Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

lobos

New member
Bez reklam
W moim salonie same nowości.

Jest TX-NR3030.

Jest i parka RP-280FA.

Wypadła Yamaha RX-A3040. Z żalem..ale bezdyskusyjnie.

Wypadły RF7II, a za nimi MM7025, który stał się wobec nowych kolumn (ale i Onkyo) mniej potrzebny, a ja jestem z tej starej gwardii, która uważa, że w minimalizmie jest największy urok.

Fajnie wygląda jak stoi tylko BDP105 i 3030 - nic więcej. Ponadto RP280FA są tak bardzo mniejsze od 7-mek, że praktycznie jakby ich w ogóle nie było. No i gra naprawdę fajnie.

Pomaga oczywiście Seismic 110. Zastanawiam się jedynie bardzo mocno nad zakupem drugiego takiego samego do pary.

PS. Anthem MCA20 nie dodał na tyle uroku RF7II (względem MM7025), żeby miało to przeważyć (lub żeby skłonić mnie do wydatku prawie 6kzł). Miałem nawet takie odczucie, że tłumi dynamikę 3030 (oczywiście poza maksymalnymi głośnościami, kiedy jego opasła moc dawała znać o sobie, dłużej trzymając czysty dźwięk, ale niestety przez cały czas jakby deko mniej mocny i potężny niż 3030 soute).

I tak to zmienia się historia. Jeszcze niedawno byłem przekonany, że od RX-A3040 nic lepszego świat nie wymyślił. Człowiek uczy się całe życie (a króliczek... no cóż - pędzi dalej przed siebie...!)

PS.2 Wciąż jeszcze nie przeprowadziłem kalibracji...
Czyli jednak RF-7II zostały wymienione na nowość ;-)
Myślę, że z 3030 powinno być bomba! Drugi "pitbull" do pary na pewno zrobiłby wrażenie wizualne :-D
Pytanie czy dużo wniósłby dźwiękowo w Twoim pomieszczeniu?
Może lepiej jeden a konkretny np. Velodyne SPL-1200 Ultra? ;-)
Żonglujesz sprzętem mocno szukając idealnego rozwiązania, więc zawsze możesz spróbować... :-D
Może wypożycz go na początek i sprawdź jak to zabrzmi...?

Dawaj kolego fotki!!!!!
Popieram, miały być foty!!! ;-)

Ruxpin

New member
Czyli jednak RF-7II zostały wymienione na nowość ;-)
Myślę, że z 3030 powinno być bomba! Drugi "pitbull" do pary na pewno zrobiłby wrażenie wizualne :-D
Pytanie czy dużo wniósłby dźwiękowo w Twoim pomieszczeniu?
Może lepiej jeden a konkretny np. Velodyne SPL-1200 Ultra? ;-)
Żonglujesz sprzętem mocno szukając idealnego rozwiązania, więc zawsze możesz spróbować... :-D
Może wypożycz go na początek i sprawdź jak to zabrzmi...?

Valodyne rozpatrywałem hipotetycznie, ale raczej SPL-1000, lepiej SPL-800, a najlepiej Mini-Vee lub Mocro-Vee. Jednak ktoś zwrócił mi uwagę właśnie na "pitt-bulla" jako rzekomo najlepszą możliwość przy zachowaniu mini wymiarów, w szczególności do muzyki (bo w pełni szczelna konstrukcja, więc szybka i dokładna).

W kwestii wypożyczenia, to nie wiem skąd można by go wziąć, natomiast - wierzcie mi - mam chwilowo przesyt pożyczania czegokolwiek, testowania, pakowania, przewożenia... Cierpi na tym wszystko - od pracy począwszy, a na wewnętrznym spokoju skończywszy.

Odetchnąłem z ulgą stanąwszy nad podjętą decyzją o ostatecznej konfiguracji.

