Amazon Fire Cube 3 gen.

morlinel92

New member
Tak, tak. Jak sam zainstaluje to działa.
Ciekawy byłem czy to tylko u mnie jest problem z możliwością instalacji tych apek z oficjalnego stora czy u wszystkich.
Dzięki za potwierdzenie!

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ok- Fire Cube 3gen kupione ,pierwsze testy zrobione.

Plusy:
-obsługa HDR w YT ( przy okazji w Smart Tube Next) bezproblemowa
-obsługa HDR10+
-obsługa HLG
-wszystkie oryginalne apki streamingowe ,są obsługiwane w pełnej jakosci (niestety Netflix jest w 60 hz i nie da sie wymusić oryginalnego klatkarzu)
-duże zaskoczenie, moim zdaniem skalowanie (superrozdzielczosć) jest lepsze niż w Nvidii.To moja opinia oparta o wrażenie organoleptyczne na aplikacji TiviMate
-bezproblemowa obsługa gęstych formatów audio (DTS HD MA ,Dolby True HD również z Atmosem)

Urządzenie jest szybkie , własciwie tak szybkie jak Nvidia pro 2019 , z drobnym zastrzeżeniem- Kodi wchodzi 32-bit więc jednak na Nvidii pro , wersja 64-bit jest nieco szybsza, jednak nie na tyle by było to jakoś specjalnie odczuwalne.

Minusy (w odniesieniu do Nvidii pro2019)
-brak podświetlenia pilota ,jest taki sam jak do Fire sticka i moim zdaniem mogli sie jednak bardziej postarać.
-pendrive 128 GB sformatowany jako pamięć wewnętrzna umożliwia ładowanie na niego aplikacji , niestety nie udało mi się wymusić buforowania do niego w Kodi.
-po podłączeniu jakiegokolwiek dysku urzadzenie żąda jego sformatowania by miało do niego dostęp (pozostaje jedynie wybór czy ma yć to pamięć zewnętrzna czy wewnętrzna)

Urządzenie jest zgrabne,wizualnie bardzo estetyczne, minimalistyczne.
Czy jest konkurencją dla Nvidii pro 2019 ?
hm........ trudno mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi , jesli ktoś chce się oprzeć całkowicie na streamingu to może być alternatywą wartą rozważenia.Jest na dzień dzisiejszy chyba jedynym urzadzeniem w pełni wspierajacym wszystkie platformy i obsługujacym formaty audio HD więc poprzez Kodi daje pełną jakość.
Jednak jeśli ktoś chciałby ją kupić jako dodatkowy streamer (posiadając już player pod Kodi) lub jego sprzęt audio nie obsługuje gęstych formatów, to o połowę tańszy Firestick 4k Max 2 gen spełni te oczekiwania .

ps.Testowane na Tivimate w wersji pro i Kodi 22 Pegassus (kompilacja Mavena(

mat74

Well-known member
Bez reklam
,Skórka Arctic Zephir Reloaded,wtyczka POV-dziala właściwie jak na Nvidii.Ładuje się chwilkę dłużej ale nie jest to jakaś ogromna różnica.
Dopasowanie klatek w Kodi działa jak powinno.
Reakcja na polecenia z pilota-natychmiastowa.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Armanig mi napisał,abym zapytał o szybkość Aeonów :grin:
Więc jak wypadają Aeony i Titan Bingie Mod w porównaniu z Shieldem ? ;)

Astra1

Member
Czyli do starego tv Sony i amplitunera SR5014 mogę kupić Fire 4k max żeby kodi śmigało z RD , POV i gęste formaty audio ?

mat74

Well-known member
Bez reklam
Armanig mi napisał,abym zapytał o szybkość Aeonów :grin:
Więc jak wypadają Aeony i Titan Bingie Mod w porównaniu z Shieldem ? ;)

W Aeony się nie bawie-dla mnie to przerost formy nad funkcjonalnością.
Titana przetestuje po weekendzie.

Czyli do starego tv Sony i amplitunera SR5014 mogę kupić Fire 4k max żeby kodi śmigało z RD , POV i gęste formaty audio ?

Fire sticki nie obsługują gęstych formatów audio (tylko core),oczywiście Kodi z RD i POV będą chodzić.Jesli chcesz wsparcia dla DTS HD MA i Dolby True HD,musisz kupić Fire Cube even (poprzednie również obsługują tylko core).

mat74

Well-known member
Bez reklam
Gęstych formatów audio raczej nie będzie obsługiwał,więc można go będzie co najwyżej porównywać z Fire stickiem.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Podsumowanie po dalszych testach- urzadzenie bardzo dobrze radzi sobie z aplikacjami streamingowymi i IPTV (TiviMate) ,dobrze scaluje , obsługuje HDR w YT (SMN).
Niestety z obsługą Kodi jest już gorzej, mam wrażenie,że nawet Fire stick 4k Max radzi sobie w tym wzgledzie lepiej.Kodi jest niestabilne ,wystepuje brak synchronizacji audio , najlepiej pracuje na Kodi Omega dla Fire wersji Mavena ,jednak to i tak jeszcze nie to.
Pod tym wzgledem Nvidia pro 2019 jest nadal bezkonkurencyjna.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Edit:
Ok, po dalszych testach- jesli ktoś ma problemy z tym urzadzeniem (np. takie jak opisywane przeze mnie powyżej) , trzeba ustawić przekazywanie dzwięku w ustawieniach kostki na DD+ , Atmos z apek streamingowych będzie normalnie przekazywany a Kodi omija to ustawienie i nadal przepuszcza wszystkie formaty dzwięku.W Kodi przy ustawieniu zmiany częstotliwosci odtwarzania nalezy ustawić opóznienie 1.5 s .
Przy tych ustawieniach nadal potrafi po zamknieciu odtwarzacza Kodi wywalić do głównego menu ale Kodi ma zsynchronizowany dzwięk i robi sie uzyteczne.

morlinel92

New member
Cześć,
Dawno nie pisałem, bo wszystko działało....
Mam problem z odtwarzaniem filmów mkv z atmosem i wysoki bitrate (filmy ~70GB) z dysków zewnętrznych.
Wszystko działało ślicznie, a dziś wgrałem nowy film i mam problem z zacinaniem się. Tak jakby buforowało, w kodi kręci się kółeczko i ładuje do 100% i dopiero leci, aby po chwili znowu się zaciąć i znowu buforować.
Myślałem, że to problem Kodi. Ale na VLC, wbudowanym odtwarzaczu, wszędzie ten sam problem. Nawet serial w 4k z atmos ~10GB się wszędzie tnie.
Dyski te same, testowałem nawet na innym (to samo), hub usb, zasilacz ten sam. Wersja kodi ta sama ciągle używam 21beta2, bo wszystko mi na niej działało.
Jedyne co się zmieniło ostatnio to weszła aktualizacja FireOS do najnowszej 7.6.7.9 i podejrzewam, że to to?
Jak to u Was wygląda?

Do góry