Ampli + wzmak

Rafal7

Banned
Dobrze, w nadzie są zworki, w denon, marantz, pioneer mają to zrobione jak to piszesz z guzika a inaczej mówiąc jako źródło jak cd czy Aux.

Borixon

Active member
Bez reklam
No czyli od początku dobrze mówiłem, stare Pioneery też miały zworki, do dziś nie mogę szwagra namówić na sprzedaż jego 9500 II DUAL MONO, jak to chodzi...

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

marstef

Member
Bez reklam
Panowie już tłumacze.

Tak jak Kapusta napisał wyżej gdzieś gdy wzmak działa w kinie jako końcówka mocy i do niego wpięty jest ampli przez Main In iii do tego ustawiony w tej pozycji zworką z tyłu to bez żadnego przepinania nie uruchomimy do stereo np CD i SAMEGO WZMACNIACZA nie prawda ?? Dlatego że zworka wpuszcza sygnał tylko z amplitunera tak ??

Tak, ale tylko w przypadku kiedy we wzmacniaczu preamp jest połączony ze stopniem końcowym zworką.

marstef

Member
Bez reklam
To że wzmak reaguje na pilota od ampli to porażka firmy i tyle w temacie.

W pionku tak jest. To jest wygodne, bo włączasz jednym przyciskiem pilota. U mnie wzmak jest w trybie power amp direct. Kiedy robię głośniej pilotem od ampli, to mruga dioda tego trybu w wzmacniaczu informując, że to operacja niedozwolona.

Rafal7

Banned
Wygodne jak masz wejście które nie reaguje na wzmocnienie głośności
Z drugiej strony jak chcesz włączyć wzmacniacz to włącza Ci się ampli ?

marstef

Member
Bez reklam
Spokojnie. Można obsługiwać jednym pilotem do 4 innych amplitunerów (parujesz id pilota z id ampli). Strona 125 instrukcji :)
Pewne komplikacje są przy korzystaniu z pilota logitech harmony, który ma zdefiniowane tylko jedno id urządzenia. Na upartego mogę nauczyć go poleceń z oryginalnego pilota i po kłopocie, tylko ja nie mam potrzeby.

Borixon

Active member
Bez reklam
024fc74c6c1ead405e9924c61ab5ffe9.jpg

Panowie to w wypadku zworek jak trzeba je wpiąć żeby wzmak służył jako końcówka mocy w kinie?? Przy takim ustawieniu wszystkie źródła trzeba przepuścić przez ampli prawda??
A jak chciałoby się używać tylko jako wzmak to zworka do jakiej pozycji?? Proszę o łapotologiczne wytłumaczenie.
Znaczy coś tam wiem ale chcę się upewnić.

Ostatnia edycja:

marstef

Member
Bez reklam
W przypadku końcówki rozpinasz i ampli do amp in. Jak korzystasz z wejść CD, tuner, etc. zworki założone.

Czemu zaraz do d....y, jak ma dobre dojście to tyłu wzmacniacza to warto przekładać zworkę, gorzej jak nie ma. Wtedy regulacja na dwie gałki, jest to trochę niebezpieczne dla uszu ale działa. Należy wyrobić w sobie nawyk skręcania potencjometru wzmacniacza po skończeniu oglądania filmu .
Co będzie wygodniejsze dla kolegi to już on sam zdecyduje.

Borixon

Active member
Bez reklam
Miałem tak w kilku przypadkach, dochodziło do momentu że nie chciało mi się włączać kina ;-)

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Do góry