Chodzi mi jeszcze po głowie ewentualnie drugi SUB i zamykam na przynajmniej rok castingi. (no chyba, że pojawi się następca 3030 - a ponoć ma). Zatem albo dokupię jeszcze rzutem na taśmę drugiego "psa" (przy czyw dwa takie same same to też kwestia miłej dla oka pary, jesli drugi będzie inny, to chyba nie dobrze), albo pozostanę przy jednym SUBie.

Henry

Active member
Bez reklam
Fotki na stronie dystrybutora..... ;)
bo przecież wszystkie inne firmy przegrywają ze sprzętem dystrybuowanym przez EIC :p

Ruxpin

New member
Fotki na stronie dystrybutora..... ;)
bo przecież wszystkie inne firmy przegrywają ze sprzętem dystrybuowanym przez EIC :p

HA HA! Nie - nieprawda!

Od początku mówiłem, że SUB i BD z EIC nie przejdzie. BD jest w moim odczuciu słaby i nie zbliża się nawet do możliwości mojego OPPO105. Natomiast SUB-y są niezłe ale dobrze grają (dla mojego ucha, pleców) tylko te wielkie, które u mnie po prostu nie zmieszczą się (estetycznie). Właśnie czekam na drugiego do pary Paradigma Seismic 110. Robiłem rozeznanie nad proponowanym przez jednego z kolegów Velodyne. W sumie można go kupić nowego za tyle samo co Seismica (nomen omen niżej wycenianego wg oficjalnych cenników dystrybucyjnych) ale jednak zostałem przy Paradigmie.

PS. Zdjęcia mam.., ale waham się czy ich publikowanie nie będzie przyczynkiem że mój sprzęt trafi do innego miejsca. Cholera wie kto poza Nami (miłośnikami AV) śledzi ten wątek...(?)

maciekplacek

New member
Ruxpin, jeśli tylko w gatkach na zdjęciach nie będziesz paradował to wszystko będzie ok.
Jeśli masz możliwość posłuchaj głośników monitor audio seria Gold, u mnie z Marantzem grają bajecznie.

Ruxpin

New member
Ruxpin, jeśli tylko w gatkach na zdjęciach nie będziesz paradował to wszystko będzie ok.
Jeśli masz możliwość posłuchaj głośników monitor audio seria Gold, u mnie z Marantzem grają bajecznie.

Dzięki, ale już definitywnie dopiąłem swoje plany sprzętowe.

Póki co jest bosko...

Do tego jeszcze bardzo fajnie sprawdza mi się apka sterowania ONKYO z iPhona (z DLNA włącznie) - jest bardzo szybka w działaniu, nie wiesza się. Rewelka.

PS. Jeszcze tylko dokupię sobie jakiś większy central (450tkę, ale czekam na ceną FA, bo póki co 4,5 to lekka przesada).

Ruxpin

New member
Dwa Pitbulle robią masakrę? ;-) Zacny sprzęcik kupiłeś. Centrala jeszcze wymień na tego big :p

Masakry może nie, ale jest naprawdę dobrze i moje oczekiwania chyba zostały prawie osiągnięte (zawsze jest coś - "króliczek" - którego mamy na uwadze, ale przeliczając na budżet nie widzę lepszego dla siebie rozwiązania). Nie spotkałem jeszcze tak małych basów jak Pitbulle robiących jednocześnie tak dobrą robotę, bo są naprawdę bardzo wydajne i mocne. Efekt sparowania dwóch okazał się strzałem w "10". Teraz jest pełny masaż pleców...

Masakrę to robią mi w garażu dwie Cerwin Vegi 118 wraz JRX125 i Dynacordem PM1000... ale to inna bajka wielkościowa i chyba tego efektu nie można szukać w salonie przy założeniu, że sprzęt ma być jak najmniej widoczny...

lobos

New member
Bez reklam
Faktycznie, dwa Pitbulle prawie jak York :p
P.s. jak ustawiłeś te suby? Obydwa od frontu czy jeden z przodu a drugi z tyłu salonu?

Do góry