Amplituner, kolumny pomoc

b-e

New member
@armanig - wątek podwieszony ma 1,3k odpowiedzi, postaram się go przeczytać do końca tygodnia następnego, mam nadzieję, że coś tam znajdę. Bo przeprowadziłem jedynie automatyczną kalibrację. Wszystko ustawione przez instalator sprzętu denon, ten podczas pierwszego uruchomienia.

Wątpię, iż to problem akustyczny, zdecydowanie wygląda na to, iż te kolumny są po prostu słabe, bądź też jakieś ustawienie w amplitunerze powoduje ten problem.

@blackninja - podczas podłączania upewniałem się kilka razy. Teraz jeszcze na twoje pytanie sprawdziłem ponownie, wszystko się zgadza.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
"czy ustawionych odcięć" tego niestety nie rozumiem, tak więc jak możesz proszę o wskazanie opcji, jest to mój pierwszy `prawdziwy` zestaw kina.

Wracając do subwoofera hmm, to czyli jak kolumny nie są wygrzane to lepiej poczekać?
Czy różnica może być widoczna, gdyż obecnie basem jestem totalnie rozczarowany.
Odnośnie kwoty, jaką chcę przeznaczyć hmm, chciałbym po prostu, aby bas był słyszalny odpowiednio. Jako limit można uznać kwotę 800 zł, chociaż lubię porządnie wykonany sprzęt (denon bardzo mi się podoba i cieszę się z tego wyboru) przez co jestem otwarty na wszelkie sugestie. Oczywiście nie chcę, aby bas na minimalnym ustawieniu był strasznie mocny po prostu teraz go brakuje. Z góry dzięki za pomoc.

Brzmienie po wygrzaniu może się lekko poprawić. Co do odcięć to wejdź w zakładkę odnośnie ustawienia kolumn, możesz tam przestawiać odcięcie w Hz dla poszczególnych kolumn i LFE. W Twoim przypadku fronty powinny byc na Full Band. Może faktycznie to wynik złej akustyki? Mini wieża lepiej grała niż ten Denon i podłogówki?, tym mnie zaskoczyleś:???:

wątek podwieszony ma 1,3k odpowiedzi, postaram się go przeczytać do końca tygodnia następnego, mam nadzieję, że coś tam znajdę. Bo przeprowadziłem jedynie automatyczną kalibrację. Wszystko ustawione przez instalator sprzętu denon, ten podczas pierwszego uruchomienia.

Wątpię, iż to problem akustyczny, zdecydowanie wygląda na to, iż te kolumny są po prostu słabe, bądź też jakieś ustawienie w amplitunerze powoduje ten problem.

Tamtą dyskusję prowadzi Whiplash:), On jest tam królem. Przeczytaj sobie ten temat http://www.hdtv.com.pl/forum/amplit...acja-i-ustawienie-kina-domowego-poradnik.html. Ja bym bardziej posądzał złe podłączenie, ustawienie lub akustykę. Te kolumny nie mogą byc za słabe, bo ludzie je mają na większych powierzchniach. Ja słuchałem MA MR4 na 20mkw i tez dawały radę. Sam mam Oli 30 na 15mkw i basu jest tyle że nawet w ampli nie podbijałem, a przecież to gabarytowo podobne kolumny. Ty masz jeszcze mniejszy metraż, więc niedomaganie sprzetu bym wykluczył, chyba że jakaś wada samej elektroniki?

Ostatnia edycja:

b-e

New member
Ok zobaczymy, albo po prostu przyzwyczaję się do tego brzmienia jak napisał armanig hehe.
Front są jako Large, reszta jako small.
Speakers >> Manual Setup >> Bass >> LPF (LFE) jest na 250Hz

Mini-wieża jednak głośniej w moim odczuciu gra, a co do basów to różnica jest ogromna, tam mam system WooX Philips.

Temat przeczytałem, jak i całą instrukcję obsługi amplitunera dołączoną na płycie, zmiany ustawień wprowadzają jedynie minimalne różnice.

