Wiekszosc wypowiedzi w tym temacie wskazuje ci kierunek 55 cali i w gore - czyli minimum rozmiaru przy odleglosci 3.5 do 4.5. Wiem co mowie, bo wszystkie moje TV ogladam wlasnie w przedziale takich odleglosci a mam 50, 52 i 59". I przestan sie wreszcie bac plazm, rusz do sklepu i ogladaj albo zamow prezentacje do domu. Nie spodobaja ci sie - kupisz LEDa.
Porzadne 55 cali oznacza telewizor, ktory zbiera porzadne opinie na tym i innych forach - szukajka twoim przyjacielem. Zeby ci pomoc podsune ci 3 polecane i tansze modele LEDow bo wyraznie jestes ich zwolennikiem: 55WL863 (7kpln) i bardzo szeroko omowiony i ubostwiany na tym forum 60LE635E (6kpln) oraz UE55D7000 (8kpln). Na kazdy z nich jest osobny temat tutaj. SD oczywiscie wyglada slabo przy takim rozmiarze, ale da sie ogladac, poza tym chyba nie oczekujesz kokosow przy slabym sygnale i duzej przekatnej?
Czemu tak sie w ogole rozpisalem - bo sam stalem przez podobnym wyborem miesiac-dwa temu i mialem podobne podpowiedzi i i tak kupilem to co sam uznalem za stosowne. Tyle ze ja wole plazmy, mimo posiadania rowniez mocnego LCD od prawie trzech lat, wiec mnie nie pytaj o krawedziowosc LG bo bede mocno subiektywny.
Dywagacje na temat pozostania przy analagowej kablowce... bez komentarza. Ruszaj do N-ki bo zaraz koncza sie fajne promocje albo daj sobie spokoj z nowym TV poki nie bedziesz mial porzadnego sygnalu.
Boję się plazm przez powidoki wypalenia i zużycie energii.Opinie z forum są często tu i gdzie indziej subiektywne i wykluczajace się.Spójrz na wątek o Panasonic Vt30 przeglądałem go - tam jest jakas masakra- gdzie tam rzetelność gdzie prawda a gdzie opinie użytkowników i uczciwych testerów.Na większosci tv nikt nie zostawia suchej nitki.Nie wiem czy jestem zwolennikiem led - też boje się podświetlenia matryc nierównego.NIKT NATOMIAST NIE POLECA full led których jest na rynku 1% plazm tylko 9% a pozostałe 90% to edge led.NIE OCZEKUJĘ KOKOSÓW przy 55-65 calach tylko dobrego odbioru normalnej tv a tego widzę się nie da.lubię wieczorne filmy z tv publicznej kultury czy kino polska lub dokumenty z discovery.Jeszcze nie mam Br ani nic z HD.Dla ludzi którzy mają kablówkę cyfrową lub analogową widzę że nie ma żadnej alternatywy a takich jak ja jest 80% .Ilu klientów Polsce ma n-ka i cyfra+ i cyfrowy polsat czy vectra lub inne platformy cyfrowe - 2 mln na 10 mln mieszkań?Całą reszta to słaby sygnał No future?
Nie mogę zrezygnować z taniego dostępu do internetu bo mam telefon cyfrowy isdn i nieostrada w tp sa wyklucza wtedy internet dla mnie bardzo potrzebny.Modele które polecasz widziałem.Pewno Toshiba863 jest warta uwagi (piękny design) Samsungd7000 nie widze powodu by był model wyższy d8000 bo chodzi tu tylko o jednorazowy zakup(ostatnio w MM było 50 rat 0% choć stać mnie na zakup gotówkowy)Wolę wydać więcej a póżniej płacić mniej i być zadowlony (stąd chyba ledy nie plazmy).Za tv + internet płacę 45 zł za dwa pomieszczenia z tv w cyfrowej wersji płąciłbym max 48 zł z kartą dostępu.Sharp635 z kolei bardzo smuży i odstaje widocznie od innych tv i jest bez 3d. Zbyt tani by był dobry choć duży.
A teraz 5 przykładów - w mojej kablówce wisi w biurze 3 letni sony lcd - niezły obbiór w wersji cyfrowej i kanał nie hd, u znajomego widziałem samsunga w innej kablówce miał dekoder hd - odbiór bajka Hd ,sd słabo a było to właśnie 55 cali 3 metrów.Mój wuj miał tv kablową kupił sony lcd 2 lata temu i nie dało sie oglądać smuzenie rozmyte postacie nienaturalne barwy itp zmienił sygnał na Cyfrę + ma swój talerz ale w wersji dekoder sd i tylko 32 calowy tv z 1.8 metra nadal kiepsko radzi sobie z tym sygnałem - mi sie odbiór nie podoba tego lcd.A 2 lata temu byłem u znajomego(pracownik elektrowni) co ma n-kę - obraz plazmy panasonica bajka głownie oglada Hd natomiast jego sasiad ma n-ke też i kupił jakiegos topowego philipsa za granicą (której marki nikt na forum nie poleca) obraz zajebisty do tego stopnia ze tak obrobiony jakby leciał z br lub komputera z najlepszym procesorem.Wychodzi z to że n-ka lepsza od cyfry+ zdecydowanie .Widzę że jak mam super obraz z kablówki na crt musze jednak zrezygnować z zakupu tv bo przy mojej miłosci do kabla nie da się pogodzić słabego sygnału z dobrym (choć nie wiem jaki to) nowoczesnym tv.
Ewentualnie kupię na allegro zestaw dvbt z mpeg 4 za 120 zeta i dalej kolejne 5 lat spędzę przy cyfrowym juz nie analogowym sygnale( za 1,5 roku znika) i dalej będę zadowolony tylko mała przekątna nie wiem co do Br ani nie będę miał Hd.Pozdrawiam
Zdaję sobie sprawę ze kablówka cyfrowa to pseudo cyfra bo sygnał dzieli sie na tysiace mieszkań a nie na jedno bezpośrednio z satelity jak w n-ce.
Tylko żona mi głowę ukręci bo ogladąć crt w 2 dekadzie 21 wieku to chyba wybryk natury.