Amplituner, kolumny pomoc

b-e

New member
Witam forumowiczów :)

Od kilku dni zastanawiam się nad kupnem zestawu amplituner wraz z głośnikami, do słuchania muzyki,
jak i oglądania filmów. Niestety limit tak jak zwykle to bywa finansowy się pojawił :D
Do przeznaczenia na zestaw mam około 2500 zł (jak będzie 2600 nic się nie stanie).
Naprawdę ciężko mi podjąć decyzję, bo będzie to pierwszy zestaw tego typu, posiadałem jedynie wieże 2x120 no i jakieś słabe głośniczki do komputera logitecha 5.1 :p
Lubie konkretnie wykonany sprzęt, oczywiście z wyglądem musi iść jakość :)
Przeglądałem sobie przez kilka dni różnego rodzaju strony, początkowo obstawiałem przy Sony STR-730, lecz po zastanowieniu stwierdziłem, iż lepszym wyborem będzie Yamaha RX-V473.
Odnośnie kolumn to niestety nie mam pojęcia, jakie. Proszę o pomoc w doborze sprzętu w określonym limicie finansowym.
Jeśli jednak za taką kwotę nie kupie nic wartego uwagi, to również prosiłbym o taką informację.

Z góry dzięki :)

b-e

New member
Odnośnie tych kolumn to są OK, wygląd jak najbardziej wygląd / wykonanie, parametry tutaj niestety za bardzo się nie wypowiem, ale opinie są również nie najgorsze ;)

Natomiast jeśli chodzi o AVR 156, to porównując z Yamaha RX-V473, jak tutaj wygląda sprawa.
Niestety nie znam tej firmy Harman Kardon, nie kojarzę jej zupełnie, dlatego też w poszukiwaniach nie brałem jej pod uwagę. Prosiłbym o informację, czy Yamaha ok. 200zł droższa jest lepsza, czy też nie ma co sugerować się marką, którą znam i wybrać sprzęt Harman Kardon, który zdecydowanie bardziej pasuje mi odnośnie ceny no i został przez Ciebie polecony.

Zauważyłem też, iż nie posiada on możliwości odtwarzania poprzez port USB, co uznałem za przydatną funkcję w Yamaha

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z różnic to z tego co pamiętam Harman 156 nie ma autokalibracji. Yamaha ma AirPlay i 4K. Co do dźwięku to Harman trochę lepiej wypadnie w stereo. Napisz jeszcze jaki masz duży pokój?

b-e

New member
Początkowo planuje zamieścić w pokoju 12m2, jednak docelowo ma odpowiednio nagłośnić pokój około 20m2, sprzęt ma wystarczyć na parę dobrych lat jak wiadomo, nie planuje szybkiej wymiany.

Odnośnie tego, czy więcej filmów, czy też muzyki, ciężko powiedzieć, może 60% muzyki, 40% film/serial. Jakby to było istotne również, to słucham każdego rodzaju muzyki, za wyjątkiem metalu i tego typu podobnych gatunków.

Czyli podsumowując, pasowałby mi zestawik: Yamaha RX-V473 wraz z kolumnami Jamo S 606 HCS 3 (czarne) - 2900zł lekko ponad budżet no ale coż :D
Proszę więc o potwierdzenie, czy wraz z końcem miesiąca ten zestaw warto zakupić :)
Nie chce zamykać tematu, dalej pozostaje otwarty na wszelkie propozycje, gdyż do zamówienia dzieli mnie 2,5 tygodnia, chcę jedynie dobry sprzęt w tym przedziale cenowym.

