morlinel92
New member
Cześć,
Od dłuższego czasu próbuje znaleźć rozwiązanie, aby puścić Atmos do soundabra samsung N950 (brak eARC) z plików .mkv na NAS po SMB/DLNA.
TV Samsung KS7000 (brak eARC). NAS stary Zyxel z SMB1.
Wydawało mi się, że kupując Xiaomi TV Box S 4k (2 gen) (MDZ-28-AA) wreszcie się to uda. Netflix 4K HRD z Atmos działa pięknie.
Problem jest z Atmos z plików mkv (DTS-HD i TrueHD). Próbowałem VLC, MX player, Kodi 20 i inne (ustawione passthrough dla dźwięku) i ścieżki są ledwo słyszalne, nie ma Atmosa. Na ścieżkach AAC jest ok.
Przeglądając forum natrafiłem na info, że w tym modelu nie działa przesyłanie DTS-HD i TrueHD poza aplikacjami VOD.
Muszę szukać wiec dalej. Czy wreszcie, ktoś wymyślił urządzenie, które:
1) Obsłuży mkv (h265, h264, AV1, VP9) z HGL, HDR10, HDR10+, DV
2) Przepuści atmosa z mkv do soundbara z Dolby Atmos, TrueHD, DTS-HD, DTS-X (opcjonalnie) i popularną resztą kodeków audio
3) Netflix 4k z Dolby Atmos
4) Będzie miał apkę do obsłużenia strumieniowania filmów ~80GB po SMB1/DLNA i nie będzie ścinał i kratkował, np. KODI, VLC
5) Obsłuży Wi-Fi w standardzie ac
6) Aplikacja YouTube będzie obsługiwać przyśpieszenie oglądania treści (niby oczywiste, ale nie wszędzie działa)
7) Obsłuży screensharing z telefonu Xiaomi przez jakiś Miracast itp.
8 ) Będzie obsługiwał zewnętrzne dyski w NTFS (opcja)
9) Będzie miał apkę Transmission i możliwość zapisania pobranych plików na podłączony do niego zewnętrzny dysk w NTFS. (opcja)
Niekoniecznie musi mieć port Ethernet i USB dla dysków zewnętrznych.
Polecono mi Fire Cube 3 gen.
Jest na Al****o w promce teraz za 760 zł, opłaca się?
Ciężko je gdzieś dostać więc pytanie czy może niedługo będzie nowsza wersja i jest lub w ciągu 7 mc będzie coś lepszego na rynku (Nie chce Nvidia Shield TV PRO)?
Kupiłem Fire Cube 3 gen. Ciągle go testuje, ale wydaje się, że tego właśnie potrzebowałem!
Poniżej moje wrażenia po 3 dniach testów:
1) Przez Kodi 21 beta 1 (dzięki @mat74 za polecenie!) wszystko śmiga elegancko!
HDR, Atmos, DTS-HD 7.1/5.1, TrueHD, nie miałem problemu z żadnym formatem video czy audio.
https://github.com/quietvoid/xbmc/releases/tag/v21-dovi (kodi-21-Omega-Beta1-armeabi-v7a-release-quietvoid-2023-10-18.apk)
AV1 i VP9 w YouTube też działają (tak przynajmniej pokazują statystyki dla "nerdów"
Ale na YT jak puszczam jakieś materiały "atmos test" to soundbar nie pokazuje na wyświetlaczu "Dolby Atmos" i mogę zmienić tryby audio w soundbarze wiec w sumie nie wiem jak z obsługą.
Jest czy jej nie ma?
2) Też wszystko działa ok. Dźwięk jest super!
DTS-X --> jeszcze nie testowałem
3) Działa.
Ale Soundbar dziwnie to pokazuje. W Netflixie materiał oznaczony jest ikonką Dolby Atmos. Uruchamiając taki materiał soundbar na wyświetlaczu powinien pokazać "Dolby Atmos" i wyłączyć możliwość zmiany trybu dźwięku na Smart, Standard, Surround. Wyświetlać powinien "Not available".
Na mi box 4k gen 2/ Xbox napis "Dolby Atmos" wyświetlał się zaraz po uruchomieniu materiału. Na cube nie ma tej informacji jednak przy próbie zmiany trybu dźwięku dostaje "Not available" i dźwięk również wydaje się Atmosowy.
