Prawda jest taka że kupując jakikolwiek sprzęt przez te 2-3 lata nie powinien się psuć. Czy ktoś kupi za 2k czy za 20k. Widzisz, kiedyś stare amplitunery potrafiły grać bezawaryjnie przez kupę lat, podobnie jak samochody. Można? - można. Teraz tak się leci na ilość i po gwarancji najlepiej jak juz na złom się wyrzuci. Piszesz że nowy Merc szefa w niecałe 2 lata był dwukrotnie w serwisie, to ja bym olał takiego Merca. Ja swoją mazdą jeżdżę 9 lat ( a ma już 17 lat) i nigdy mi nie nawaliła, zwykłe eksploatacyjne wydatki. Zasobność portfela nie ma z tym procederem nic wspólnego, bo Tobie nawali samochód za 300k i będziesz miał nerwy że nie możesz użytkować, a mnie za 30k.
Zgoda jest Krzychu ze nie powinno sie rozwalic ale zycie pokazuje inaczej bo stare amplitunery nie tylko byly lepiej robione ale i mniej mialy w sobie roznych bajerow , a te z kolei rodza wiele problemow , jak np. nieszczesne wejs. HDMI . Przyklad mam ze swoim starym amplitunerem onkyo, ktory juz ma lat a lat a dalej mi sluszy w sypilani i nic sie z nim nie dzieje..
I nie napissalem ze to jest merc

to nie jest merc jaki ma moj szef i uwierz mi na slowo ze nie wywalilbys tego samochodu na zlom

Ja lubie mazde diabelnie a nowa 6 bardzo bardzo mi sie podoba ale mazda przy tym samochodzie to jest "zabawka" ale tak jak napisalem ze jesli czlwoieka stac na takie cos w 100% to inaczej podchodzi do roznych awarii itp. niz czlowiek ktoryby zbieral kilka lat na taki samochod i jemu sie zepsul. I to samo tyczy sie z elektronika ze inaczej podchodzi czlowiek ktory np zarabia 8-10 tys i kupuje takie onkyo powiedzmy 626 i jemu sie psuje, a inaczej zareaguje na naprawde czlowiek ktory zarabia 2 tys. zl, dlatego ja bede sie upieral ze pieniadze a wlasciwie pensja jaka sie dostaje ma wplyw na to jak czlowiek zareaguje na naprawe takiego czy innego sprzetu.
I jeszcze raz powtarzam bo co niektorzy wmawiaja mi zetak mysle, a tak nie jest i nigdzie tego nie napisalem ze bez wzgledu ile kto zarbia moze kupowac co chce tylko zanim kupi niech pomysli czy stac go na ten stres i nerwy jakie bedzie ktos mial przy naprawie takiej czy innej rzeczy, ktora niestety moze sie popsuc i jak ma sie pecha to nie jeden raz... bo zdrowie jest najwazniejsze , wazniejsze od marzen itp...
I wazne Krzychu to co napisales co znowu uwazam ze portfel ma znaczenie tutaj , ze kazdy inaczej zareaguje na naprawe za samochod w zaleznosci ile zaplacil, bo jesli ktos ma kase i placi za samochod 300 tys powiedzmy i jemu sie popsuje to taka osoba jak jest normalna i stac bylo ja kupic takie auto w 100% znaczenia tego slowa, to przyjmie to do wiadomosci, zaplaci za naprawe i bedzie po sprawie. Nie mowiac jesli taka osoba by kupila samochod duzo tanszy i sie on rozwalil...
A jesli kupi osoba taka ze zbiera kilka dobrych lat zeby kupic swoj wymarzony samochod za taka czy inna kwote ale ciezko na to pracuje , robi sobie rozne wyrzeczenia, do tego dochodzi fakt ze np jeszcze sobie dorabia, nie jezdzi na wczasy i takiej osobie sie popsuje samochod albo jak ma pecha kilka razy w ciagu tych dwoch lat to nie powiesz mi ze to nie ma znaczenia dla danego uzytkownika z jaka latwoscia mu przyszlo zarobic na taki samochod, czy tez ile dla takiego czlowieka jest ta wartosc odczuwalna i jak takie osoby zareaguja na te same naprawy....
Kolego FFooXX 5 ja wszystkich ludzi szanuje, ktorzy potrafia tak swoim budzetem radzic ze daja rade utrzymac siebie i swoja rodzine. Mozna miec duze pieniadze ale jak sie nie ma pojecia do inewstowania i do zarzadzania pieniedzmi to nagle z bogacza moze sie zrobic normalna osoba i przykladem jest chocby nasza "gwiazda" Pan Wisniewski ktory w przeciagu 10 lat przewalil 30 mln i zreszta sam sie przyznaje ze trzeba byc jednak osoba bardzo odpwowiedzialna i rzeczowa zeby pieniedzmi umiec zarzadzac i byc przy tym normalnym czlowiekiem.
Ale mysle ze juz starczy pobocznego tematu i wypwiadajmy sie juz w sprawie tematu .
I tak apropo tych roznych wad w onkyo w 608 to ja jakis czas temu czytalem troszke tylko tez nie pamietam czy na 100% to byly wlasnie amplitunery z koncowka 8 czy 9 , ale tez ludzie sami sa winni bo na innym forum np gosc pytal sie ile potrzeba miejsca dla tego modelu i ludzie pisali ze onkyo lubi duzo miejsca miec w okol siebie ( bo dosyc sie grzeje ) i dobre kable hdmi.. gosciu stwierdzil ze 4 cm to wystarczy po jakims czasie ten sam jegomosc sie odzywa i pluje na onkyo jakie to dziadostwo i w wogole bo jemu sie rozwalil amplituner, ale jak mu wszyscy mowili ze potrzeba miejsca to on byl madrzejszy... i tak to wlasnie jest ze wiele osob stara sie byc madrzejszymi niz sa w rzeczywistosci, a pozniej maja pretensje do wszystkich tylko niestety nie do siebie i do swojej glupoty.