Ok- Fire Cube 3gen kupione ,pierwsze testy zrobione.
Plusy:
-obsługa HDR w YT ( przy okazji w Smart Tube Next) bezproblemowa
-obsługa HDR10+
-obsługa HLG
-wszystkie oryginalne apki streamingowe ,są obsługiwane w pełnej jakosci (niestety Netflix jest w 60 hz i nie da sie wymusić oryginalnego klatkarzu)
-duże zaskoczenie, moim zdaniem skalowanie (superrozdzielczosć) jest lepsze niż w Nvidii.To moja opinia oparta o wrażenie organoleptyczne na aplikacji TiviMate
-bezproblemowa obsługa gęstych formatów audio (DTS HD MA ,Dolby True HD również z Atmosem)
Urządzenie jest szybkie , własciwie tak szybkie jak Nvidia pro 2019 , z drobnym zastrzeżeniem- Kodi wchodzi 32-bit więc jednak na Nvidii pro , wersja 64-bit jest nieco szybsza, jednak nie na tyle by było to jakoś specjalnie odczuwalne.
Minusy (w odniesieniu do Nvidii pro2019)
-brak podświetlenia pilota ,jest taki sam jak do Fire sticka i moim zdaniem mogli sie jednak bardziej postarać.
-pendrive 128 GB sformatowany jako pamięć wewnętrzna umożliwia ładowanie na niego aplikacji , niestety nie udało mi się wymusić buforowania do niego w Kodi.
-po podłączeniu jakiegokolwiek dysku urzadzenie żąda jego sformatowania by miało do niego dostęp (pozostaje jedynie wybór czy ma yć to pamięć zewnętrzna czy wewnętrzna)
Urządzenie jest zgrabne,wizualnie bardzo estetyczne, minimalistyczne.
Czy jest konkurencją dla Nvidii pro 2019 ?
hm........ trudno mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi , jesli ktoś chce się oprzeć całkowicie na streamingu to może być alternatywą wartą rozważenia.Jest na dzień dzisiejszy chyba jedynym urzadzeniem w pełni wspierajacym wszystkie platformy i obsługujacym formaty audio HD więc poprzez Kodi daje pełną jakość.
Jednak jeśli ktoś chciałby ją kupić jako dodatkowy streamer (posiadając już player pod Kodi) lub jego sprzęt audio nie obsługuje gęstych formatów, to o połowę tańszy Firestick 4k Max 2 gen spełni te oczekiwania .
ps.Testowane na Tivimate w wersji pro i Kodi 22 Pegassus (kompilacja Mavena(