Amplitunery Yamahy vs usterki płyt HDMI w Onkyo

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Powiem szczerze że dopiero teraz czytam o jakiś problemach z modelem 608. Miałem wrażenie że to ostatni dobry model. W 609 z tego co pamiętam problemem były jakiesz szumy z głośników, a w 616 z softem i podłączeniem HDMI. Nie słyszałem żeby w 608 nagminnie padały płyty HDMI?

hans2

Banned
pewnie czesciowo do awaryjnosci wszelkich urzadzen przyczyniaja sie tez normy prawne.
np zakaz stosowania ołowiu skutkuje tym ze luty po pewnym czasie po prostu muszą paść.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Prawda jest taka że kupując jakikolwiek sprzęt przez te 2-3 lata nie powinien się psuć. Czy ktoś kupi za 2k czy za 20k. Widzisz, kiedyś stare amplitunery potrafiły grać bezawaryjnie przez kupę lat, podobnie jak samochody. Można? - można. Teraz tak się leci na ilość i po gwarancji najlepiej jak juz na złom się wyrzuci. Piszesz że nowy Merc szefa w niecałe 2 lata był dwukrotnie w serwisie, to ja bym olał takiego Merca. Ja swoją mazdą jeżdżę 9 lat ( a ma już 17 lat) i nigdy mi nie nawaliła, zwykłe eksploatacyjne wydatki. Zasobność portfela nie ma z tym procederem nic wspólnego, bo Tobie nawali samochód za 300k i będziesz miał nerwy że nie możesz użytkować, a mnie za 30k.

Zgoda jest Krzychu ze nie powinno sie rozwalic ale zycie pokazuje inaczej bo stare amplitunery nie tylko byly lepiej robione ale i mniej mialy w sobie roznych bajerow , a te z kolei rodza wiele problemow , jak np. nieszczesne wejs. HDMI . Przyklad mam ze swoim starym amplitunerem onkyo, ktory juz ma lat a lat a dalej mi sluszy w sypilani i nic sie z nim nie dzieje..
I nie napissalem ze to jest merc :) to nie jest merc jaki ma moj szef i uwierz mi na slowo ze nie wywalilbys tego samochodu na zlom :) Ja lubie mazde diabelnie a nowa 6 bardzo bardzo mi sie podoba ale mazda przy tym samochodzie to jest "zabawka" ale tak jak napisalem ze jesli czlwoieka stac na takie cos w 100% to inaczej podchodzi do roznych awarii itp. niz czlowiek ktoryby zbieral kilka lat na taki samochod i jemu sie zepsul. I to samo tyczy sie z elektronika ze inaczej podchodzi czlowiek ktory np zarabia 8-10 tys i kupuje takie onkyo powiedzmy 626 i jemu sie psuje, a inaczej zareaguje na naprawde czlowiek ktory zarabia 2 tys. zl, dlatego ja bede sie upieral ze pieniadze a wlasciwie pensja jaka sie dostaje ma wplyw na to jak czlowiek zareaguje na naprawe takiego czy innego sprzetu.
I jeszcze raz powtarzam bo co niektorzy wmawiaja mi zetak mysle, a tak nie jest i nigdzie tego nie napisalem ze bez wzgledu ile kto zarbia moze kupowac co chce tylko zanim kupi niech pomysli czy stac go na ten stres i nerwy jakie bedzie ktos mial przy naprawie takiej czy innej rzeczy, ktora niestety moze sie popsuc i jak ma sie pecha to nie jeden raz... bo zdrowie jest najwazniejsze , wazniejsze od marzen itp...
I wazne Krzychu to co napisales co znowu uwazam ze portfel ma znaczenie tutaj , ze kazdy inaczej zareaguje na naprawe za samochod w zaleznosci ile zaplacil, bo jesli ktos ma kase i placi za samochod 300 tys powiedzmy i jemu sie popsuje to taka osoba jak jest normalna i stac bylo ja kupic takie auto w 100% znaczenia tego slowa, to przyjmie to do wiadomosci, zaplaci za naprawe i bedzie po sprawie. Nie mowiac jesli taka osoba by kupila samochod duzo tanszy i sie on rozwalil...
A jesli kupi osoba taka ze zbiera kilka dobrych lat zeby kupic swoj wymarzony samochod za taka czy inna kwote ale ciezko na to pracuje , robi sobie rozne wyrzeczenia, do tego dochodzi fakt ze np jeszcze sobie dorabia, nie jezdzi na wczasy i takiej osobie sie popsuje samochod albo jak ma pecha kilka razy w ciagu tych dwoch lat to nie powiesz mi ze to nie ma znaczenia dla danego uzytkownika z jaka latwoscia mu przyszlo zarobic na taki samochod, czy tez ile dla takiego czlowieka jest ta wartosc odczuwalna i jak takie osoby zareaguja na te same naprawy....
Kolego FFooXX 5 ja wszystkich ludzi szanuje, ktorzy potrafia tak swoim budzetem radzic ze daja rade utrzymac siebie i swoja rodzine. Mozna miec duze pieniadze ale jak sie nie ma pojecia do inewstowania i do zarzadzania pieniedzmi to nagle z bogacza moze sie zrobic normalna osoba i przykladem jest chocby nasza "gwiazda" Pan Wisniewski ktory w przeciagu 10 lat przewalil 30 mln i zreszta sam sie przyznaje ze trzeba byc jednak osoba bardzo odpwowiedzialna i rzeczowa zeby pieniedzmi umiec zarzadzac i byc przy tym normalnym czlowiekiem.
Ale mysle ze juz starczy pobocznego tematu i wypwiadajmy sie juz w sprawie tematu .
I tak apropo tych roznych wad w onkyo w 608 to ja jakis czas temu czytalem troszke tylko tez nie pamietam czy na 100% to byly wlasnie amplitunery z koncowka 8 czy 9 , ale tez ludzie sami sa winni bo na innym forum np gosc pytal sie ile potrzeba miejsca dla tego modelu i ludzie pisali ze onkyo lubi duzo miejsca miec w okol siebie ( bo dosyc sie grzeje ) i dobre kable hdmi.. gosciu stwierdzil ze 4 cm to wystarczy po jakims czasie ten sam jegomosc sie odzywa i pluje na onkyo jakie to dziadostwo i w wogole bo jemu sie rozwalil amplituner, ale jak mu wszyscy mowili ze potrzeba miejsca to on byl madrzejszy... i tak to wlasnie jest ze wiele osob stara sie byc madrzejszymi niz sa w rzeczywistosci, a pozniej maja pretensje do wszystkich tylko niestety nie do siebie i do swojej glupoty.

