Amplituner wielokanałowy plus zestaw głośników

tomek24

New member
Witam wszystkich forumowiczów i zwracam się z prośbą o pomoc i radę. Z uwagi na fakt, że zamierzam się zaopatrzyć w zestaw pt. amplituner + głośniki 5.0 a obecnie sprzętu na rynku jest po prostu całe mnóstwo to pojawił się kłopot co wybrać:) Po przeczytaniu postów na forum, przeczesaniu sieci i sklepów ze sprzętem AV nie będę ukrywał że sporo się rozjaśniło ale zarazem kłopot z wyborem znacznie się pogłębił i dlatego też postanowiłem, że zbiorę wszystko do "kupy" i może komuś uda się mi pomóc a i mój post pomoże innym z podobnym dylematem. A więc od początku: na zestaw jestem w stanie przeznaczyć ok. 3000 PLN ewentualnie z ciężkim bólem 3500 ale to już całkowity max. Pokój w którym sprzęt ma stanąć ma ok.25m2 i jest to najzwyklejszy kwadrat a mieszkanie w bloku. Przeznaczeniem będzie w głównej mierze dźwięk z TV i KD a w mniejszym stopniu słuchanie muzyki. Nie jestem audiofilem w związku z czym super czystości grania pewnie nie zauważę a ponieważ póki co kupno subwoofera znacznie przekroczyłoby budżet tak więc miło by było gdyby kolumny frontowe dysponowały jakimś basem.No chyba że bez suba totalnie nie da się obejść?A teraz do sedna: z uwagi na fakt, że niedawno stałem się posiadaczem TV (Sony NX720) to z jego powodu i BraviaSync chciałem zakupić amp. również Sony żeby móc sterować sprzętem jednym pilotem. Ale po tym wszystkim co przeczytałem to nie jest chyba najlepszy pomysł?

Chciałbym więc podać moje typy (kolejność przypadkowa) i poprosić o opinię i sugestie:

Amplituner:
1. Sony STR-DH720
2. Denon AVR-1612
3. Pioneer VSX-826
I są to sprzęty do kupienia w okolicach 1100-1200PLN

Ewentualnie:
1.Onkyo TX-SR608
2.Denon AVR-1912

Ale ponieważ ceny zbliżają się już do 2000PLN oraz z uwagi na to że są 7.1 i masę dodatków nie wiem czy nie są to sprzęty zbyt zaawansowane i których potencjału nie wykorzystam?

Zestawy głośników:

1. Jamo S608 Hcs3
2. Jamo C405 Hcs3
3. Quadral Quintas 6000
4. Wharfedale Obsidian 600
5. Wharfedale Vardus 400 (tu widziałem 2 wersje różniące się a)2xVR-100+1xVR-C2 b)2xVR-S1+1xVR-C1)
Wszystkie zestawy w okolicach 1800-2000PLN.

Tak więc bardzo proszę o opinię i pomoc za czym się rozejrzeć, na co zwrócić większą uwagę?

Pozdrawiam serdecznie

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
co do ampli sony od razu sobie daruj. jeśli typowo do kina to bierz onkyo, jeśli chcesz posłuchać muzyki i mieć eleganckie kino to denon i yamahe możesz brać pod uwagę

tomek24

New member
Ok. Czyli w grę wchodzi Denon. Załóżmy model AVR-1612. Ale teraz który zestaw kolumn do niego dobrać? Które z w/w najlepiej się sprawdzą? Wiem co prawda że bez odsłuchu i tak nie dokonam wyboru ale fajnie by było żeby iść z jakimś planem na co patrzeć (czego słuchać).

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Quadral Quintas 6000 to był by dobry wybór, nie męczą tak jak jamo 608 co do warhfedale to Ci nie powiem bo ich nie słuchałem, znana firma i posiada swoich zwolenników

tomek24

New member
Blackninja czyli mogę przypuszczać, że żaden z zestawów kolumn wymienionych przeze mnie się nie sprawdzi a jedynie JBL? Jak by nie patrzeć Loft`y wykraczają trochę poza ramy cenowe...No i czy w takim razie AVR-1612 sobie poradzi? A może tu warto jednak zakupić AVR-1912? I tak na koniec czy jesteś mi w stanie "podrzucić" ofertę cenową na sprzęt? Może nie tylko na Lofty ale ogólnie na ampli oraz zestawy kolumn wymienione w moim pierwszym poście?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
PamięNtaj, że w/g mojej opinii. Co nie oznacza, że bardziej u Ciebie nie sprawdzą się np Obsidiany :)

Z zestawem ktory wymieniłem mieścimy się w 3500. Pisz na priv i działamy.

Do góry