Obecnie zmieniłem podłączenie, kabel optyczny wychodzący z PC zamieniłem na: jack+cinch > numark dxm-06 (ustawiłem bass na +6dB) > cinch+cinch > amplituner (direct aka pure) i w przypadku tego ustawienia bass słychać, jednak nie jest to rozwiązanie jakie chciałbym wykorzystywać. Proszę o radę, co można zmienić, aby przy połączeniu pc > kabel optyczny > amp również osiągnąć wysoki bass

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Z kompem nie pomoge, bo ja nie używam go jako żródła, ale uważam że komp lepiej puscić cyfrowo. Coś mi tutaj nie gra, pisałeś że suba masz na OFF?, więc skąd masz możliwość odcięcia dla LFE? Ta opcja powinna byc niedostępna przy takim ustawieniu, i jeszcze taka wysoka możliwość odcięcia - 250Hz, skoro pełne pasmo dla tego kanału wynosi 120Hz?, coś Ci się pomyliło albo masz pochrzanione w tych ustawieniach. Przeprowadzaleś wogóle autokalibrację, masz ustawione audyssey?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Moim zdaniem przeprowadź jeszcze raz autokalibrację zgodnie z instrukcją. Włącz dyn eg. Potem sprawdź channel level check czy Ci za bardzo nie wyciszyło kolumn. Jak tak to możesz trochę podbić. Bo pisałeś że cicho gra. Powinieneś mieć ustawione fronty na full band reszta na small. Sprawdź też w menu eq parameter check czy Ci kalibracją nie wyciszyła niskich częstotliwości.

b-e

New member
@krzysiek1980

Przeprowadziłem automatyczną kalibrację `W amplitunerze wykorzystałem automatyczną konfigurację`, w której to również dokonuje się kalibracja z tym mikrofonem.

Tak, jak sub jest na off to wskazana opcja i tak jest aktywna, jak daje go na on to się pojawiają wtedy dodatkowe w tym menu. Mam ustawione audyssey, opcję (Speakers >> Manual Setup >> Bass >> LPF (LFE)) zmieniłem na 120.

Dodatkowo opcje odcięcia mam ustawione na:
Speakers >> Manual Setup >> Crossovers:
- Sel: Individual
- Center 80Hz
- Surrund 60Hz

@Pawel_Sz85

Kalibracja przeprowadzona była zgodnie z instrukcją oraz wskazówkami na ekranie.
Dyn Eq. jest włączone.

Wszedłem w tą opcję co pisałeś Speakers >> Manual Setup >> Levels >> Test Tone Start ustawienia mam odpowiednio:
- FL: -7.5 dB
- C: -7.0 dB
- FR: -8.0 dB
- SR: -7.5 dB
- SL: -4.5 dB
Czy tutaj wprowadzać, jakieś modyfikacje?

Speakers >> Manual Setup >> Speaker Config:
- Front: Large
- Center: Small
- SW: No
- Surround: Small

Menu: eq parameter check nie mogę znaleźć, również w instrukcji nie ma o nim informacji.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ale jeżeli nie masz suba, to opcję subwoofer powinieneś mieć na OFF i wtedy odcięcie dla LFE powinno być wogóle nieaktywne. Jeżeli masz ustawionego suba na ON i odciąłeś teraz na 120Hz, to się nie dziwię że basu brakuje. To ustawienie jest poprawne jak się ma subwoofer. Do tego masz sporo powyciszane kolumny. Możej je podbić ale zachowując te różnice w dB między nimi.