Tak, jak wspomniałem za przydatną funkcje uznaje: odtwarzanie poprzez USB, szczególnie formatu, formatu takiego jakim jest Flac, możliwość aktualizacji oprogramowania - USB, możliwość podłączenia do Internetu no i dodatkowo wszystko co jest przygotowane na obsługę przyszłościowych formatów, 4K, również przemawia za Yamaha. Odnośnie AirPlay, obecnie nie jestem fanem firmy Apple przez co w najbliższym czasie współpraca z tymi urządzeniami nie stanowi dla mnie atutu przemawiającego za kupnem.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co do cen napisz do blackninja myślę, że zrobi Ci lepszą cenę. Jeśli chodzi o zestaw to w 12m2 Jamo 606 będą dudniły. One lubią sporo przestrzeni z tyły i z boku. Na 20m2 już będą ok. Jednak jeśli słuchasz sporo muzyki to Jamo 606 tak średnio wypadają. To zależy też jak bardzo jesteś wymagający. Może na razie lepiej pomyśleć o amplitunerze i lepszych frontach, a potem dokupować resztę? Jednak jak chcesz od razu cały zestaw to zerknij jeszcze na Denona 1713 + Obsidian 600 lub QQ5000.

norad

New member
Jeśli chodzi o zestaw to w 12m2 Jamo 606 będą dudniły. One lubią sporo przestrzeni z tyłu i z boku. Na 20m2 już będą ok. Jednak jeśli słuchasz sporo muzyki to Jamo 606 tak średnio wypadają. To zależy też jak bardzo jesteś wymagający.

Kolega ma 100 % racji poza tym musisz sam posłuchać i porównać. Ja miałem Yamahe 571 z Jamo 606 i teraz z doświadczenia wiem że ta Yamaha jest trochę zasłabła. U mnie szybko pojawiło się uczucie niedosytu i po jakimś czasie wymieniłem amplituner na starszy model ale zdecydowanie mocniejszy (Marantz SR 6003). Z drugiej strony może dla Ciebie będzie OK- wszystko zależy od preferencji.
A z trzeciej strony - to inni forumowicze pewnie potwierdzą - niedosyt ciągle się pojawia i ciągle chce się mieć coś lepszego (teraz (od roku ;)) zbieram się do wymiany kolumn hehe.

b-e

New member
@Pawel_Sz85 - słucham naprawde sporo muzyki, nie chcialbym być rozczarowany, po wydaniu 3k na sprzęt "żę coś nie daje rady, albo buczy", lecz niestety nie planuje przeznaczenia znacznie większej kwoty przez co "kupno na raty" niestety nie wchodzi w gre.

Denon 1713: wygląd naprawde mizerny jak na sprzęt w tej cenie, opinie wskazują na dużą moc, nie doczytałem informacji odnośnie możliwości aktualizacji za pomocą USB, brak technologi 4K

- kolumny QQ5000, wydają się OK, przeznaczenie widzę bardziej pod muzykę, lecz mam nadzieję że filmy równie dobrze będzie się na nich oglądało.

@norad - lubię sobie posłuchać muzyki od czasu do czasu bardzo głośno przez co, chciałbym jednak, aby moc była odpowiednia.

Dlatego, też taka kwestia, oczywiście wchodzi w grę tylko nowy sprzęt, nigdy w życiu nie posiadałem żadnej używki i nie zamierzam, odnośnie amplitunera, który były odpowiedni dla kolumn QQ5000 bo jak rozumiem zgodzicie się wszyscy, że są one lepsze.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Denon 1713 może nie jest jakoś super wyposażony, ale mnie bardziej odpowiada w stereo niż Yamaha 473. Moim zdaniem QQ5000 bardziej muzykalne od Jamo 606. Jak masz możliwość wybierz się gdzieś posłuchać. Zerknij jeszcze na Onkyo 515.

b-e

New member
Onkyo 515 jest 7.2 nie potrzebuje chyba, aż tylu kanałów w zupełności jakiś 5.1 powinien wystarczyć, dlatego też powracam do pytania mojego, odnośnie amplitunera, który w pełni obsłuży kolumny QQ5000

Waldemarrro

New member
Ja mam qq5000 II i do muzyki są bardzo fanjne, czasem trochę basu brakuje ale nie jest to jakiś wielki problem, do tego Denon 1612 albo 1613 i za przyzwoite pieniądze będzie grało że aż miło, moim zdaniem w filmach są bardzo dynamiczne.

b-e

New member
Okej, dziękuje za pomoc, zdecydowałem się na Quadral Quintas 5000 (1600zl), Denon AVR-1713 (1600). Opinie odnośnie kolumn mnie przekonały, amplituner jest lekko wybrakowany, no ale trudno nie można mieć wszystkiego za tą cenę. Jako, iż wykroczyłem poza budżet znacząco niestety, kupno przeciągnie mi się, aż do końca Maja. Zdecydowanie, jednak po zakupie dam znać, jaki jest mój stopień zadowolenia :D Może i wystarczy mi na amplituner: AVR-21130, który już posiada troszkę więcej opcji, no ale to już zobaczę pod koniec Maja :)

A właśnie póki, temat jeszcze jest aktywny, jak wyglądała by kwestia okablowania, jak czytałem, na fronty lepsze kabelki na tyły gorsze, jakie dokładnie proponujecie (firma/model) proszę o info, w odniesieniu do wybranego zestawu.

Pzdr

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Okej, dziękuje za pomoc, zdecydowałem się na Quadral Quintas 5000 (1600zl), Denon AVR-1713 (1600). Opinie odnośnie kolumn mnie przekonały, amplituner jest lekko wybrakowany, no ale trudno nie można mieć wszystkiego za tą cenę. Jako, iż wykroczyłem poza budżet znacząco niestety, kupno przeciągnie mi się, aż do końca Maja. Zdecydowanie, jednak po zakupie dam znać, jaki jest mój stopień zadowolenia :D Może i wystarczy mi na amplituner: AVR-21130, który już posiada troszkę więcej opcji, no ale to już zobaczę pod koniec Maja :)

A właśnie póki, temat jeszcze jest aktywny, jak wyglądała by kwestia okablowania, jak czytałem, na fronty lepsze kabelki na tyły gorsze, jakie dokładnie proponujecie (firma/model) proszę o info, w odniesieniu do wybranego zestawu.

Pzdr
Ceny przegięcie, pisz na priva i pokombinujemy, a mniejszy budżet będzie potrzebny.

b-e

New member
odświeżając temat, niestety troszkę zakup mi się oddalił w czasie, ale już posiadam zestawik.
Troszkę go zmodyfikowałem, gdyż w międzyczasie zdążyły się pojawić na rynku nowe modele amplitunerów denona, przez co obecnie posiadam QQ 5000 SET II + DENON AVR-X1000 + kable 3x10m 2x2.5mm2 + optyczny kabel hama.

Zestaw kupiłem zupełnie w ciemno sugerując się opiniami, opisami dostępnymi w internecie oraz waszymi poradami. Denon AVR-X1000 porządnie wykonany sprzęt. Funkcjonalność bardzo dobra, dostępna aplikacja na android, można czasem się pobawić :p Coś z radiem internetowym mam problemy, ale nie miałem zbytnio czasu sprawdzać.

Teraz moje odczucia odnośnie głośników, hmm są dość słabe, ustawione na maksymalną głośność w pokoju 12 mm2 nie pokazują się ciekawie, spodziewałem się czegoś lepszego.

Sama jakość dźwięku jest naprawdę bardzo dobra, przyjemniej się ogląda seriale, filmy o to chodziło mi też, jednak czy w stereo, czy w dolby d, basu praktycznie nie ma. Te osoby, które wypowiadają się, że bez subwoofera w zupełności zestaw wystarczy hmm nie mogę powiedzieć, że się nie znają, ale są w błędzie, bądź też nie są tak uzależnieni od muzyki, czy też seriali / filmów :) Głośniczki które, używałem wcześniej to logitech x530, subwoofer ustawiony na minimum, jednak tam bas był, tutaj niestety nic :p

Jakby, ktoś miał jakieś pytania odnośnie samego zestawu proszę pisać, chętnie odpiszę.