kuken

New member
ale tyrada :D 6 linijek o onkyo a ponad 20 o celebrytach, mercedesach i mazdach :blagam:

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rusek26

Member
awaria Onkyo 626

u mnie dziś wystąpiła jakaś awaria w 626. Zrobiłem kalibrację akustyczna i po odpaleniu dysku z filmami amplituner przesyłał obraz ale brak było dźwięku na wszystkich źródłach- mrugał znaczek HDMI oraz Dolby Digital i DTS jednocześnie oraz wydobywały się trzaski z kolumn , rozłączanie oraz wyłaczanie wszystkiego od napięcia nic nie dało, dopiero reset pomogl

co mogło być przyczyną , nic nie rozłączyłem ,nic nie było podłączane do urządzenie

kuken

New member
Ja bym obserwowal, ewentualnie pozostaje wgranie nowego firmware a jesli i to nie pomoze a problem bedzie sie powtarzal to na gwarancje go, oczywiscie jesli jest :-/

Wysłane z mojego JY-G4 za pomocą Tapatalk 4

lolek126

Well-known member
Bez reklam
u mnie dziś wystąpiła jakaś awaria w 626. Zrobiłem kalibrację akustyczna i po odpaleniu dysku z filmami amplituner przesyłał obraz ale brak było dźwięku na wszystkich źródłach- mrugał znaczek HDMI oraz Dolby Digital i DTS jednocześnie oraz wydobywały się trzaski z kolumn , rozłączanie oraz wyłaczanie wszystkiego od napięcia nic nie dało, dopiero reset pomogl

co mogło być przyczyną , nic nie rozłączyłem ,nic nie było podłączane do urządzenie

Soft masz najnowszy w tym amplitunerze? Pierwszy raz robiles kalibracje tego modelu, czy juz wczesniej tez robiles?

rusek26

Member
już robiłem z 3 razy kalibrację, ale właśnie wczoraj jak dosunąłem kolumny do ściany i zrobiłem kalibracje to tak się stało , potem od razu aktualizacje i było to samo ( brak dźwięku i trzaski ) dopiero reset pomógł

Do góry