b-e

New member
Ok z tym dB pokombinuje, no ale wg. instrukcji ustawienie Subwoofer Mode, jest niedostępne przy ustawieniu subwoofer na NO, jednak ta druga opcja jak dobrze rozumiem instrukcję, jest widoczna i tak też jest u mnie. Czyli przy subwoofer Yes, mam opcje w tym menu Subwoofer Mode, LPF for LFE, a przy no mam tylko tą drugą.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Podbicia ustaw mniej więcej tak: - FL: -1.5 dB- C: -1.0 dB- FR: -2.0 dB- SR: -1.5 dB- SL: +1,5 dB - nie będziesz musiał tak podkręcać amplitunera. Jeśli chodzi o Speakers >> Manual Setup >> Crossovers: to chyba powinno być tak- front: Full band- Center 80Hz- Surrund 80Hz. EQ check ja mam w Auto setup>> parameter check>>eq check>>audyssey

outcold

Member
Ale jeżeli nie masz suba, to opcję subwoofer powinieneś mieć na OFF i wtedy odcięcie dla LFE powinno być wogóle nieaktywne. Jeżeli masz ustawionego suba na ON i odciąłeś teraz na 120Hz, to się nie dziwię że basu brakuje. To ustawienie jest poprawne jak się ma subwoofer. Do tego masz sporo powyciszane kolumny. Możej je podbić ale zachowując te różnice w dB między nimi.

Krzysku, ostatnio małe przemeblowanie robiłem a później kalibracje, wynik jak na obrazku, lektor z centrala był zagłuszany przez pozostałe kolumny wiec podbiłem go na +5,5 i teraz jest OK, co o tym myślisz, niby tez wyciszyło. Crossover mam na 60Hz ( surr i centr) nie mam jeszcze suba.

Attachments

• Chanel Level - po kalibracji.jpg
    Chanel Level - po kalibracji.jpg
    14,5 KB · Wyś: 76

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ok z tym dB pokombinuje, no ale wg. instrukcji ustawienie Subwoofer Mode, jest niedostępne przy ustawieniu subwoofer na NO, jednak ta druga opcja jak dobrze rozumiem instrukcję, jest widoczna i tak też jest u mnie. Czyli przy subwoofer Yes, mam opcje w tym menu Subwoofer Mode, LPF for LFE, a przy no mam tylko tą drugą.

Nie wiem jak to jest w Denonie, ale uważam że jak nie posiadasz podłączonego suba to wszystkie opcje z nim związane powinny byc na OFF. Bo jak będziesz miał w ampli załączonego suba i jeszcze ustawione odcięcia, to wszystko co poniżej tych odcięć będzie przekierowane na suba - którego nie ma, dlatego może Ci brakować tego basu. Dla mnie to sub na NO, i fronty na Full Band ( Large, Main). Zadnych odcięć na LFE nie ustawiasz, bo ta opcja jest potrzebna tylko jak masz subwoofer. Pasmo dla LFE w tym wypadku powinny przejąć fronty.

Krzysku, ostatnio małe przemeblowanie robiłem a później kalibracje, wynik jak na obrazku, lektor z centrala był zagłuszany przez pozostałe kolumny wiec podbiłem go na +5,5 i teraz jest OK, co o tym myślisz, niby tez wyciszyło. Crossover mam na 60Hz ( surr i centr) nie mam jeszcze suba.

Przestaw na central i surround na 80Hz. Wiesz, to czasami zależy od filmu. Kidyś była dyskusja z chłopakami czy lepiej załączać polepszacze czy nie. Jazauważyłem że jak załączę Dynamic Vol., to mi wyrównuje glośność we wszystkich kolumnach i lektor jest lepiej słyszalny, a jeżeli wyłączę to jest sporo ciszej i muszę dawać mocniej pokrętło głośności. Najlepiej na szumie testowym zobaczyć, musi być równo ze wszystkich kolumn. A jeżeli lektor jest ciszej to widocznie tak jest w filmie nagrany. Ja tam wolę oglądać film z napisami i oryg. ścieżką dźwiękową. Jest sporo lepsza.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Trochę sporo wyciszyło, ale widzę że w miarę równo central i fronty, więc widocznie tak wyłapał mikrofon. Ja mam niewielką odległość od frontów i centrala - ok. 2m i zawsze mi ustawia w pobliżu 0.

outcold

Member
No to u mnie jest podobnie 2-2,5m. Spróbuje jeszcze metody PawałaSZ, jak będzie grac, najdziwniejsze to że przedtem te wartości były mniejsze a teraz po 2h filmy amp jest juz dobrze ciepły.

Do góry