Ze względu na brak basu, potrzebuję waszej porady, jaki subwoofer powinien wystarczyć, naprawdę nie chcę już zbyt wiele pieniędzy na chwilę obecną dokładać, gdyż troszkę już na ten obecny zestaw wydałem. Zastanawiam się nad czymś takim: Gł. basowy QUADRAL Sub 60 Czarny - avans.pl, lecz niestety nie znam się na tym i proszę o poradę :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Osobiście uważam że to dobre kolumny. Dziwi mnie fakt że nie masz w nich basu na 12mkw? Nawet sądzę że coś jest nie tak, bo z tego co pamiętam koledzy wstawiali je do dużo większego metrażu i nie narzekali. Praktycznie na 12mkw to spokojnie wystarczają podstawkowe, a tu masz podłogówki i problemy z basem? Coś jest nie halo. Kolumny wygrzane, dobrze podłączone? W ampli również poustawiałeś wszystkie parametry? Zobacz czy w opcjach nie masz ustawionego suba na ON, czy ustawionych odcięć. Ile chcesz przeznaczyć na subwoofer?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

b-e

New member
tzn. ja bym tego nie nazwał problemami z basem po prostu ciężko nazwać to basem, w poprzednim zestawie o którym wspominałem, którego kupiłem za kilkaset złotych ;P można było poczuć uderzenie, oczywiście chodzi mi o niską głośność i średnią, czyli tutaj uznam to M.VOL. 40-70 bo tak najczęściej wykorzystuje sprzęt. :) Ogólnie maksymalna głośność nie jest w pełni zadowalająca, gdyż zestaw w moim odczuciu, a czasem lubię bardzo głośno posłuchać gra dość cicho. W moim odczuciu wieża, którą kupiłem sporo czasu temu, jeszcze jak była uznawana jako nowość PHILIPS fwc 700/34 gra głośniej.

Kolumny wygrzane, hmm jak tak patrze na forum `to (w zależności od modelu) pierwsze 150-300h grania`. Niestety zestaw mam na tyle krótko, korzystałem może z niego przez 10h tak więc nie są wygrzane.

Czy kolumny są dobrze podłączone, podłączałem dość dużą ilość kolumn i nie odnotowałem trudności przy podłączaniu, kable wykorzystane to tak jak wspomniałem 3x10m 2x2.5mm2

W amplitunerze wykorzystałem automatyczną konfigurację, wybrałem podczas ustawień, że nie mam subwoofera, czyli obecnie opcja SW: No.

"czy ustawionych odcięć" tego niestety nie rozumiem, tak więc jak możesz proszę o wskazanie opcji, jest to mój pierwszy `prawdziwy` zestaw kina.

Wracając do subwoofera hmm, to czyli jak kolumny nie są wygrzane to lepiej poczekać?
Czy różnica może być widoczna, gdyż obecnie basem jestem totalnie rozczarowany.
Odnośnie kwoty, jaką chcę przeznaczyć hmm, chciałbym po prostu, aby bas był słyszalny odpowiednio. Jako limit można uznać kwotę 800 zł, chociaż lubię porządnie wykonany sprzęt (denon bardzo mi się podoba i cieszę się z tego wyboru) przez co jestem otwarty na wszelkie sugestie. Oczywiście nie chcę, aby bas na minimalnym ustawieniu był strasznie mocny po prostu teraz go brakuje. Z góry dzięki za pomoc.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sprawdz watek podwieszony - Kalibracja.
Jezeli ustawienia sa poprawnie wykonane, a basem jestes _totalnie_ rozczarowany, to po wygrzaniu nie spodziewalbym sie az takich drastycznych zmian. Bez przesady, to juz predzej sie przyzwyczaisz do tego brzmienia, jak nastapia te "drastyczne" zmiany, co nie oznacza ze ich nie bedzie wcale.
Ja bym optowal ustawienia i akustyke. Czasami wystarczy przesunac sie o 50cm i bas zalewa sluchacza.

Do góry