Czy w Netflixie jest opcja sprawdzenia jak podawana jest treść do TV? Coś jak opcja "dla nerdów" z YT?
4) KODI działa super. Włączyłem również opcję wymuszania HDR10 zamiast DV, którego mój TV nie obsługuje.
Mam jednak problem ze starym NASem, który przy dużym bitrate sobie nie radzi po SMB. Klatkuje i ścina. Więc mam dodane media po SMB dla opisów, okładek i ocen z filmweba, a treść puszczam przez DLNA i tu działa wszystko ok. Jest atmos, hdr i ścinki są może 2/3 na 3h oglądania.
Z tego co czytałem DLNA nie powinien niczego kompresować wiec materiał powinien być taki jak po SMB?
5) WiFi działa szybko i stabilnie (korzystam z ac)
6) Działa i jest ok.
7) Działa i jest ok.

Ale napięcie na porcie USB z cube jest zbyt małe i dysk nie może wystartować. Musiałem podłączyć przez aktywny hub USB 2.0.
Problem jest jednak, że nie można zapisać nic na tym dysku. Musiałbym go sformatować pod FireTV jego formatem plików. Wbudowany odtwarzacz nie ma (albo jeszcze nie znalazłem) możliwości zmiany ścieżki dźwiękowej, napisów itd. odtwarza plika mkv z domyślnymi ustawieniami i tyle.
Dodatkowo duży problem jest, kiedy dysk się podłączy i odpalę es explorer. Dysk się w nim mapuje, ale tracę możliwość dostępu do niego we wbudowanym odtwarzaczu, czy kodi. Później dysk znika i po ponownym podpięciu go już nie widać nigdzie. Ciągle nie udało mi się dojść jak zrobić, aby bez problemów obsługiwać dysk. Pomaga wywalenie i usunięcie danych es experera ale np. bez bezpiecznego usunięcia dysku i po wykonaniu restartu cube, dysk ponownie się nie mapuje i nie wiem czego to jest wina. Wypinam, podpinam i nic. Ciągle z tym walczę.
9) Co do transmission pomysł miałem taki, aby zrezygnować ze starego NASa na rzecz dysku wpiętego po USB z NTSF, aby łatwo wypiąć i coś zgrać lub dograć. Rozwiązałby się problem klatkowania po SMB, poboru prądu przez NAS itd. Ale tak jak wyżej pisałem
- nie można zapisać nic na tym dysku z NTFS. Musiałbym go sformatować pod FireTV jego formatem plików
- port USB przechodzi w uśpienie razem z cube
- pobrałem apk Transmission BTC z zewnątrz, bo w amazon store nie. Nie wszystkie opcje działają poprawnie jednak samo odpalenie apki daje możliwość dokonfigurowania przez www, a tu jest już w 90% ok.
Pozostałe kwestie:
-w amazon store brakuje sporo aplikacji, które normalnie są dostępne na Google TV (np. File manager plus). Player, Polsat BoxGo nie mogę zainstalować z amazon store wyświetla mi się niedostępne (czytałem, że trzeba ściągnąć aplikacje na telefon alexa i tam ustawić region dla cube na Polskę, tak zrobiłem i teraz w cube widać polską lokalizację. Pojawiła się możliwość instalacji cda, viaplay ale player i polsat dalej są niedostępne).
Może to kwestia, że ta kostka nie jest z dystrybucji na Europę? (ale nie wiem jak to sprawdzić)
- wkurza mnie brak podstawowych apek w store. Trzeba kombinować ze ściąganiem apk, aptoide, downloader itd.
- jest trochę reklam w interfejsie głównym z serwisów, których nie korzystam, nie wiem po co wyświetlane są mi filmy i rekomendacje z amazon prime, Disney itp.
- pilot trochę tandetny
- Alexa fajnie działa
- interfejs szybki i prosty w obsłudze (miałem 1 raz problem z poprawnym wyświetlaniem obrazu jakby rozdzielczość się rozjechała i połowa opcji nie mieściła się na TV, restart pomógł)
- już mogli dać kabelek hdmi do zestawu za te pieniądze
Ogólnie TV cube spełnia większość moich wymagań i zostanie ze mną.
Jednak gdybym miał go kupić teraz za 899 zł to zdecydowanie bym sobie odpuścił i poczekał na wymianę swojego TV.
Ostatnia edycja: