac. A to ich wielka bolaczka.
Daj już spokój bo mieszasz pojęcia - słyszałeś że gdzieś dzwonią tylko nie wiadomo w którym kościele
To że subwofer brumi nie jest winą uziemienia tylko problemem jest transformator który się wzbudza i wydaje taki dźwięk ,w zdecydowanej większości przypadków są źle nawinięte zwoje transformatora lub sam transformator jest źle umocowany .Przy prawidłowym zasilaniu nie występują takie zjawiska ,w lepszej klasy klockach transformatory są zalewane . Zresztą problem brumienia nie dotyczy tylko subwooferów czy wzmacniaczy ale także np odtwarzaczy CD, tak miałem przy testach Denona DCD 800NE ,który buczał nawet bardziej niż wzmacniacz .Podobną sytuację miałem też przy teście wzmacniacza Onkyo z ciekawości napisałem do serwisu EIC czy znany jest im taki przypadek - dostałem odpowiedź, że w wzmacniaczu zastosowano wysoko prądowy transformator którego praca może być słyszalna
Ja myslalem ze od tego sa roznego rodzaje filtry, baterie, kondensatory itp.
Może nie nazywa się to filtracja w języku fachowym ale z pewnością lepszy kabel zasilający jest słyszalny w sposób znaczący, jeżeli nie slyszysz to nie ma problemu.
Zwyczajnie wyluzuj...
Ja myslalem ze od tego sa roznego rodzaje filtry, baterie, kondensatory itp.
Pomijasz kwestie ekranowania kabla i wpływu zarówno zaklucen z samej sieci jak i radiowych
Uściślijmy nazewnictwo: "brumienie" to przydźwięk z sieci/tętnie występujące w układzie elektrycznym ( tu wzmacniacza) które ostatecznie słyszymy w głośnikach. A buczenie transformatora, to buczenie samego transformatora, taka jego natura. Buczący transformator, nie wywoła brumienia w głośnikach. Likwidacja jednego i drugiego zjawiska to osobne kwestie.